Έπειτα από μια σφοδρή αντιπαράθεση σχετικά με το αν το συνέδριο του φθινοπώρου θα είναι του ΠαΣοΚ ή της Ελιάς, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συνέδριο της ευρύτερης παράταξης τον Οκτώβριο. Η απόφαση αυτή όπως επισήμανε στην δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος ήταν ομόφωνη και θα αποτελέσει την εισήγηση που θα κατατεθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα επιβεβαιώσει την απόφαση αυτή και θα εξειδικεύσει τους όρους και τη διαδικασία διεξαγωγής του συνεδρίου.

Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό στη βάση της παράταξης και άλλους φορείς του ευρύτερου χώρου. «Η συμμετοχή θα γίνει με εγγυημένα ίσους όρους, απροκατάληπτα, χωρίς ηγεμονισμούς και φυσικά χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό, θα συγκροτηθεί μια Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του ιδρυτικού Συνεδρίου, στην οποία θα εκπροσωπείται, φυσικά, το ΠΑΣΟΚ, από το Πολιτικό του Συμβούλιο και ορισμένα άλλα στελέχη του που έχουν καθήκοντα σχετικά με την οργάνωση του Συνεδρίου. Αλλά θα εκπροσωπούνται και όλοι οι άλλοι χώροι, όλοι οι άλλοι φορείς, όλες οι άλλες οντότητες, ενώ το Πολιτικό Συμβούλιο ζήτησε να έχω το περιθώριο να προσθέσω πρόσωπα τα οποία θέλουν να στρατευθούν ή να επαναστρατευθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια και επειδή είναι πρόσωπα εμβληματικά, πρέπει να μετέχουν και στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή».

Μέχρι τον Οκτώβριο θα οργανωθεί μια μεγάλη συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και 3 του Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή όλων των Οργανώσεών υπυ ΠαΣοΚ, όλων των συνδικαλιστικών αυτοδιοικητικών στελεχών και των κοινωνικών κινημάτων. Επίσης, με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ, το ΠαΣοΚ θα οργανώσει στη Θεσσαλονίκη μια πολύ μεγάλη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, δίνοντας συνέχεια στις προτάσεις που παρουσιάσε το κόμμα στη Θεσσαλονίκη πριν από τις ευρωεκλογές. Εντός του Ιουλίου, το ΙΣΤΑΜΕ μαζί με την Ελιά, θα οργανώσουν τρεις εκδηλώσεις, μια για το χρέος και τη βιωσιμότητα του, μια για τα περιθώρια κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης και μια τρίτη για τη θέση της Ελλάδας μέσα στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

«Δεν μπορεί να χωρίζονται τα στελέχη σε αυτούς που θέλουν καθαρό ΠαΣοΚ και σε όσους στηρίζουν την Ελιά», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά, «όταν βγάζει μάτι ότι η Ελιά δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο που θέλουμε. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό αυτόνομο πόλο στην Κεντροαριστερά που δεν θα είναι συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνθήκαμε σε κόμματα και κάναμε συγκόλληση αποκομάτων. Αυτό που χεριάζεται είναι ένα ανοιχτό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης με κορμό το ΠαΣοΚ, το οποίο θα αποσαφηνίσει τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την ανασυγκρότηση της χώρας». Η κυρία Γεννηματά διατύπωσε εμμέσως αιχμές και για το κείμενο των έξι στελεχών της μεταρρυθμιστικής τάσης της Ελιάς (μεταξύ των οποίων μέλη της κυβέρνησης όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος) λέγοντας ότι όλοι πρέπει να σέβονται τη θεσμική λειτουργία του ΠαΣοΚ και ότι όταν υπάρχει ασάφεια θέσεων και αδράνεια πολιτικής είναι μεν θεμιτή η αγωνία των στελεχών αλλά όταν πηγαίνει πέρα από τη θεσμική λειτουργία αναδεικνύει ρόλους, πρόσωπα και διασπαστικές λογικές .

«Όλη αυτή η συζήτηση περί Ελιάς δεν μπορεί να οδηγεί στην απαξίωση του ΠαΣοΚ», είπε ο Μιχ. Καρχιμάκης. «Δεν μπορεί να διαλύεται ένα ιστορικό Κίνημα στο όνομα μιας ψευδαίσθησης που λέγεται Ελιά, ανύπαρκτων σχηματισμών που είναι ακόμη οι περισσότεροι μέλη και φίλοι του ΠαΣοΚ.Να ερωτηθεί ο κόσμος τι θέλει; ΠαΣοΚ ή Ελιά; Να στηθούν κάλπες με ερωτήματα επί της ουσίας για την πολιτική και τον προσανατολισμό μας. Δεν πάει άλλο με την συμπόρευση με τη Δεξιά. Κεντροαριστερά με ολίγη δόση Δεξιάς δεν γίνεται. Προοδευτική Κεντροαριστερά χωρίς μέτωπα ουσίας και διαφορετικότητας, απέναντι στην Δεξιά δεν γίνεται». Ο κ. Καρχιμάκης πρότεινε συνέδριο του ΠαΣοΚ.

Ανοιχτό ιδρυτικό συνέδριο στο οποίο θα συζητηθούν τα πάντα από την αρχή, οι θέσεις, η στρατηγική και η ηγετική ομάδα, πρότεινε ο Θ. Μωραίτης.

«Από τότε που είπε ο Πάγκαλος ότι στο ΠαΣοΚ υπάρχουν 7-8 πρωθυπουργήσιμοι – μια φράση που στοίχειωσε τονχώρο- πήγαμε στους 20 αρχηγήσιμους. Έχουμε φτάσει σε ένα ιστορικό κύκλο που φέρεται να διεκδικεί την ηγεσία ο Χιούι, ο Ντιούι και ο Λιούι», παρενέβη ο Κυρ. Πιερρακάκης.

Το συνέδριο ή τα συνέδρια, όπως τόνισε με νοήμα, να γίνουν μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε ο Π. Κουκουλόπουλος. «Ερείζουμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ στην ουσία θέσαμε ένα δίλλημα για την προοδευτική σταθερότητα στη χώρα ο κόσμος το επιβράβευσε και αυτό ήταν που μας κράτησε όρθιους», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η μάχη πρέπει να δοθεί σε τρία επίπεδα: το ιδεολογικό (καθαρές θέσεις σε ζητήματα όπως ο αιγιαλός, η ενέργεια και το νερό), το πολιτικό (να διαρηρηθεί η βασική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση) και το οργανωτικό (η βάση δεν συμπαρατάσσεται ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε επείγει να καλυφθούν τα οργανωτικά κενά). «Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί βασικό κρίκο για να ολοκληρωθεί ομαλά το πρόγραμμα. Εμείς πρέπει να βάλουμε το όριο πότε σταματά το πρόγραμμα και ο αναγκαστικός γάμος με τη ΝΔ». Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε: Να λειτουργήσει ξανά η Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού. Να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της γης στη Φλώρινα. Να ενδυναμωθεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των επενδύσεων στη Φλώρινα και στις λιγνιτικές περιοχές όπως η Κοζάνη.

«Και ΠαΣοΚ και Ελιά», ήταν η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο Κ. Σκανδαλίδης. «Τώρα», είπε, «άνοιξαν στόματα και διαδικασίες με «δείπνα», «γεύματα», «επαφές». Το γαϊτάνακι ΠαΣοΚ ή Ελιά μπορεί να αποβεί ολέθριο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος οριστικής διάσπασης του ΠαΣοΚ. Από την αρχή πήρα θέση: και ΠαΣοΚ και Ελιά. Δεν υπάρχει προοδευτικός δρόμος και έξοδος από την κρίση χωρίς βαθιά πολιτική μεταρρύθμιση και αλλαγή μνημονιακής συνταγής», σημείωσε. Είπε ακόμα ότι χρειάζεται ανασυγκρότηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μέσα από μια νέα δυναμική επακεκκίνηση του χώρου της Κεντροαριστεράς στη βάση μιας ολοκληρωμένης και αυτόνομης πολιτικής. Ο κ. Σκανδαλίδης πρότεινε να αποσυνδεθεί η ανασυγκρότηση του χώρου από τις πολιτικές εξελίξεις επειδή δεν μπορεί το ΠαΣοΚ να βρίσκεται συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη τετελεσμένων -να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος είχε πει στην εισήγηση του ότι «το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών μας, εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα των γενικών πολιτικών εξελίξεων». Επίσης, πρότεινε να οργανωθεί ένα γνήσιο, αντιπροσωπευτικό, ανοιχτό συνέδριο της παράταξης, να συσταθεί μια επιτροπή διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ να αποφασίσει για τα εξής: προκήρυξη συνεδρίου, καθορισμό διαδικασιών, χρονοδιάγραμμα, διάταξη δυναμικού.

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στην Τόνια Αντωνίου και στον γραμματέα του ΠαΣοΚ και ευρωβουλευτή Ν.
Ανδρουλάκη. Η κυρία Αντωνίου του ζήτησε να παραιτηθεί γιατί δεν μπορεί να είναι part time γραμματέας και είπε ότι δεν μπορεί να ανακοινώνει την αποφάση του να παραμείνει γραμματέας μέχρι το συνέδριο στα μέσα ενημέρωσης και όχι στο Πολιτικό Συμβούλιο. «Θα εκφράζομια όπως θέλω και θα μιλάω όπου πρέπει», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης. «Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό», συνέχισε η κυρία Αντωνίου προσθέτωντας ότι όταν έβαζε ασυμβίβαστα για τους άλλους έπρεπε να τα είχε τηρήσει και για τον εαυτό του.

Ανακοίνωσε ότι θα οργανωθεί μια μεγάλη συνδιάσκεψη επετειακού χαρακτήρα στις 2 και στις 3 Σεπτέμβρη, «με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων μας, όλων των συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών στελεχών και των κινημάτων».

Ακόμα, εξήγγειλε ότι με αφορμή τα εγκαίνια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη μια πολύ μεγάλη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, «δίνοντας συνέχεια στις προτάσεις που παρουσιάσαμε πριν από τις ευρωεκλογές» και οι οποίες, όπως σημείωσε, εξειδικεύονται και συνδέονται με τις αγωνίες της κοινωνίας, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Επίσης, ανέφερε ότι το ΙΣΤΑΜΕ, σε συνεργασία με την Ελιά, έχει αναλάβει να οργανώσει τρεις ειδικότερες εκδηλώσεις, μία για το χρέος και τη βιωσιμότητα του, μία για τα περιθώρια κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης «που πρέπει να διαμορφώσουμε και να διαφυλάξουμε» και μία για τη θέση της Ελλάδας στους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και ζήτησε «τη στράτευση όλων των στελεχών, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά της ευρύτερης παράταξης, όλων των πολιτών που πιστεύουν στο χώρο αυτό και ξέρουν ότι η Ελλάδα πάντα έχασε ιστορικά όταν αυτός ο πόλος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης δεν έπαιζε τον ρόλο του».