Το άνοιγμα των προσφορών την προσεχή Τρίτη για την πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, που αφορά τη μεγαλύτερη πώληση ξενοδοχειακού ακινήτου στη χώρα, αναμένεται να αναδείξει το ενδιαφέρον για παραγωγικές επενδύσεις που προσελκύει πλέον η χώρα. Μετά τα χρηματιστηριακά κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στην εγχώρια αγορά τον τελευταίο χρόνο και τα οποία τοποθετήθηκαν σε μετοχές και ομόλογα, το επόμενο χρονικό διάστημα οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ως το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να έχει κλείσει, εκτός από τον «Αστέρα», και η συμφωνία για το Ελληνικό, δύο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν στόχο να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ταυτόχρονα θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη της αποκαλούμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, του θαλάσσιου μετώπου που εκτείνεται από το Νέο Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στον διαγωνισμό για τον «Αστέρα» θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μεγάλα επενδυτικά ονόματα του εξωτερικού με παγκόσμιο αποτύπωμα στους χώρους του real estare και του τουρισμού. Οι διεθνείς αυτοί όμιλοι «κατεβαίνουν» ως επί το πλείστον σε μεικτά σχήματα με ελληνικές εταιρείες. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς έχουν ήδη επενδύσει στην ελληνική αγορά συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών ή σε πρότζεκτ από κοινού με ελληνικές εταιρείες, πράγμα που δείχνει ότι όχι μόνο ποντάρουν αλλά πιστεύουν στην ανάκαμψη της χώρας.
Εκτός απροόπτου, στον διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν τέσσερα-πέντε σχήματα. Οι προσφορές που θα κατατεθούν την Τρίτη θα αξιολογηθούν αρχικά ως προς το τεχνικό κομμάτι και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν και οι οικονομικοί όροι. Στα σχήματα που θα καλύπτουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού θα δοθεί η δυνατότητα να βελτιώσουν την πρότασή τους με στόχο να διαμορφωθεί η «καλύτερη και τελική προσφορά» (best and final offer) και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να αυξήσει το τίμημα.
Οπως προβλέπεται, ο πλειοδότης θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει το ξενοδοχειακό συγκρότημα σε ζώνη τουρισμού – αναψυχής ικανή να φιλοξενήσει παραθεριστικές κατοικίες υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό πιθανότατα ένα ξενοδοχείο να γκρεμιστεί και κάποιο άλλο ή μέρος αυτού ίσως να μετατραπεί σε κατοικίες. Ολα αυτά σημαίνουν νέες θέσεις εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα που έχει πληγεί από την κρίση αλλά και στον τουριστικό κλάδο σε δεύτερη φάση.
Ταυτόχρονα στο ΤΑΙΠΕΔ «τρέχουν» την προετοιμασία για τον διαγωνισμό του Ελληνικού με στόχο να γίνει ως το τέλος του έτους. Πρόκειται για ακόμη μεγαλύτερο έργο, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο εταιρείες, η ελληνική Lamda Development και η ισραηλινή Elbit. Δεν ακοκλείεται τελικά να εκδηλώσει ενδιαφέρον και το Κατάρ. Σειρά στο παραλιακό μέτωπο έχει η μαρίνα του Αλίμου για το πρώτο τρίμηνο του 2014, για την οποία έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν 10 «μνηστήρες», ενώ θα ακολουθήσει έκταση κοντά στο ΣΕΦ, συμπεριλαμβανομένης της μαρίνας Αθηνών. Στα σχέδια είναι και η εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Ακινήτων στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, στην περιοχή όπου «τρέχουν» με γρήγορο ρυθμό τα έργα για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τον «Αστέρα» είναι τα εξής:

Colony Capital – Dolphin Capital:
Η Colony Capital είναι μια αμερικανική εταιρεία με ευρεία παγκόσμια παρουσία και αντίστοιχη υποδομή σε εννέα χώρες με ένα ισχυρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Στο σχήμα που λαμβάνει μέρος στον διαγωνισμό συμμετέχει με μειοψηφικό μερίδιο και η Dolphin Capital του επιχειρηματία κ. Μ. Καμπουρίδη. H Colony έχει επενδύσει σε ποικίλα και σύνθετα επενδυτικά πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων το «Atlantic City Hilton», το «Las Vegas Hilton», τα «Raffles Hotels & Resorts», τα «Fairmont Hotels and Resorts», η «Swisshotel» και τα «One & Only Hotels & Resorts». Επίσης ήταν ο ιδιοκτήτης ενός από τους πιο φημισμένους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, του «Costa Smeralda» της Σαρδηνίας. Αφού το ανακαίνισε, το πούλησε στο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ.

Olayan Investments Company Establishment – ΤΕΜΕΣ:
Ο όμιλος Olayan είναι ένας παγκόσμιος πολυσχιδής όμιλος στο σχήμα του οποίου συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο η εταιρεία ΤΕΜΕΣ του έλληνα επιχειρηματία κ. Αχ. Κωνσταντακόπουλου, ιδιοκτήτη του «Costa Navarino» στη Μεσσηνία. Ο όμιλος Olayan είναι από τους πλέον περιζήτητους επενδυτές παγκοσμίως, με στρατηγικές συμμετοχές σε πολλές παγκοσμίως σημαντικές εταιρείες όπως η Coca-Cola και οι τράπεζες Credit Suisse και Morgan Stanley. O όμιλος είναι επίσης μεγάλος επενδυτής στην Chipita και έχει επενδύσει σε πολλές ελληνικές εταιρείες κατά το παρελθόν. Μάλιστα, τέτοια είναι η σχέση του με την Ελλάδα που διαθέτει κεντρικά γραφεία στην Αθήνα.

Fosun – Lamda Development:
Ο όμιλος Fosun είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος της Κίνας. Πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως επενδυτικό γκρουπ το οποίο εστιάζει στην αναπτυξιακή δυναμική της ασιατικής χώρας. Στο σχήμα που «κατεβαίνει» στον διαγωνισμό συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο η Lamda Development, συμφερόντων του έλληνα επιχειρηματία κ. Σπ. Λάτση. Εχοντας ως βάση την Κίνα, η Fosun επενδύει παγκοσμίως προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται διεθνώς. Πρόσφατα ανακοίνωσε επένδυση ύψους 1,6 δισ. δολαρίως για την κατασκευή ξενοδοχείου και καζίνου στην Κίνα από κοινού με τον όμιλο Kerzner. Πρόκειται για μέρος ενός επενδυτικού σχεδίου συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων στον κλάδο. Τον περασμένο Ιούλιο έλαβαν έγκριση να αγοράσουν τη γνωστή γαλλική εταιρεία Club Mediterranee, γνωστή ως Club Med. Η Fosun έχει ήδη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Το 2011 επένδυσε στον όμιλο Folli Follie και το 2013 μία από τις βασικές θυγατρικές της, η FosunPharma, υπέγραψε συμφωνία αξίας 500 εκατ. δολαρίων με τον ελληνοελβετικό φαρμακευτικό και ερευνητικό όμιλο SellasClinicals Holding για την ανάπτυξη και την εμπορία δύο φαρμάκων.

AGC:
Είναι ένα επενδυτικό κεφάλαιο της Μέσης Ανατολής, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο επενδύει παγκοσμίως συμμετέχοντας στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιωτικών κεφαλαίων, hedge funds και επενδυτικών εταιρειών real estate με έμφαση στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Συμμετέχει σε επενδύσεις που αφορούν τόσο αμιγώς την κτηματαγορά (real estate) όσο και πρότζεκτ που είναι σχετικά με το real estate. Τα κεφάλαια προέρχονται κυρίως από τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από σχήματα με έδρα το Aμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Dogus Holding:
Ενας από τους μεγαλύτερους τουρκικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων με συμμετοχές στον τραπεζικό, κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο. Προσπάθειες που έγιναν για τη δημιουργία ενός σχήματος με μειοψηφική συμμετοχή του εφοπλιστή κ. Λου Κολλάκη δεν τελεσφόρησαν. Ενώ ως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας η αγορά θεωρούσε βέβαιη την κάθοδο του σχήματος, τελικά πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν. Ως την Παρασκευή παρέμενε άγνωστο το τι θα πράξει η Dogus, αν θα «κατέβει» μόνη της ή σε συνεργασία με άλλη εταιρεία. Κάποιες πληροφορίες που ανέφεραν συνεργασία με την AGC δεν επιβεβαιώνονταν. Η Dogus ελέγχει μερίδιο 18% στις μαρίνες στην Τουρκία και έξι μαρίνες στην Κροατία. Το 2012 συνέστησε μια εταιρεία joint venture με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση για επενδύσεις σε μαρίνες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της μαρίνας του Φλοίσβου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ