Πριν από το 2004, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής αποφάσισε στο συνέδριο της ΝΔ να διακηρύξει τη στροφή στον μεσαίο χώρο, αρκετοί βουλευτές υπερηφανεύονταν ότι η εθνικιστική Ακροδεξιά είναι «η ραχοκοκαλιά της παράταξης». Θιασώτες τού πάλαι ποτέ κραταιού παρακράτους δεν αποκολλήθηκαν ποτέ από τη ΝΔ, παρά μόνο στη μνημονιακή εποχή, για να ιδρύσουν ακροδεξιό κόμμα. Ο κ. Καραμανλής ποτέ δεν τους είχε αποκηρύξει, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η ΝΔ τούς χρειάζεται και ήταν ο μόνος που τους ήλεγχε πολιτικά. Δεν είναι τυχαίος ο σεβασμός των χρυσαυγιτών έναντι της οικογενείας, με αποκορύφωμα το περυσινό χειροφίλημα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Το πρόβλημα της εκάστοτε ηγεσία της ΝΔ ήταν από τη μία να διατηρήσει το φιλελεύθερο πρόσωπο του κόμματος και από την άλλη να μην ενοχλήσει τους ακροδεξιούς, φιλοχουντικούς και οπαδούς της 4ης Αυγούστου. Οι αντίπαλοί τους τούς αποκαλούσαν χλευαστικά«τα μπουμπούκια της ΝΔ». Κανείς ποτέ δεν τόλμησε πραγματικά να τους αγγίξει, ενώ παλαιότερα βουλευτές της ΝΔ πρωταγωνιστούσαν στις αποκαλούμενες από την Αριστερά «γιορτές μίσους», στον Μελιγαλά, στον Γράμμο και στο Βίτσι.

Οι εποχές άλλαξαν και η έλευση του μνημονίου απελευθέρωσε το μεγαλύτερο τμήμα των ακροδεξιών δυνάμεων της ΝΔ. Ωστόσο τα τελευταία γεγονότα, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό πεδίο και αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς. «Οσοι φύγουν από τη Χρυσή Αυγή θα επιστρέψουν στη ΝΔ ή θα δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα όπου θα στεγαστούν;» διερωτώνται πολλοί.
Παρά τις αντίθετες πολιτικές διαδρομές και τις διαφορετικές πορείες, ανοιχτή γραμμή υπήρχε πάντα. «Το Βήμα» είναι σε θέση να γνωρίζει για υπόγειες διεργασίες μεταξύ νεοδημοκρατικών στελεχών και παραγόντων του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, που «κρυφογοητεύονταν» από τον κατά καιρούς ακραίο «εθνικιστικό ακτιβισμό» της Χρυσής Αυγής και πίστευαν ότι υπό όρους και υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν δυνατόν να προπαρασκευαστεί μια συμμαχία.
Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαίες ορισμένες δηλώσεις ανοχής από οπαδούς της ομογενοποιημένης Δεξιάς, πάντα βέβαια με την επίκληση της λαϊκής ψήφου. Πρώτος τον χορό είχε ανοίξει ο δικηγόρος, μέλος της ΠΕ και φίλος του Πρωθυπουργού κ. Φ. Κρανιδιώτης, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2012, με άρθρο του υπό τον τίτλο «Ηρθε η ώρα να ενώσουμε τη βάση της παράταξης», ανέφερε ότι η βάση της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ είναι κυρίως«δικοί μας άνθρωποι» και «άνθρωποι της διπλανής πόρτας».
Προ ημερών, εν μέσω του πολέμου που κήρυξε το Μαξίμου εναντίον του ναζισμού, ο κ. Κρανιδιώτης, έκανε κοινή εμφάνιση σε τηλεοπτικό στούντιο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη. Ο κ. Κρανιδιώτης τον νουθετούσε και του ζήτησε να ρίξουν οι χρυσαυγίτες τους τόνους, αναγκάζοντας τον κ. Κασιδιάρη να συμφωνήσει.
Η δολοφονία του Φύσσα δρα καταλυτικά, σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της ΝΔ που λένε ότι ένα τμήμα παραδοσιακών ψηφοφόρων της Δεξιάς είχε ενταχθεί ή λοξοκοιτούσε προς τη Χρυσή Αυγή. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαία η ενεργοποίηση του σκληρού δεξιού, πρώην αρχηγού της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κ. Μ. Βορίδη. Εσχάτως έχει αναλάβει την πολιτική εξουδετέρωση των χρυσαυγιτών. Τους γνωρίζει καλά και είναι ο μόνος που μπορεί επαρκώς να τους αντιμετωπίσει, και αυτό το αξιοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη φάση αξιοποιούνται στελέχη όπως ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Αθ. Πλεύρης που έχουν σκληρή δεξιά ταυτότητα.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι σε κύκλους των Αθηνών συζητείται εντόνως το σχέδιο εξουδετέρωσης της Χρυσής Αυγής και επαναπατρισμού των ψηφοφόρων της Δεξιάς στη «μεγάλη κεντροδεξιά εθνική παράταξη», της οποίας μελλοντικά μπορεί να ηγηθεί ο κ. Βορίδης.
Ωσπου όμως να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανασύνδεση των απογοητευμένων δεξιών με την πατρώα πολιτική γη, τη ΝΔ. Σε αυτή τη λογική είχε εμφανιστεί ο βουλευτής κ. Βύρ. Πολύδωρας που είχε μιλήσει για την ανάγκη να ανοίξουν οι αγκαλιές της ΝΔ για τη βάση της Χρυσής Αυγής, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Είχε προηγηθεί και ο εκφραστής της λαϊκής Δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Π. Ψωμιάδης, που τόνιζε σε ανύποπτη στιγμή: «Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα».
Για σημαντικό τμήμα της ΝΔ κοινά σημεία θα μπορούσαν να βρεθούν με τη Χρυσή Αυγή, αρκεί να κινούνταν σε μια λογική αστικοποίησης του κόμματος και απομόνωσης ακραίων στοιχείων. Ο Ν. Μιχαλολιάκος, είχε λάβει νωρίς το μήνυμα. Εξάλλου, ηγετικά στελέχη του κόμματος, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Παππάς, συνομιλούν πολιτικά με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο ΓΓ της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Κ. Τασούλας, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, ο κ. Μπαλτάκος, ως ένας από τους εκφραστές της καθαρής δεξιάς αντίληψης στη ΝΔ, είχε αναφέρει, σε ομήγυρη δημοσιογράφων, ότι είναι«απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο» η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής.
Αυτές οι ζυμώσεις είχαν προχωρήσει αρκετά σε τμήμα της ΝΔ και ο κ. Μπαλτάκος –η στάση του οποίου επικρίνεται από μετριοπαθείς και φιλελεύθερους υπουργούς, όπως π.χ. οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Κ. Αρβανιτόπουλος –δεν εξέφραζε απλώς την άποψή του. Γνώριζε τις θέσεις πολλών και ως εκ τούτου προέκυψαν και οι αναλύσεις στα ΜΜΕ διαφόρων διαμορφωτών της κοινής γνώμης περί της ύπαρξης μιας σοβαρότερης Χρυσής Αυγής που θα υποστήριζε μια κυβερνητική συντηρητική συμμαχία.

Με άξονα έναν «νομιμόφρονα εθνικισμό»
Κινήσεις και ζυμώσεις για νέο πολιτικό σχήμα

Στο νέο τοπίο με τά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επανεμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, σε μια προσπάθεια να πάρει από τα ιμάτια της Χρυσής Αυγής, την οποία το 1998 χαρακτήρισε «συμπλήρωμα της ΝΔ». Μάλιστα, σε διάφορες φάσεις είχε εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τον θεωρητικό της 4ης Αυγούστου κ. Κ. Πλεύρη, ο οποίος επιδεικνύει έντονη κινητικότητα εσχάτως, ενώ έχει άριστη σχέση με τον κ. Μπαλτάκο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενεργοποιήθηκαν και πάλι ακροδεξιοί θύλακοι, οι οποίοι συζητούν πώς πρέπει να κινηθούν για να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή. Ηδη άρχισε να κινείται και ο πρώην βουλευτής κ. Κ. Κιλτίδης που στα νιάτα του ήταν οπαδός της 4ης Αυγούστου και δηλώνει ευθέως ότι αν υπάρξει ένας φορέας πατριωτικός, με λαϊκή αντίληψη, είναι διατεθειμένος να τον ακολουθήσει.
Ποιοι θα είναι συνοδοιπόροι ενός τέτοιου σχήματος; Οι πιο μυημένοι μιλάνε για τους αποκαλούμενους και «νομιμόφρονες εθνικιστές». Πρόσωπα που θα έχουν κεντρικό ρόλο σε ένα νέο σχήμα που θα καλύψει το κενό της Χρυσής Αυγής, αλλά θα κινείται εντός του συνταγματικού τόξου και θα εκφράζει τον απογοητευμένο δεξιό ψηφοφόρο.
Απαρατήρητες δεν περνάνε και οι κινήσεις στον χώρο των απόστρατων στρατιωτικών, μερικοί εκ των οποίων γράφουν στο Διαδίκτυο για ανατροπή της κυβέρνησης. Οι απόστρατοι συζητούν για τη δημιουργία πολιτικού φορέα, ενώ αύριο θα ανακοινωθεί και κόμμα με πρώην δικαστικούς, υπό τον πρώην εισαγγελέα κ. Ι. Σακκά.
Σε πολλά πολιτικά –και όχι μόνο –γραφεία στην Αθήνα συζητείται έντονα και το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ κ. Φρ. Φράγκου, ο οποίος λέγεται ότι μπορεί να εκφράσει ευρύτερες δυνάμεις που κινούνται στον δεξιό χώρο και να ηγηθεί ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ