Πριν από μερικές ημέρες όταν ανακοινώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όσοι ασχολούνται με τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης εξεπλάγησαν ευχάριστα βλέποντας ότι ως υποψήφια από τη μειονότητα η Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε επιλέξει τη μουσουλμάνα Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης την κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν, αψηφώντας τις διακομματικές πιέσεις και αιφνιδιάζοντας τους «προστάτες» της μειονότητας αλλά και το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελείται από τους τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά. Διαχρονική προσπάθεια του τουρκικού Προξενείου και των ανθρώπων του, οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις είναι να εξαλείψουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη μειονότητα και να εμφανίσουν όλα τα μέλη της ως τουρκογενείς. Κάτι που με την αδιαφορία, ουσιαστικά βοήθεια, της ελληνικής Πολιτείας, το πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς το υπουργείο Παιδείας κυρίως κλείνει ή υποβαθμίζει τα σχολεία που διδάσκεται η πομακική γλώσσα αλλά και στους Ρομά η ελληνική.

Η κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνίδα Μουσουλμάνα Ρομά και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ανθρώπων του τουρκικού Προξενείου, ακροδεξιών, δεξιών, σοσιαλιστών και αριστερών, καθώς προσπαθεί να εξανθρωπίσει τον οικισμό των Ρομά στη Θράκη, να προβάλει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Ρομά και κυρίως να βάλει φραγμό στην προσπάθεια ελέγχου των μουσουλμάνων Ρομά από αυτούς.

Εχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και έχει δώσει σκληρούς αγώνες στη δημιουργία ελληνικού σχολείου και παιδικού σταθμού στο Δροσερό παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του τουρκικού Προξενείου να τα σταματήσει.

Οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης με τη βοήθεια της Αγκυρας και του Προξενείου της Κομοτηνής προσπαθούν λυσσαλέα να εκτουρκίσουν όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης, Πομάκους και Ρομά, οι οποίοι αντιστέκονται σθεναρά παρά την έλλειψη οποιασδήποτε βοήθειας της ελληνικής Πολιτείας, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο, διαπράττοντας εθνικό έγκλημα δεκαετίες τώρα, θεωρεί όλους τους μουσουλμάνους της ελληνικής Επικράτειας, Τούρκους.

Η κυρία λοιπόν, Σουλεϊμάν, έχει εμφανιστεί σε πολλες επιτροπές του ΟΗΕ, που συνήθως μονοπωλούν με την ανοχή του ελληνικού κράτους οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι, για να καταγγείλει την προσπάθεια εκτουρκισμού της φυλής της, και για τη δράση της αυτή έχει τιμηθεί από το Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Η υποψηφιότητά της λοιπόν, με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επιβράδευσή της, ενάντια στην προσπάθεια τουρκοποίησης της Δυτικής Θράκης υπό τα βλέμματα της ελληνικής Πολιτείας και το άνοιγμα ενός παραθύρου στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων των Ρομά αλλά και των πιέσεων που δέχονται στη ιδιαίτερη αυτή περιοχή της Ελλάδας οι μη τουρκογενείς μουσουλμάνοι.

Αλλά φευ. Οι πιέσεις προς την Κουμουνδούρου του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και του πρώην βουλευτή του Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απείλησαν ότι αν δεν αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν, θα υπάρξει πλήρης ρήξη με την μειονότητα, με απλά λόγια δεν θα τον ψηφίσουν, έπιασαν τόπο.

Και συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με τις άλλες παρατάξεις που κυβέρνησαν αυτό τον τόπο μετά τη δικτατορία, υποκύπτοντας στις διαθέσεις της Αγκυρας και του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής για χειραγώγηση των Ελλήνων Μουσουλμάνων, με μια λιτή ανακοίνωση αργά το βράδυ της Δευτέραςτου Πάσχα απέσυρε την κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιό του και την αντικαθιστά με τον τουρκογενή Ουμίτ Οσμάν Μεστά.

Οι ελπίδες όλων των μη τουρκογενών ελλήνων μουσουλμάνων για μια καλύτερη και φιλικότερη πολιτική της Ελληνικής Πολιτείας απέναντί τους, εξανεμίστηκαν στο βωμό μερικών χιλιάδων ψήφων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττει ένα τεράστιο εθνικό λάθος, ενδίδοντας στις απαιτήσεις των τουρκογενών μουσουλμάνων και εγκαταλείποντας την προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων για τις οποίες υποτίθεται κόπτεται, το οποίο θα το πληρώσει πολύ ακριβά ανεξάρτητα αν καταφέρει να γίνει ή όχι κυβέρνηση.

Το λάθος αυτό σε συνάρτηση με την κάθοδο στις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, του ακραίου μειονοτικού κόμματος των κληρονόμων του Σαδίκ, δημιουργούν νέα δεδομένα στη Δυτική Θράκη, που δεν μπορούν να εκτιμηθούν σήμερα σε όλο τους το εύρος.

Οι υποχωρήσεις όμως της Αριστεράς στις απαιτήσεις της Αγκυρας και του τουρκικού Προξενείου συνιστούν ένα πισωγύρισμα για τους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας, ανεξάρτητα πολιτικών παρατάξεων και δίνουν βάση στις ακραίες φωνασκίες προσφέροντας βορά στο πιάτο της Ακροδεξιάς τους Ρομά και τους Πομάκους.

Κρίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ελληνική Αριστερά στο σύνολό της αν δεν αλλάξει έστω και την τελευταία στιγμή η απόφαση αυτή. Οι δικαιολογίες που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ροπή προς τον εθνικισμό της κυρίας Σουλεϊμάν, μόνο ως αστείες μπορούν να χαρακτηριστούν. Γιατί τότε τι είναι οι απαιτήσεις των τουρκογενών;

Και τέλος η Ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της θα πρέπει εγκύψει επιτέλους, τόσες δεκαετίες μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, στα πολύ μεγάλα, διαχρονικά προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Τουρκογενείς, Πομάκοι και Ρομά έχουν κοινά αλλά και ιδιαίτερα θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Δεν νοείται κράτος που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό να αφήνει μια πολύ ευαίσθητη για την εθνική της κυριαρχία περιοχή στο έλεος των πρακτόρων της γείτονος.