Από την περασμένη εβδομάδα έχουν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί και οι δεσμεύσεις της εκλογικής νομοθεσίας για τους υποψηφίους στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Κάποιες από αυτές είναι τυπικές, δύο όμως μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον εκλογικό χάρτη και θα οριστικοποιηθούν ως τις 11 Μαΐου. Η πρώτη είναι η απόφαση που καλείται να λάβει το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου για το αν μπορούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές. Μια εβδομάδα μετά, ο Αρειος Πάγος θα πρέπει να αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή και το παρακλάδι της, με την επωνυμία Εθνική Αυγή, μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για δύο αποφάσεις οι οποίες, αν είναι αρνητικές, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως τα περιγράφουν σε γενικές γραμμές οι δημοσκοπήσεις. Αν, όμως, κάποια από τις αποφάσεις αυτές είναι θετική, τότε όλα σχεδόν τα πολιτικά δεδομένα που έχουμε σήμερα θα διαφοροποιηθούν σημαντικά.
Πολιτικοί παράγοντες αλλά και ανώτατοι δικαστικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον μία από τις δύο δικαστικές αποφάσεις θα είναι θετική. Αν είναι και οι δύο αρνητικές, τότε θα είναι σαν να αποδοκιμάζει ο Αρειος Πάγος τις πρωτοβουλίες διακεκριμένων ανακριτών και εισαγγελέων, που με διαδοχικές αποφάσεις τους έχουν ασκήσει διώξεις εναντίον του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος κι έχουν προφυλακίσει σχεδόν όλη την ηγεσία του.
Αν και ο έλεγχος των καταστατικών που υποβάλλουν τα κόμματα είναι τυπικός, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να απαγορευθεί σε κόμματα η συμμετοχή σε εκλογές, αλλά βεβαίως για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν η Χρυσή Αυγή και η Εθνική Αυγή θα εφαρμόσουν όσα αναφέρουν στο καταστατικό τους για σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους, ή αν θα θεωρήσουν ότι οι αναφορές αυτές είναι προσχηματικές και έχουν ήδη καταστρατηγηθεί.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία, και κυρίως από τον Νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα. Ως τις 3 Μαΐου, το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν οι συνδυασμοί είναι έγκυροι. Δηλαδή θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, ο Ηλίας Παναγιώταρος την Περιφέρεια Αττικής ή ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αν ως τότε η Βουλή έχει εγκρίνει την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως ζητούν οι ανακριτές, δύσκολα ο Αρειος Πάγος μπορεί να παραβλέψει αυτή την εξέλιξη.
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τις ευρωεκλογές μια εβδομάδα αργότερα. Την Κυριακή 4 Μαΐου λήγει η προθεσμία που έχουν τα κόμματα για να καταθέσουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους. Και ως τις 11 Μαΐου το Α’ τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αποφασίσει αν μπορούν να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή και η Εθνική Αυγή. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο Αρειος Πάγος θα εκδώσει την ίδια απόφαση και για τα δύο κόμματα. Ή θα απαγορευθεί η συμμετοχή και των δύο ή θα επιτραπεί η συμμετοχή και των δύο κομμάτων. Διότι θεωρείται βέβαιο ότι οι Αρεοπαγίτες θα θεωρήσουν τα δύο κόμματα ένα και το αυτό, καθώς η ιδρυτική διακήρυξη της Εθνικής Αυγής παρουσιάστηκε σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα!
Είναι εύκολο να προβλέψει κανείς τι θα επακολουθήσει αν η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αρνητική για τα δύο κόμματα. Αυτό που δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος είναι ποια κόμματα θα ωφεληθούν από μια πιθανή απουσία της Χρυσής Αυγής από τις ευρωεκλογές.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ωφεληθεί η Νέα Δημοκρατία»
υποστηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που εύχονται να μην επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις. Για την ακρίβεια, εύχονται να επιτραπεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς, όπως εκτιμούν, οτιδήποτε άλλο θα είναι καταστροφικό για την κυβερνώσα παράταξη, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Μπαλτάκου.

«Αν δεν επιτραπεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις περιφερειακές εκλογές και επιτραπεί στις ευρωεκλογές, τότε το ποσοστό της θα εκτιναχθεί»
υποστηρίζουν. «Αν, πάλι, απαγορευθεί η συμμετοχή τους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τότε οι οργισμένοι ψηφοφόροι και οπαδοί τους θα ψηφίσουν ότι θα μας… πονέσει περισσότερο» τονίζουν βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Διαφωνίες για τις εμφανίσεις στα ΜΜΕ
Η εφαρμογή της νέας εκλογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε με τον Νόμο 4255/14 έφερε ήδη από την περασμένη εβδομάδα ένταση μεταξύ των κομμάτων.
Οπως πληροφορείται το «Βήμα», το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει τροπολογία με την οποία δεν θα εμπίπτουν στους περιορισμούς εμφανίσεων στα ΜΜΕ οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, με την αιτιολογία ότι εκείνοι δεν σταυροδοτούνται. Επειδή, όμως, η άρση των περιορισμών ευνοεί συγκεκριμένους υποψηφίους, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες γκρίνιες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ