Το πολιτικό ταμείο θα γίνει το βράδυ της προσεχούς Κυριακής για τη Ν.Δ. και την ηγεσία της, η οποία επιθυμεί διακαώς για να υπάρξει θετικό πρόσημο, να περιοριστεί η αποχή, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και να αυξηθεί και άλλο η συσπείρωση της «γαλάζιας» κομματικής και κοινωνικής βάσης.
Υπό τον γενικό κανόνα«η νίκη έχει πολλούς πατεράδες,η ήττα είναι ορφανή»είναι σαφές, όπως προκύπτει και από την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Ν.Δ. θα αναδείξει τις επιτυχίες της και θα υποβαθμίσει τις αποτυχίες της. Το κρίσιμο όμως στοιχείο είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα καθορίσει εν πολλοίς και το πολιτικό τοπίο την επομένη της κρίσιμης πολιτικής μάχης.
Για αυτή την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών, το διακύβευμα τέθηκε το απόγευμα της Τρίτηςκατά την παρουσίαση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώραςαπό τον ΠρωθυπουργόΑντώνη Σαμαράμε έντονο τρόπο:«Σταθερά βήματα μπροστά ή επιστροφή στον εφιάλτη μιας χρεοκοπίας;»
Το δίλημμα τίθεται πλέον, με βάση και την προ ημερών απόφαση που ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου, με πιο έντονο και σκληρό τρόπο και ήταν ενδεικτική η φράση του Πρωθυπουργού:«Σταθερά βήματα μπροστά ή επιστροφή στον εφιάλτη μιας χρεοκοπίας;. «Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει την επόμενη Κυριακή: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; Μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στη στασιμότητα και την καθυστέρηση; Η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν…».
Το βράδυ της προσεχούς Κυριακής θα είναι«ώρα του απολογισμού».Η Ν.Δ. θα θριαμβολογήσει εάν καταφέρει, όπως εκτιμάνε και κεντρικοί παράγοντές της, να κερδίσει επτά με οκτώ περιφέρειες (ήδη έχει την Ήπειρο από τον πρώτο γύρο), ένα αποτέλεσμα που θα κριθεί ικανοποιητικό, με το επιχείρημα ότι το 2010 είχε τον έλεγχο σε πέντε περιφέρειες.
Το βασικό συμπέρασμα για τη Ν.Δ., με βάση τον πρώτο γύρο, είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο δεν επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της αντιπολίτευσης που προέβλεπε πλήρη κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων ώστε να δημιουργηθούν πολιτικοί όροι για υποβολή αιτήματος πρόωρων εκλογών, αλλά δημιούργησαν σοβαρά ρήγματα στο ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλογική ικανότητα του κόμματος να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
Βέβαια, από τη μάχη των ευρωεκλογών θα φανεί ποιο ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι πολίτες, διότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πολιτικά χαρακτηριστικά δεν είναι ευκρινή, καθώς περισσότερο ρόλο διαδραματίζουν σε περιφέρειες και δήμους οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα τοπικά συμφέροντα και άλλοι δεσμοί.
Η μεγάλη αγωνία για τους επιτελείς της Ν.Δ. είναι να μην καταγραφεί μεγάλη αποχή και ήδη επιχειρείται μεγάλη κινητοποίηση ενόψει των ευρωεκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων και θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα της επόμενης ημέρας. Μάλιστα, έμπειρα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη είναι προβληματισμένα και συζητούν για το κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι χαλαρή ή τιμωρητική ψήφος αυτή την Κυριακή, καθώς δεν φάνηκε να εκδηλώθηκε στον πρώτο γύρο.
Ο κεντρικός στόχος της ΝΔ είναι να την ψηφίσουν οι γαλάζιοι δυσαρεστημένοι και αναποφάσιστοι και να μην επιλέξουν τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό (Πολύδωρας-Ζώης-Ψωμιάδης και Νικολόπουλος), ενώ μεγάλο πρόβλημα παραμένει η Χρυσή Αυγή.
Οι τελευταίες τρεις ημέρες θα κυλήσουν με τον κλασσικό τρόπο: περιοδείες και ομιλίες του Πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί σήμερα στα Χανιά, αλλά η καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψη θα γίνει αύριο στα Γιάννενα, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής θα μιλήσει στην κεντρική ομιλία της Ν.Δ. στην Αθήνα, η οποία πιθανότατα θα γίνει στο Θησείο.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι έχει καταρτισθεί πρόγραμμα περιοδειών των υπουργών, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι κινούνται με πολύ χαλαρό τρόπο, απλά και μόνο «για να βγάλουν την κομματική υποχρέωση», όπως λέει γνώστης του παρασκηνίου με πολυετή εμπειρία στα κυβερνητικά και κομματικά δρώμενα.