Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εξουδετέρωσης της Χρυσής Αυγής σε όλα τα επίπεδα.
Σε μια χρονική περίοδο που τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, οφείλουν να ομονοήσουν και να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο δράσης σε πολιτικό επίπεδο, πέρα από τις αστυνομικές και δικαστικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκλήθηκε αντιπαράθεση που δεν αρμόζει στις περιστάσεις.
Αφορμή ήταν η απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλ. Τσίπρανα γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κ. Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ.Σ. Κεδίκογλουεμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο να συγκληθεί σύσκεψη και αντιπρότεινε να διεξαχθεί σχετική συζήτηση στη Βουλή, κάτι που αναμένεται τελικά να γίνει τις επόμενες ημέρες. Και αυτό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται έτοιμος, μετά την απόρριψη της πρότασής του να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία όπως πληροφορείται το «Βήμα», θα την κάνει αποδεκτή η κυβέρνηση.
Από το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσουν το επιχείρημα πως η Χρυσή Αυγή αντιμετωπίζεται ήδη από τη δικαιοσύνη και άρα, όπως σημειώνουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη, η οποιαδήποτε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, θα θεωρούνταν ενδεχομένως παρέμβαση στο έργο της.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςήταν εξ αρχής αρνητικός στην ιδέα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον κ. Παπούλια, ο οποίος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σήμερα Τρίτη θα συναντηθεί, με τον Πρόεδρο της Βουλής κ.Ευ. Μεϊμαράκηκαι τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τους κκ.Ν. ΔένδιακαιΧαρ. Αθανασίου, ενώ χθες συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ.Φ. Κουβέλη.
Παράλληλα, εκτός από τη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, καταγράφηκε και η ενόχληση του ΠαΣοΚ, το οποίο με άτυπη ενημέρωσή του το απόγευμα της Δευτέρας, διαφοροποιήθηκε στο θέμα της σύσκεψης των αρχηγών, ενώ αφήνει αιχμές και για χειρισμούς υπουργών.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η κυβέρνηση προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην σκληρή αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, τόσο σε αστυνομικό, όσο και δικαστικό επίπεδο, αν και τμήμα της αντιπολίτευσης, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσουν όλες αυτές τις κινήσεις στον εκλογικό και κομματικό της σχεδιασμό.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, επιδεικνύει αποφασιστικότητα, σύμφωνα και με τις εκκαθαρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία, αν και αυτή η εξέλιξη ενισχύει το επιχείρημα περί έλλειψης εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας έναντι ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Θα φτάσουμε έως το τέλος. Δεν θα υπάρξει ανοχή για κανέναν» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης, η οποία προχωρεί και σε άλλες κινήσεις, όπως διακοπή στη χρηματοδότηση κομμάτων με κακουργηματική δράση, αλλά και έλεγχο από το ΣΔΟΕ των βιβλίων της Χρυσής Αυγής.
Ήδη, ο κ. Δένδιας υπέβαλλε νομοθετική πρόταση για τηδιακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ.Ι. Μιχελάκη, ο οποίος χθες από τη Ρώμη, είπε ότι το ναζιστικό κόμμα θα πάει εκεί που του αξίζει.
Σύμφωνα με την πρόταση, θα διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση σε κόμματα των οποίωνη ηγεσία ή πάνω από το ένα δέκατο των βουλευτών, ή μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησής τους, παραπέμπονται για κακούργημα, το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών.
Ακόμη, προχωρά ηπροκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των 32 δικογραφιώνπου έχει αποστείλει ο κ. Δένδιας και αφορούν μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ έρευνα γίνεται και στις Ενοπλες Δυνάμεις, μετά την εντολή που έλαβε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ.Μιχ. Κωσταράκοςαπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Δ. Αβραμόπουλογια να διαπιστωθεί εάν εκπαιδεύονται χρυσαυγίτες από εν ενεργεία στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού και να καταλογιστούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.