Νέες κλήσεις για απολογία βουλευτών αλλά και στελεχών της Χρυσής Αυγής –ανάμεσά τους και μέλη του σκληρού πυρήνα των ταγμάτων εφόδου –πρόκειται να επιδώσουν αυτή την εβδομάδα οι δύο ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου που διερευνούν την εγκληματική δράση της. Aναμένεται να κληθούν 12 μέλη της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, μέλη των ταγμάτων εφόδου, για να απολογηθούν για την κατηγορία συμμετοχής στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ορισμένα από τα μέλη αυτά συμμετείχαν ή και πρωταγωνιστούσαν στα επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Κερατσίνι.
Παράλληλα πρόκειται να κληθούν προς απολογία με την κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης άλλοι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ έχει δρομολογηθεί και η κλήση για συμπληρωματική απολογία του Ηλία Κασιδιάρη μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών του κ. Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά και του ιδίου, στα οποία εμφανίζεται να πυροβολεί με διάφορα όπλα. Η ανάκριση θα ζητήσει από τον κ. Κασιδιάρη, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πρόκειται για αεροβόλα, να τα εμφανίσει ώστε να μπορέσουν και οι ανακρίτριες μαζί με τους εμπειρογνώμονες να διαπιστώσουν ότι όντως είναι έτσι. Θα ζητηθούν επίσης και από άλλα μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής που εμφανίζονται στα βίντεο να οπλοφορούν ή να μετέχουν σε ασκήσεις με τέτοιου είδους όπλα να τα εμφανίσουν.
Ενα νέο στοιχείο που βρέθηκε σε έναν από τους σκληρούς δίσκους του κ. Μιχαλολιάκου και έχει προβληματίσει τις ανακριτικές αρχές είναι η πλήρης δικογραφία της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περ. Παναγόπουλου από τον βαρυποινίτη Π. Βλαστό. Αυτό το στοιχείο έρχεται για πρώτη φορά στην επιφάνεια και οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο. Γιατί είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του κ. Μιχαλολιάκου για τη δικογραφία, στην οποία περιγράφεται και ο τρόπος της απαγωγής αλλά και πώς καταβλήθηκαν τα λύτρα;
Οι δύο ανακρίτριες βρίσκονται εδώ και μήνες σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης. Εξω από το γραφείο τους στον 7ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου υπάρχει πάντοτε ένοπλη αστυνομική φρουρά μετά τις απανωτές απειλές που δέχθηκαν και δέχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ που αποφασίστηκε η προφυλάκιση των Γερμενή, Ηλιόπουλου και Μπούκουρα ορισμένοι χρυσαυγίτες που είχαν συγκεντρωθεί δήθεν για συμπαράσταση έξω από το Μέγαρο έφεραν μαζί τους και σκυλιά ράτσας πιτ μπουλ. Αυτά τα σκυλιά, όπως κατέθεσαν προφυλακισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, η οργάνωση τα χρησιμοποιούσε και στις συγκεντρώσεις και στις πορείες για εκφοβισμό.
Οι δύο ανακρίτριες, πέραν των ύβρεων που εξαπολύει εναντίον τους κάθε λίγο και λιγάκι ο κ. Κασιδιάρης, δέχθηκαν και επιθέσεις μέσα στο γραφείο τους από βουλευτή της Χρυσής Αυγής μόλις ανακοινώθηκε η προφυλάκισή του. Πρόκειται για τον Π. Ηλιόπουλο, ο οποίος επιτέθηκε φραστικά με αγοραίες εκφράσεις εναντίον των δύο ανακριτριών. Στη φραστική αυτή επίθεση μετείχε και η σύζυγός του, δικηγόρος κυρία Μαρία Μαριέτη. Ηταν τόσο το μένος της εναντίον των δύο ανακριτριών που ενόχλησε ακόμη και τον επίσης προφυλακισθέντα εκείνη την ημέρα Γ. Γερμενή που σε κάποια στιγμή, στον διάδρομο του Μεγάρου, φώναξε στον Ηλιόπουλο: «Παναγιώτη, να φανείς τώρα άντρας. Μάζεψε τη γυναίκα σου». Είναι γνωστές άλλωστε οι εκρήξεις βίας του κ. Ηλιόπουλου και εντός του Κοινοβουλίου, όταν είχε αποβληθεί από την αίθουσα από τον προεδρεύοντα κ. Ι. Δραγασάκη γιατί χειρονομούσε και έβριζε τους βουλευτές λέγοντάς τους «χειροκροτάτε, γίδια».
Ως τη στιγμή που του ανακοινώθηκε η προφυλάκισή του ο Ηλιόπουλος ήταν ήρεμος και προσπαθούσε να πείσει τις ανακρίτριες ότι είναι ένας απλός μουσικός και ότι δεν μετείχε στα τάγματα εφόδου. Τους έδωσε μάλιστα και ένα μάτσο… CD από τραγούδια που έγραψε ο ίδιος λέγοντας συνεχώς ότι έχει συνεργαστεί ακόμη και με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Παρίστανε, επί επτά ώρες που διήρκεσε η ανάκριση, τον αθώο μουσικό ή το πρώην… μοντέλο με το ψευδώνυμο «Απόλλων» (παρουσίασε μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες), λέγοντας ότι δεν έχει σχέση με βιαιοπραγίες και τάγματα εφόδου. Οταν δε ρωτήθηκε για τις βίαιες πράξεις «συναγωνιστών» του ή για τις δηλώσεις βουλευτών για το περίφημο «αυτά είναι τάγματα εφόδου, να τα δείξουμε για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», η απάντησή του ήταν ενοχλητικά στερεότυπη: «Δεν σχολιάζω δηλώσεις ούτε του αρχηγού ούτε των βουλευτών μας».

ΣΤΑΘΗΣ ΜΠΟΥΚΟΥΡΑΣ
«Δεν γνωρίζω τον Αγιο Παντελεήμονα»
Στην απολογία του ο Στάθης Μπούκουρας με λυγμούς ζητούσε να μην προφυλακιστεί, με κλάματα προσπαθούσε να πείσει τις δύο ανακρίτριες ότι δεν ανήκει στη Χρυσή Αυγή και επιδεικνύοντας φωτογραφίες επιχειρούσε να τις πείσει ότι ήταν… ΠαΣοΚ και αυτός και ο πατέρας του. Και όταν ρωτήθηκε από τις ανακρίτριες για την εμπρηστική, γεμάτη μίσος ομιλία του που έκανε στον Αγιο Παντελεήμονα είπε ότι δεν γνώριζε τέτοιο… Αγιο. Η ομιλία του ωστόσο για φυλετική καθαρότητα στον Αγιο Παντελεήμονα έχει καταγραφεί σε βίντεο. Επειτα από πιεστικές ερωτήσεις των ανακριτριών για το νόημα αυτής της ομιλίας (στην οποία έλεγε, ανάμεσα σε άλλα, να καθαρίσουμε και να απελευθερώσουμε την πλατεία) είπε το αμίμητο: «Δεν την έγραψα εγώ. Κάποιος άλλος μου την έγραψε, τον οποίο και δεν γνωρίζω». Πήρε σαφείς αποστάσεις από τη Χρυσή Αυγή, έλεγε πόσο αγαπά τους Πακιστανούς, πρόφερε συχνά τη λέξη… «πανί» και όταν ρωτήθηκε τη σημαίνει αυτό απάντησε: «Ψωμί στα πακιστανικά» αναφέροντας ότι απασχολούσε στους φούρνους του και Πακιστανούς.


ΚΑΤΑΘΕΣΗ
«Μας έδιναν τρόφιμα για να φορέσουμε τη μαύρη μπλούζα»

Από τις ως τώρα καταθέσεις προφυλακισμένων μελών της Χρυσής Αυγής (έχουν ήδη προφυλακιστεί περίπου 20) προκύπτουν τραγελαφικά γεγονότα τα οποία αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλευόταν ανέργους και εξαθλιωμένους από τη φτώχεια πολίτες. Τους έταζαν δουλειά. Ενας από αυτούς κατέθεσε ότι του ζήτησαν να γίνει μέλος με αντάλλαγμα να του βρουν δουλειά στη ΔΕΗ ή σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία με μισθό 1.200 ευρώ. Από τις καταθέσεις υποδίκων προκύπτει επίσης η αλήθεια για τα περίφημα ρατσιστικά συσσίτια. «Μας έδιναν ένα δέμα με τρόφιμα ή ρουχισμό με αντάλλαγμα να φορέσουμε την μπλούζα της Χρυσής Αυγής, να τους δώσουμε τα στοιχεία μας και να φωτογραφηθούμε με τον πυρηνάρχη. Στο δεύτερο δέμα τροφίμων μάς έλεγαν ότι δεν θα το πάρουμε αν πρώτα δεν γραφτούμε μέλη. Και μετά από λίγο μας καλούσαν για… ένα είδος εκπαίδευσης, αυτοάμυνας και για να συμμετάσχουμε στις πορείες και στην εκδήλωση για τον Μελιγαλά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ