Ως μετάβαση σε μία νέα εποχή για την ελληνική βιομηχανία υδρογοναθράκων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόκτηση από την Energean Oil&Gas ιδιόκτητου γεωτρύπανου, με το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει στην επόμενη φάση της αξιοποίησης των κοιτασμάτων του Πρίνου, αλλά επίσης αυτών σε Κατάκολο και Ιωάννινα εφόσον επιβεβαιωθούν οι ελπίδες για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα. Σε μία περίοδο που η χώρα μας επιδιώκει να εισέλθει στον διεθνή χάρτη των υδρογονανθράκων, η κίνηση της Energean της προσφέρει μία σημαντικότατη ευελιξία.
Αλλωστε το γεωτρύπανο, που ονομάστηκε Energean Force και αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KCA Deutag, έχει σημαντικές δυνατότητες καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάθος θάλασσας 13-220 μέτρων, με μέγιστο βάθος γεώτρησης τα 6.700 μέτρα. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βαθιά νερά, που κυριαρχούν σε πολλές από τις υποσχόμενες θαλάσσιες περιοχές στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας –συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ. Αυτό αφορά κατ’ αρχάς τον Πρίνο, όπου έπειτα από χρόνια αδιαφορίας η εταιρεία έχει αντιστρέψει την κατάσταση. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου συμβουλευτικού οίκου ERC Equipose, στον κόλπο της Καβάλας υπάρχουν περίπου 30 εκατ. βαρέλια απολήψιμα αποθέματα, στοιχείο που προσφέρει επιπλέον διάρκεια ζωής 15 ετών στα κοιτάσματα του Πρίνου.
Το πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει 15 νέες γεωτρήσεις. Από αυτές, οι επτά θα πραγματοποιηθούν στο κοίτασμα του Πρίνου με σκοπό η παραγωγή να αυξηθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 στα 6.500 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Στον Βόρειο Πρίνο προβλέπεται μία γεώτρηση, ενώ το «κλειδί» βρίσκεται στο κοίτασμα «Εψιλον». Και αυτό διότι όταν το 2016 θα αρχίσει να σταθεροποιείται η παραγωγή στο κοίτασμα του Πρίνου, εκείνη του «Εψιλον» προβλέπεται να ανέλθει από τα 2.500 βαρέλια το 2017 σε 5.500 βαρέλια το 2018 και 6.000 βαρέλια το 2020. Επιπλέον, για πρώτη φορά από το 1977 στήνονται δύο νέες εξέδρες στον Κόλπο της Καβάλας. Αν το γεωτρητικό πρόγραμμα στον Πρίνο λήγει το 2016, με την απόκτηση του νέου γεωτρύπανου η Energean θα μπορεί, χωρίς να εμπλέκεται στην αναμονή έλευσης γεωτρύπανου από κάποια άλλη περιοχή , να μεταφέρει τη δραστηριότητά της στο Κατάκολο και στα Ιωάννινα. Αλλωστε, σύμφωνα με τις συμβάσεις που πρόσφατα υπεγράφησαν, η Energean δεν υποχρεώνεται να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο Κατάκολο, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με την περιοχή των Ιωαννίνων. Εκεί, δεσμεύεται έπειτα από μία τριετία να προχωρήσει σε γεώτρηση, αλλά πλέον χάρη στο νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο υπάρχουν λύσεις. Σημειωτέον ότι το Energean Force μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση και στην ξηρά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ