Παράπλευροι καυγάδες την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τη σύνθεση της κοινής Οργανωτικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα στην Κεντροαριστερά.

Από τη μια πλευρά, έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όλων αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και από τη άλλη πλευρά διυλίζεται κάθε λέξη -ιδίως στο ΠαΣοΚ- που εκστομίζουν στελέχη των «58». Ακόμα και όσων δεν ανήκουν στους «58» όπως ο κ. Ανδρ. Παπαδόπουλος που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο βαθύ ΠαΣοΚ, νοσταλγούς του Ανδρέα και τοςυ συνεργάτες του Ακη που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας εξοργίστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο και σύμφωνα με ψύχραιμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, οι «απροσεξίες» των «58» απλώς αυξάνουν την πίεση που ασκείται στον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος επιμένει στο ευρύ προσκλητήριο για την ανασύνταξη της παράταξης.

Ισχυρότερες είναι οι αναταράξεις στη ΔΗΜΑΡ, η οποία προς το παρόν αντιμετωπίζει με αμηχανία το φλερτ των στελεχών της με τους «58». «Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι προφανές ότι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού των «58» είναι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού του κ. Βενιζέλου. Άρα, τα στελέχη μας που πηγαίνουν ως ομιλητές, θα πρέπει να σκεφτούν ότι συνδράμουν μια αντίπαλη εκλογική σύμπραξη στη Δημοκρατική Αριστερά» επισήμανε ο κ. Χρ. Μαχαίρας (στο Mega).

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ είπε ακόμα ότι ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς αποστρέφεται τις πρακτικές που αποσκοπούν στη φίμωση της αντίθετης άποψης. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει ένα όριο: Δεν μπορούν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πληγώνουντη δημόσια εικόνα του κόμματός και τις εκλογικές του προοπτικές.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η συνέντευξη του κ. Σπ. Λυκούδη, στο ραδιοσταθμό 9,84, καθώς φάνηκε να κρατά αποστάσεις τόσο από τους «58» όσο και από τους κ.κ. Γρ. Ψαριανό και Ανδρ. Παπαδόπουλο, που μίλησαν στην Κηφισιά, μολονότι ο ίδιος διευκρίνιζε σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι απλώς επισήμανε το αυτονόητο.

«Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ιδιαίτερη θέρμη που είχα όταν εμφανίστηκε η κίνηση των 58, ως μια συνάντηση κοινωνικών παραγόντων που καλούσε σε διάλογο όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για να δούμε τι μπορούσε να γίνει για την ανασυγκρότησή της, παραμένει, αλλά το βλέπω και σε σχέση με τα σημερινά», είπε. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η κίνηση των «58» μετασχηματίζεται σε πολιτικό φορέα, που προσπαθεί να διαμορφώσει έναν πολιτικό χώρο και να καταθέσει ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, απομακρύνοντας την πιθανότητα να συμπέσουμε όλοι. «Έτσι η εξέλιξη στο σύνολό της είναι αρνητική», δήλωσε.

«Υπ΄ αυτήν την έννοια», πρόσθεσε, «ένα πολιτικό στέλεχος του δικού μας κόμματος πρέπει να βλέπει τη σχέση του με την κίνηση των 58 στη βάση των νέων δεδομένων. Έχει σημασία όταν κάποιο δικό μας στέλεχος μιλάει σε μια εκδήλωση των 58, τι λέει. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Επιπλέον χαρακτήρισε «παράδοξο» να είναι ένα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ επικεφαλής σε ευρωψηφοδέλτιο άλλου πολιτικού σχηματισμού -με αφορμή τη φημολογία για σχετική πρόταση που έγινε στον κ. Παπαδόπουλο- και είπε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ΔΗΜΑΡ. «Εκτιμώ όμως ότι είναι στο επίπεδο ενός ρεπορτάζ που δεν επιβεβαιώνεται, γιατί εμένα προσωπικά ο κ. Παπαδόπουλος μου είπε ότι δεν ισχύει», σημείωσε. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει μετατόπιση της στάσης της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η άποψη του κόμματος μέχρι τώρα ήταν ότι δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα και ότι οι εκλογές θα ήταν μια άκρως αρνητική εξέλιξη. «Εγώ εξακολουθώ να το πιστεύω. Υπό αυτή την έννοια αυτή η αποστροφή του λόγου του προέδρου με ξάφνιασε και εμένα. Δεν ήξερα ότι θα υπάρχει τέτοια τοποθέτηση στην εισήγηση του Προέδρου. Βέβαια να μην ξεχνάμε οτι συνοδεύεται και με τη φράση «αν υπάρξουν καινούργια δημοσιονομικά μέτρα»», είπε.
Από την πλευρά του ΠαΣοΚ ο κ. Δ. Καρύδης υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, επέμεινε στο πλαίσιο ανασυγκρότησης που πρότεινε την Κυριακή ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
«Αυτό που αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι πρώτο κόμμα είναι οι αναποφάσιστοι. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα και ότι οι πολίτες παρότι ζουν δύσκολα και θα περίμενε κανείς ότι δίνουν «λευκή επιταγή» εύκολα σε κάποιον, αντίθετα είναι πολύ απαιτητικοί και περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα από όλους μας. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια», δήλωσε.
Επισήμανε επίσης ότι όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέμα διάλυσης του ΠαΣοΚ δεν υπάρχει ούτε πρόθεση να κρυφτεί πίσω από κάποια άλλα σχήματα. «Θα πάμε με ένα σχήμα συμπόρευσης. Θα δημιουργηθεί κοινή Οργανωτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, από τους 58 ,από τη ΔΗΜΑΡ αν έρθει, από τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Μόσιαλο και τις άλλες Κινήσεις.

Θα είμαστε ενοχλητικοί ως προς τις προσκλήσεις. Η κοινή Οργανωτική Επιτροπή θα προετοιμάσει τη Συνδιάσκεψη η οποία θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου και θα συμμετέχει και ο κ. Σουλτς. Εκεί θα συζητήσουμε τα θέματα των πολιτικών θέσεων προς τις Ευρωεκλογές», είπε.

«Εμείς», πρόσθεσε, «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέλουμε αλλαγές στην Ευρώπη, ότι θέλουμε μια Ευρώπη που να δίνει βάρος στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή καταπολεμώντας την ανεργία. Από κει και πέρα κορυφαίο θέμα για μας είναι η σταθερότητα της χώρας. Στην συνδιάσκεψη θα αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα πάμε στη συγκρότηση του Ευροψηφοδελτίου.

Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάμε με διαδικασίες, κατά τις οποίες οι υποψήφιοι που θα θελήσουν να θέσουν υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές να τεθούν στην βάσανο της επιλογής και της ψήφισης τους από όλο τον κόσμο ,τον οποίο καλούμε να πάρει μέρος σε αυτήν την νέα προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι το ψηφοδέλτιο πρέπει να είναι ένα μείγμα νέων μαχητικών ανθρώπων, που εκφράζουν την σημερινή εποχή και ανθρώπων που έχουν εμπειρία και εκφράζουν μεγάλους χώρους και στην περιφέρεια και στα αστικά κέντρα. Θέλουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό ήθος και μια διαφορετική νοοτροπία ,δεν πρέπει να υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Να αρνηθούμε κάθε λογική πασαρέλας ονομάτων», δήλωσε.

Εξάλλου, την Τρίτη συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ενημερώθηκε από τον Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Ι. Μανιάτη για πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο και αφορούν σε θέματα Οικοδομικών Συνεταιρισμών και Ιδιωτικής Πολεοδόμησης. Μετά την συζήτηση που έγινε, αποφασίστηκε να απευθύνει πρόσκληση ο Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος κ. Π. Ρήγας προς τον κ. Μανιάτη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στ. Καλαφάτη προκειμένου να ενημερώσουν την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τις παραπάνω νομοθετικές πρωτοβουλίες.