Συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία, χαρακτήρισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος την προγραμματική συμφωνία της ΝΔ με το ΠαΣοΚ που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, στη δήλωση που έκανε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λαίτσακ. Επισήμανε επίσης ότι πρόκειται στην ουσία για μια πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμπάρξουν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής συναίνεσης, γιατί είναι κοινή η μοίρα του τόπου.
«Το γεγονός ότι σήμερα εγκρίναμε, ο Πρωθυπουργός κι εγώ, ως αρχηγοί των δυο συνεργαζομένων στην κυβέρνηση κομμάτων, την Προγραμματική Συμφωνία, σημαίνει ότι παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.
Η Προγραμματική Συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα στα δυο κόμματα, είναι μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Η Προγραμματική Συμφωνία είναι μια πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμπράξουν, να συστρατευθούν, να βοηθήσουν.
Είναι μια Προγραμματική Συμφωνία που πρέπει να κάνουμε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες για να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και είναι κρίμα, είναι ιστορικά άδικο, υποτιμά τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού, το γεγονός ότι δεν έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής συναίνεσης.
Πρέπει αυτό να διαμορφωθεί, γιατί είναι κοινή η μοίρα του τόπου μας. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, προστατεύοντας τις πιο αδύναμες κοινωνικές δυνάμεις και διασφαλίζοντας την κοινωνική και εθνική συνοχή, να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση και να ξαναγίνουμε ένα ισότιμο θεσμικά, μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αξίζει η χώρα μας, το αξίζει η ελληνική κοινωνία, το αξίζει κάθε ελληνική οικογένεια.
Επίσης, η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς μας εταίρους. Είμαστε συνεπείς, θα τηρήσουμε και θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά δε μπορούμε ν’ αποδεχθούμε νέα βάρη για τον ελληνικό λαό. Τώρα το στοίχημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, η πραγματική οικονομία, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη, η απασχόληση και η αποκατάσταση αδικιών. Αυτές είναι οι πολιτικές προτεραιότητες στη φάση που βρισκόμαστε».