από metereologos.gr
Κυριακή 19 Αυγούστου 2018
 

Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Παρουσίασε 7 σημεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Mediterranean Task Force:Αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών
 Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Παρουσίασε 7 σημεία για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επτά σημεία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους ευρωπαίους ομολόγους του στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι το κλίμα για το μείζον αυτό θέμα αλλάζει και ως απόδειξη ανέφερε τη δημιουργία της Mediterranean Task Force, η οποία ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών.

Στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στα επτά σημεία. Όπως είπε, ανέφερε στους ομολόγους του ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ, αφού η πλειονότητα των μεταναστών προσπαθούν να περάσουν σε χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης. «Συνεπώς εμείς φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης. Η ευθύνη πρέπει να είναι κοινή και να υπάρξει επιμερισμός τους κόστους» σημείωσε.

Δεύτερο σημείο ήταν ότι τα κύματα μεταναστών αποσταθεροποιούν τη Νότια Ευρώπη, αλλά αποτελούν και απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη. Η περιφέρεια εξάγει αποσταθεροποίηση σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως, ανέφερε ότι ανθρωπιστική καταστροφή δεν συμβαίνει μόνο όταν χάνουν τη ζωή τους μετανάστες, όπως συνέβη πρόσφατα στην Λαμπεντούζα, αλλά και όταν οι μετανάστες φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές χωρίς να έχουν πού να πάνε. «Είναι παγιδευμένοι, δεν έχουν παρελθούν, δεν έχουν παρόν, δεν έχουν μέλλον και προοπτική, κι αυτό το θεωρώ μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή».

Το τέταρτο σημείο είναι η ανάγκη να διαχωριστούν εκείνοι που δικαιούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, όσοι δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το 90% των μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα δεν προέρχεται από εμπόλεμες χώρες και δεν δικαιούται άσυλο.

Ακόμη σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής, να μοιράζονται οι δικαιούντες άσυλο δίκαια σε όλα τα κράτη, να προωθήσει η ΕΕ με το πολιτικό βάρος της την πολιτική της επαναπροώθησης (σ.σ. εδώ ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας χωρίς να την κατονομάσει), καθώς και να υπογραμμιστεί ο εγκληματικός χαρακτήρας δουλέμπορων που διακινούν καραβάνια μεταναστών.

Τελευταίο σημείο της τοποθέτησης του πρωθυπουργού ήταν ότι πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και να υπάρξει αποθάρρυνση για τη διακίνησή του.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των τεσσάρων χωρών του Νότου που θίγονται άμεσα (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) βρήκε συμπαραστάτες σε άλλες χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Σλοβενία).

Για την Mediterranean Task Force είπε ότι ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης μεταναστών, ενώ πρόσθεσε ότι ώς την επόμενη σύνοδο κορυφής στις 5 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συνέχεια στην προσπάθεια και καλύτερη οργάνωση.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Είμαστε εδώ για να βρούμε λύση στο οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης 
Σύνοδος Κορυφής: Ορατά τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης αλλά να συνεχιστούν οι προσπάθειες  
Βερολίνο: Υποβαθμίζει τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ 
Σαμαράς: Η πρόταση δυσπιστίας δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι επτά εντολές | 27/10/2013 23:36
  τα επτά σημεία 1. θα τους λιώσω 2. θα τους λιώσω 3. θα τους λιώσω 4. θα τους λιώσω 5. θα τους λιώσω 6. θα τους λιώσω 7. θα τους λιώσω
  Βαγγέλης
  απάντηση73
   
   
  Ο περίγελος | 27/10/2013 08:22
  Ο κος Σαμαράς ξέχασε να ρωτήσει τον κο Μπαλτάκο μήπως θίγεται ο πυλώνας της εκκλησίας από τα 7 σημεία που παρουσίασε.Διότι εαν θίγεται οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα τα κάνουν δεκτά ! Δυστυχώς έχουμε καταντήσει ο περίγελος της Ευρώπης με τις μουσουλμανικές νοοτροπίες της εκκλησίας μας ! τις οποίες δυστυχώς ασπάζεται η κυβέρνηση,η οποία επιτροπεύεται από αυτήν !Κρίμα για το ΠΑΣΟΚ !!
  GPP
  απάντηση313
   
   
  Δεν είναι τενεκές...είναι τρομερά επικίνδυνος. | 26/10/2013 22:03
  Νομίζει ότι παίρνει χαμένους ψήφους. Έχετε τελειώσει. Τους είχαν δώσει εντολές, Ο ΓΑΠ να κωλυσιεργεί να εφαρμόσει το μνημόνιο 1 και αυτός να το αντιτίθεται ώστε να έρθει το μνημόνιο 2. Το ίδιο και τώρα άλλα λέει για τα μάτια του κόσμου και άλλα θα πράξει. Πές μας πόσοι παρανομα εισελθέντες στην χώρα μετανάστες έχουν στείλει οι αρχές πίσω στις χώρες τους;
  Βασίλης Καζιάς
  απάντηση138
   
   
  Αλλά τι πήρε....;;; | 26/10/2013 12:32
  Παρουσίασε 7 σημεία και πήρε 28 παράσημα ανοικτής παλάμης και άλλα τόσα γραψίματα στα.... των εταίρων εταίρων μας.
  k-k
  απάντηση279
   
   
  Λόγια που χάθηκαν ήδη στον αέρα Σαμαράκο | 26/10/2013 09:22
  Είσαι τενεκές ρε πρωθυπουργέ, ένα διακοσμητικό στοιχείο στην ελληνική κοινωνία...
  Γιώργος Πολίδης - ΟΣΙΑ ΕΥΧΗ
  απάντηση1921
   
-