Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης καταφέρθηκε με σκληρά λόγια κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι θα ξεβρακώσει τη Μέρκελ, εξεβρακώθη τελικά από τον Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας με αφορμή το θέμα της υποψηφιότητας της Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν, η οποία κόπηκε τελικά από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το ίδιο θέμα, ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζεται ότι “δεν υποτάσσεται ούτε θα υποταχθεί στη Μέρκελ”, φαίνεται να υποτάσσεται στις επιθυμίες του τουρκικού προξενείου… Εύγε!»

Αναζητούνται πόροι για τους ανασφάλιστους

Στην κυβέρνηση πάντως αναζητούν έναν πόρο για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Όπως ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, «είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε λύσεις για την κάλυψη των ανασφάλιστων τους επόμενους μήνες, ει δυνατόν μέχρι τον Ιούνιο». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αριθμός των ανασφάλιστων κυμαίνεται από 1,9 ως 2,4 εκατομμύρια. Ο ακριβής αριθμός θα γίνει γνωστός σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas για την προσφορά φαρμάκων, κυρίως ογκολογικών, στο ΕΣΥ συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ με στόχο την υποστήριξη των ανασφάλιστων ασθενών που στερούνται πρόσβασης στην απαραίτητη θεραπεία. Η δωρεά γίνεται μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών.

Η εταιρεία μέσω του προγράμματος θα διαθέσει σε όλη τη χώρα συνολικά περίπου 11.500 συσκευασίες φαρμάκων είτε σε δημόσια νοσοκομεία που αιτούνται τη χορήγησή τους για τους ανασφάλιστους ασθενείς που είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα τους, είτε στην «Τράπεζα Φαρμάκων» που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

«Είναι υποχρέωσή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα που είναι η επέτειος της έναρξης της περιπέτειας που ονομάζεται μνημόνιο. Κάποιοι από τις συμπολίτες μας όλα αυτά τα χρόνια βρέθηκαν σε δυσμενή θέση» τόνισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτές οι δωρεές, τις οποίες ευμενώς αποδέχεται, δεν θα υποκαταστήσουν την υποχρέωση του κράτους να βρει λύση. «Η κάλυψη των ανασφάλιστων», πρόσθεσε, «είναι ευθύνη του κράτους και Νο 1 στοίχημα για μας το προσεχές διάστημα».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλεξάντερ Ζέντερ αναφέρθηκε «στη διόγκωση του φαινομένου της ανεργίας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη», που «σε συνδυασμό με τους μειωμένους διαθέσιμους πόρους, έχει στερήσει την ασφαλιστική κάλυψη σε πολλούς συνανθρώπους μας, δυσχεραίνοντας ή αποκλείοντας την πρόσβαση τους στο σύστημα Υγείας», ενώ ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων κ. Κίμων Μαλαταράς δεσμεύθηκε ότι το σημερινό έργο θα έχει συνέπεια και συνέχεια.

Οι αποφάσεις για το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με την καταβολή του ποσού των πέντε ευρώ στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Την παραπάνω δήλωση έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να πληρώνουν στις μονάδες που πλήρωναν και πριν τη σύσταση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, το 5ευρο καταβάλλεται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα Κέντρα Υγείας, αλλά όχι στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, νυν ΠΕΔΥ – Κέντρα Υγείας.