Με ανοιχτά μέτωπα –και στο εσωτερικό του –ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το απόγευμα της Τρίτης την τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις.
Επειτα από τις αλλεπάλληλες παλινωδίες στην Θράκη, η Κουμουνδούρου περιήλθε εκ νέου σε δυσμενή θέση, με αφορμή την συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή κ. Στ. Κούλογλου, ο οποίος δήλωσε σε εφημερίδα της πΓΔΜ ότι ο ίδιος αποκαλεί την χώρα «Μακεδονία, όπως όλοι οι άλλοι».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κρατήσει και σε αυτήν την περίπτωση χαμηλά τους τόνους, επιχειρώντας να αλλάξει το θέμα συζήτησης και περιοριζόμενος να απαντήσει σε επιθέσεις που δέχθηκε από την ΝΔ και κατηγορώντας σε αυτό το πλαίσιο τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ως «μοιραίο άνθρωπο για το Σκοπιανό».
Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, αποφεύχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η έκδοση μίας επίσημης ανακοίνωσης για τις θέσεις του κόμματος για το ζήτημα και μόνο κατόπιν πιέσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Σκουρλέτης δήλωσε (στην τηλεόραση του Σκάι) ότι η θέση του κόμματος είναι «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» (χωρίς να προσθέτει πάντως την παράμετρο erga omnes) και συμπληρώνοντας: «Δεν έχω ακούσει τον κ. Σαμαρά τι λέει ακόμα και τώρα».
Με αντίστοιχη επιφυλακτικότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ πήρε κάποιες αποστάσεις από τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή κ. Δ. Χριστόπουλου, λέγοντας ότι η μειονότητα της Θράκης αποτελείται από τουρκογενείς, Πομάκους και Ρομά και δηλώνοντας ότι συμφωνεί απολύτως πως «δεν είναι τούρκικο πράγμα»
Ειδικότερα σε ό,το αφορά την Θράκη πάντως, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να υπάρχει μια υποψηφιότητα (σ.σ. της κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν) η οποία να είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας στη Θράκη, η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί ανταγωνιστικά ως προς τις προθέσεις των ακραίων κύκλων του τουρκικού προξενείου που ως γνωστόν μέσω του DEB πάνε να κατεβάσουν το κόμμα του Σαδίκ».
Χωρίς να εξηγήσει, για μία ακόμη φορά, για ποιο λόγο η υποψηφιότητα αυτή και με το συγκεκριμένο σκεπτικό αποσύρθηκε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για υποκρισία το ΠαΣοΚ και την ΝΔ, λέγοντας ότι «δεκάδες υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. πάνε και δίνουν συγχαρητήρια, καταθέτουν τις ευχές τους για την επιτυχία αυτού του κόμματος».
Με αυτό το σκεπτικό ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ ότι πράττει αυτό για το οποίο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και εισάγει «τον τούρκικο παράγοντα στην αναμεταξύ μας αντιπαράθεση».