Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένα θέμα έχει κεντρική θέση και συζητείται περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου: οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι υποψήφιοι και τα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές.
Ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςεν μέσω της ενασχόλησής του με το κυβερνητικό έργο, καθώς βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την διαπραγμάτευση με την τρόικα, προσπαθεί να κλείσει και τα ανοικτά μέτωπα στο αυτοδιοικητικό πεδίο.
Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος την υπόθεση για να διορθωθούν λάθη και ήδη χθες έγιναν δύο σημαντικά βήματα, ένα στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένα άλλο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης τελικά, μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση, η ΝΔ επέστρεψε στο αρχικό σενάριο που είχε τεθεί στο τραπέζι πριν περίπου τέσσερις μήνες. Ο εκλεκτός του κόμματος και το πρόσωπο που θα διεκδικήσει την δημαρχία έναντι του νυν δημάρχου κ.Ι. Μπουτάρηθα είναι ο κ.Στ. Καλαφάτης, που θα παραιτηθεί από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προκρίνει τον κ. Καλαφάτη, ένα μετριοπαθές πολιτικό πρόσωπο που έχει διείσδυση και στο κεντροαριστερό κοινό στην Θεσσαλονίκη, πυροδότησε χθες έντονη συζήτηση για μίνι ανασχηματισμό, καθώς κατά την διάρκεια της ημέρας κυκλοφόρησε έντονα και το όνομα του υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Αθ. Σκορδάγια την περιφέρεια Αττικής.
Ο ανασχηματισμός εκ των πραγμάτων είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, και ουδείς στην παρούσα φάση ήθελε να ανοίξει τέτοιο θέμα.
Γι’ αυτό και πολύ νωρίς το διέψευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές, ο Πρωθυπουργός που ζήτησε από τον κ. Καλαφάτη να παραμείνει λίγο καιρό ακόμα στο υπουργείο, προσανατολίζεται να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του υπουργού κ.Ι. Μανιάτηκαι του υφυπουργού του κ.Ασ. Παπαγεωργίου.
Στην περίπτωση όμως που υπάρξει αλλαγή πλάνων, δεν θα υπάρξει ριζικός ανασχηματισμός, μια κίνηση που θεωρείται δεδομένη ότι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, αλλά μόνο κάλυψη της θέσης του κ. Καλαφάτη και εάν χρειαστεί και του κ. Σκορδά στην περίπτωση που τελικά είναι αυτός ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το θέμα για την υποψηφιότητα του κ. Σκορδά δεν έχει κλείσει και οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη όλη την χθεσινή μέρα, ενώ και προς το βράδυ έγιναν και άλλες επικοινωνίες.
Η περίπτωση του δημάρχου Περιστερίου κ.Ανδρ. Παχατουρίδηπαραμένει στο τραπέζι και όλα είναι ανοικτά. Ο ίδιος δεν αρνείται να δώσει την μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, αλλά επιμένει ότι μια υποψηφιότητά του θα είναι ανεξάρτητη, αυτοδιοικητική και αντιμνημονιακή και δεν έχει χρώματα.
Μια μεγάλη εκκρεμότητα έκλεισε και στην Δυτ. Ελλάδα, όπου πλέον υποψήφιος θα είναι ο κ.Ανδρ. Κατσανιώτης, ένα νέο στέλεχος που από τον Ιούνιο του 2012 ήταν γ.γ. Επικοινωνίας με πολύ καλή παρουσία και θετικό πρόσημο.
Η περίπτωση του 44χρονου κ. Κατσανιώτη από την Αχαϊα θεωρείται μια πολύ καλή υποψηφιότητα, εν αντιθέσει με την αρχικά «αναιμική» υποψηφιότητα του κ.Γ. Παπαναστασίουπου είχε ξεκινήσει την κούρσα, αλλά απεσύρθη πολύ γρήγορα, διότι στις μετρήσεις ήταν πολύ χαμηλά.
Το αυτοδιοικητικό παζλ κλείνει σιγά-σιγά για την ΝΔ που πλέον καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να περιορίσει τις «αντάρτικες» υποψηφιότητες.
Εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα στον Δήμο Αθήνας, όπου δεν υπάρχει περίπτωση, όπως είναι η κατάσταση σήμερα, να υποχωρήσει ο κ.Ν. Κακλαμάνης, καθιστώντας δύσκολο το έργο του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ενώ στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νυν περιφερειάρχης κ.Απ. Τζιτζικώσταςεπιμένει και καλεί τον εκλεκτό του Μαξίμου, κ.Ι. Ιωαννίδηνα παραιτηθεί της υποψηφιότητάς του και να συνταχθεί μαζί του…!
Στο παιχνίδι έχουν εισέλθει δυνατά και οι κκ.Βυρ. ΠολύδωραςκαιΧρ. Ζώηςπου προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα της ΝΔ. Στηρίζουν ανοικτά τον κ. Τζιτζικώστα, θεωρούν ιδανική την περίπτωση του κ. Παχατουρίδη, τονίζοντας τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα της κυρίαςΑλεξίας Έβερτγια τον Δήμο Αθηναίων, όπως είχε αποκαλύψει το Βήμα.