Στις πολιτικές εντυπώσεις του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επενδύσουν το Μέγαρο Μαξίμου και η Συγγρού και η ηγεσία το βράδυ της Κυριακής 18 Μαΐου θα κάνει «πολιτικό ταμείο» και υπολογισμούς για τη δεύτερη αναμέτρηση. Και αυτό διότι στη ΝΔ εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτοια που θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον εν όψει και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που συμπίπτει με την κρίσιμη μάχη για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο και στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του κόμματος εκτιμούν ότι η εκλογική αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής θα φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους «γαλάζιους» υποψηφίους, ειδικά στις περιφέρειες, αν και η μεγαλύτερη αγωνία υπάρχει για το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπου εξακολουθεί και υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά και για μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς.
Αναμφίβολα ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών δημιουργεί εντυπώσεις υπέρ ή κατά κάποιων κομμάτων και διαμορφώνει πολιτικό κλίμα για τον δεύτερο γύρο και γι’ αυτό και στη ΝΔ ως την ύστατη στιγμή γίνεται κινητοποίηση για να αυξηθεί η συμμετοχή των «γαλάζιων» ψηφοφόρων, αλλά και η συσπείρωση.
Αυτή τη στιγμή η προσοχή είναι στραμμένη στον πρώτο γύρο και αυτό που προβληματίζει το «γαλάζιο επιτελείο» είναι αν θα προσέλθουν στις κάλπες οι συντηρητικοί ψηφοφόροι, σε ποιον βαθμό θα υπάρξει «κρυφή» ψήφος στη Χρυσή Αυγή και τι ζημιά θα κάνουν οι «αντάρτες» υποψήφιοι.
Για το Μαξίμου η δεύτερη Κυριακή αργεί και άρα, όπως λένε κεντρικά στελέχη, «έχουμε ακόμη πολιτικό χρόνο» και προαναγγέλλουν, όπως φάνηκε και από την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 15 Μαΐου, πολύ σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα.
Η κρίσιμη μάχη για τη ΝΔ είναι η περιφέρεια Αττικής και τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι στην περιφέρεια το κόμμα διατηρεί προβάδισμα. «Οι εκλογές γίνονται σε 13 περιφέρειες» τονίζει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, θέλοντας προφανώς να αναδείξει ότι το πολιτικό συμπέρασμα θα εξαχθεί, όχι μόνο από την Αττική, αλλά και από το σύνολο των περιφερειών.
Ωστόσο είναι σαφές, όπως παραδέχονται και κορυφαίοι υπουργοί, ότι η εκλογική επίδοση του υποψηφίου της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής Γιώργου Κουμουτσάκου θα επηρεάσει το ευρύτερο πολιτικό κλίμα.
Εμπειροι υπουργοί της ΝΔ με πολυετή εκλογική παρουσία υπογραμμίζουν ότι ο πρώτος γύρος θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μάχη του δεύτερου γύρου και άρα και για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.
Η ΝΔ στοχεύει σε εκλογική πρωτιά στις περισσότερες περιφέρειες και να καταγραφεί διαφορά από τον δεύτερο, ώστε να προδιαγράφεται και νίκη στον δεύτερο γύρο, αλλά το πρόβλημα παραμένει ο αποσυντονισμός της κομματικής και κοινωνικής βάσης, ενώ κυρίαρχη είναι η αγωνία και για τους μεγάλους δήμους

Κρίσιμες μάχες στους τρεις μεγάλους δήμους

Ενα από τα πολιτικά «ναρκοπέδια» για τη ΝΔ είναι ο Δήμος Αθηναίων, όπου ο «γαλάζιος» Αρης Σπηλιωτόπουλος παλεύει για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και επιτίθεται κατά του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη λέγοντας ότι το ποσοστό που θα λάβει του δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα, το πρωί της Παρασκευής ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε δημόσια, προκαλώντας έντονη συζήτηση στη ΝΔ, τους «καραμανλικούς» να τον στηρίξουν στη μάχη για την Αθήνα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θεωρεί ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο και αναμένει τον αντίπαλό του, ή τον κ. Σπηλιωτόπουλο ή τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Κρίσιμο στοιχείο είναι το ποσοστό που θα λάβει ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης που διατηρεί δυνάμεις.
Στη Θεσσαλονίκη ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει δυναμική, καθώς υποστηρίζεται και από κεντροδεξιό ακροατήριο και δεν φαίνεται να απειλείται από τον «γαλάζιο» Σταύρο Καλαφάτη, αν και η αναμέτρηση θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.
Η μεγάλη μάχη γίνεται στον Δήμο Πειραιά όπου ο «γαλάζιος» δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος είναι σε μεγάλη σύγκρουση με τον έτερο υποψήφιο Γιάννη Μώραλη που στηρίζεται από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αλλά και από δυνάμεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας ευελπιστεί να μπει στον δεύτερο γύρο και στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι τότε όλα είναι ανοικτά και πιστεύουν ότι θα ευνοηθούν από την αντιπαράθεση των κ.κ. Μιχαλολιάκου – Μώραλη.

HeliosPlus