Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη λαϊκή εντολή εφόσον στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, το Reuters και τους Financial Times.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν πριν από το τέλος του 2014.

«Σε αυτές τις [ευρωπαϊκές] εκλογές, ο κόσμος θα ψηφίσει χωρίς φόβο, χωρίς το φόβο που είχε δημιουργήσει η εκστρατεία των αντιπάλων μας το 2012, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση όλα θα ερημώσουν» τόνισε ο κ.Τσίπρας.

«Πιστεύω ότιο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, φοβάμαι, όμως, επίσης ότι η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τη δύναμή της» σημείωσε.

«Για την κυβέρνηση θα είναι μία αληθινη καταστοφή. Ο φόβος του κ. Σαμαρά είναι ότι την επομένη θα είναι δύσκολο να συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου χωρίς την υποστήριξη του λαού» επισήμανε ο Αλ.Τσίπρας.

Όπως σημειώνουν οι FT, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να «ακυρώσει» τους όρους του μνημονίου, επέμεινε ωστόσο ότι δεν θα εγκαταλείψει τη διάσωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δανειστές και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα παρέχουν σημαντική ελάφρυνση χρέους, στο πλαίσιο μιας αναδιαπραγμάτευσης, αντί να βρεθούν αντιμέτωποι με το ρίσκο μίας ελληνικής κατάρρευσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι έχει συζητήσει με τον Β.Σόιμπλε για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλες απώλειες για τους ευρωπαίους δανειστές, παραδεχόμενος ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει «διαφορετικές ιδέες».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει συμμάχους σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες για να πιέσουν για μία συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης, ανάλογη με εκείνη του 1953 που αναδιάρθρωσε το μεγαλύτερο μέρος του μεταπολεμικό χρέους της Γερμανίας.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μία μάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, γιατί αν ήταν κάτι τέτοιο, θα ήταν πολύ δύσκολο για μας. Ίσως θα είναι μία μάχη μεταξύ της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των χωρών που έχουν τα τρία «Α» στην πιστοληπτική τους ικανότητα. Εμείς έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε συμμαχίες εντός της ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι το να πείσει τη Γερμανία θα είναι κάτι δύσκολο, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να πείσει τους γερμανούς πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να μειωθεί το χρέος και να δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ομολόγων.

«Λέμε στους γερμανούς φορολογουμένους: για πολύ καιρό πληρώσατε για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό και δίνετε χρήματα σε προγράμματα που είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία. Αν τη συνεχίσετε, δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την τρόικα, σημειώνοντας ότι έχει αναβάλει την επόμενη δόση για τη χώρα, κάτι που -σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα- δείχνει πως η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς τα χρήματα της διάσωσης για αρκετό διάστημα, σε περίπτωση που ο ίδιος αποχωρούσε από την ισχύουσα συμφωνία.

«Αν θυμάστε είχαν πει πως εάν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε: Ο Σαμαράς κέρδισε, αλλά και πάλι δεν έχουν χρήματα», κατέληξε.