Πρωτοβουλία με σαφή στόχο, αλλά και υψηλό πολιτικό ρίσκο αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εξαγγελία του σχεδίου του για την συλλογή υπογραφών βουλευτών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία για την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ακύρωση ψηφισμένου νομοσχεδίου (αρ. 44, παρ. 2).
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το σχέδιο αφορά την αντίδραση που θα επιδιώξει να ενορχηστρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αναστρέψει με θεσμικά αποδεκτό τρόπο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Για να συμβεί αυτό, απαιτείται η διατύπωση σχετικής πρότασης από τα δύο πέμπτα των βουλευτών, δηλαδή από τον «μαγικό» αριθμό των 120.
Είναι σαφές και από τις εκτιμήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την πρωτοβουλία αυτή, την οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί να καταδείξει ότι έχει δυνατότητα δημιουργίας κοινοβουλευτικού μετώπου κρίσιμου και για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Εκτιμούν δηλαδή στην Κουμουνδούρου, ότι αν και εφόσον από το Σάββατο κι έπειτα, οπότε και τίθεται σε ψηφοφορία στο α’ θερινό τμήμα το επίμαχο νομοσχέδιο, κατορθώσουν να αποσπάσουν την συναίνεση 120 βουλευτών (σ.σ.: 49 βουλευτών πλέον των 71 του ΣΥΡΙΖΑ), θα σταλεί ένα μήνυμα: ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να εμποδίσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι να προκαλέσει εκλογές.
Σημειώνεται πάντως, ότι η πρόταση που διατύπωσε χθες δημοσίως ο κ. Τσίπρας δεν έχει συζητηθεί με τις ηγεσίες των δυνάμει ενδιαφερόμενων κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Σχετικές πρωτοβουλίες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να αναληφθούν τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα φανεί αν οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι βάσιμες ή όχι.