«Στη Χρυσή Αυγή έχουμε πλήρη στρατιωτική δομή με τουλάχιστον 3.000 άτομα έτοιμα για όλα! Διαθέτουμε περίπου 50 πολυμελείς φάλαγγες για συγκρούσεις στους δρόμους και περίπου άλλες τόσες εξαμελείς ομάδες κρούσης – κομάντος για οργανωμένα-στοχευμένα χτυπήματα, ύστερα από κεντρική καθοδήγηση από τρία άτομα της οργάνωσης. Οι ομάδες κρούσης αναλαμβάνουν ειδικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών ή ανταποδοτικά χτυπήματα σε εχθρούς της οργάνωσης. Ο,τι κι αν σημαίνει αυτό. Η εκπαίδευσή μας δεν είναι μόνο αυτό που ξέρει ο κόσμος, με τις κατασκηνώσεις κ.λπ. Ακολουθούμε ειδική εκπαίδευση ακόμη και με όπλα σε περιοχές της Ραφήνας, της Πάρνηθας, της Φυλής, στο Πόρτο Γερμενό, στη Μάνη, στην κεντρική Εύβοια και αλλού. Εκπαιδευτές είναι στρατιωτικοί από ειδικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις δομές μας. Κύριο μέλημά μας είναι να κρύβουμε καλά ορισμένα όπλα, ακόμη και σε λέσχες χούλιγκαν ή σε διαμερίσματα για να μην εντοπίζονται εύκολα από την Αστυνομία ή για να μη συνδέονται με εμάς. Η Τοπική της Νίκαιας που έμπλεξε στην υπόθεση της Αμφιάλης είχε τουλάχιστον τέσσερις φάλαγγες με συνολικά περίπου 250 άτομα και είναι ίσως η πιο δραστήρια τους τελευταίους μήνες στην Αττική. Αυτή είχε φυλάξει τα γραφεία του κόμματος στην οδό Δηλιγιάννη όταν είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες σύγκρουση με τα ΜΑΤ, ύστερα από την απόπειρα διανομής τροφίμων στο Σύνταγμα. Αυτή είχε και το γενικό πρόσταγμα μαζί με την οργάνωση της Αθήνας στις πρόσφατες εκδηλώσεις στον Μελιγαλά και αλλού…». Αυτά ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ένα από τα παλαιότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής που παρακολουθεί την πορεία της τα τελευταία χρόνια και γνωρίζει όλες τις παρασκηνιακές επιλογές της. Οι αναφορές του στελέχους αυτού, με μακρά πορεία στις τάξεις ακόμη και των «προπομπών» της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτει την «παραστρατιωτική» μορφή της, άγνωστες πτυχές της δράσης της, αλλά και χαρακτηριστικά εσωτερικά «προβλήματα» του ακροδεξιού μορφώματος, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Από την άλλη πλευρά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» σημείωσαν ότι «έχουν μια άτυπη ενημέρωση για τη μυστική δράση της Χρυσής Αυγής, όμως δεν έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν χώρους εκπαίδευσης ή να τεκμηριώσουν τη συμμετοχή μελών της σε αυτή την παραστρατιωτική δραστηριότητα…».

Ο άνθρωπος που αποκαλύπτει στο «Βήμα» τα μυστικά του ακροδεξιού κόμματος αναφέρει ότι «η Χρυσή Αυγή έχει μια οργάνωση που την αγνοεί ο περισσότερος κόσμος και παραπέμπει σε αυτή των ναζί, αλλά κυρίως στην Εθνική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΟΝ) που ίδρυσε ο Μεταξάς το 1936. Η Χρυσή Αυγή, όπως και η ΕΟΝ, έχει φαλαγγάρχες, τετράρχες, ομαδάρχες και λοιπά. Δίνουμε εξαιρετικό βάρος στην εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου των μελών της οργάνωσης που ξεκινούν από πυγμαχία, κολύμβηση και αναρρίχηση και καταλήγουν σε εκπαιδεύσεις με όπλα παντός τύπου. Αυτά που ακούτε για ξύλο και παιχνίδια υπακοής και υπομονής των οπαδών της οργάνωσης είναι αυτά που συμβαίνουν σε ειδικές στρατιωτικές μονάδες. Τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις γίνονται περιαστικά σε δάση της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις περισσότερες φορές με πλήρη μυστικότητα και με ειδική μέριμνα για να μη γίνονται αντιληπτοί από αστυνομικούς κ.λπ. Ως εκπαιδευτές χρησιμοποιούνται πρώην και εν ενεργεία μέλη των ΟΥΚ , των ΛΟΚ και άλλων ειδικών μονάδων. Ωστόσο και πολλοί από αυτούς που πλαισιώνουν τις φάλαγγες της Χρυσής Αυγής προέρχονται, κατά προτεραιότητα, από τις ειδικές μονάδες του στρατού».

Ωστόσο οι πιο βασικές μονάδες στον «στρατό» της Χρυσής Αυγής είναι οι «ομάδες κρούσης» που λαμβάνουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «κεντρικές οδηγίες».
Οπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, «οι ομάδες αυτές μπορούν να χτυπούν σαν ένοπλες οργανώσεις αντάρτικου πόλης, τηρώντας κανόνες συνωμοτικότητας, με κύριο ενδιαφέρον να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους και να καταστρώνουν τον τρόπο διαφυγής τους. Οι ομάδες κρούσης χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις, όπως μια ανταποδοτική επίθεση κατά αλλοδαπών ύστερα από μια εγκληματική επίθεση κατά Ελληνα ή και σε περίπτωση που κάποιος οπαδός της Χρυσής Αυγής λειτουργεί προδοτικά. Πολλές από αυτές τις 31 επιθέσεις που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά ίσως και άλλες που δεν γνωρίζετε, έχουν σημειωθεί κυρίως από «ομάδες κρούσης». Λειτουργούν έτσι ώστε τίποτε να μην τεκμηριωθεί για οποιονδήποτε. Μπορεί όμως να αναλάβουν και άλλες αποστολές για να τιμωρηθούν εχθροί του κόμματος ή για να επιλυθούν εσωτερικά ζητήματά μας».
«Η Νίκαια ήταν το καμάρι μας»


Ο ίδιος άνθρωπος αναφέρεται στη δράση ορισμένων τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής.
«Η οργάνωση της Νίκαιας ήταν το καμάρι μας, τα τελευταία χρόνια μαζί με αυτή των Αθηνών. Η επιτυχία οφείλεται στην επιστασία και στον έλεγχο του βουλευτή Γιάννη Λαγού. Εκείνοι είχαν τον πρώτο λόγο στις πρόσφατες κινητοποιήσεις της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην περιφέρεια. Από εκεί εκπορεύθηκε και η επίθεση εναντίον των οπαδών του ΚΚΕ στο Πέραμα πριν από δέκα ημέρες. Παλιά σημαντικό ρόλο είχε η οργάνωση των Ανω Λιοσίων, όμως τραυματίστηκε από Αθιγγάνους ένα ηγετικό στέλεχός της. Αυτούς που τον χτύπησαν τους ψάχνουμε ακόμη…».
Οι έρευνες της Αστυνομίας


Εκείνο που ακόμη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι όσα αποκαλύπτει το πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής περί σχέσεων μελών της οργάνωσης με κυκλώματα της νύχτας. Οπως σημειώνει, «στα κεντρικά γραφεία πληροφορούμαστε ότι πολλά μέλη τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής εκμεταλλευόμενοι αυτές τις επιχειρησιακές δυνατότητες που αποκτούν μέσω της εκπαίδευσής τους μετατρέπονται σε συμμορίες εκβιαστών που καταδυναστεύουν καταστηματάρχες. Αυτό η ηγεσία του κόμματος δεν το θέλει, γιατί μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και να εκτεθεί από εκεί που δεν επιθυμεί και δεν περιμένει. Προσφάτως εξαϋλώθηκε τοπική οργάνωση στα νότια προάστια της Αθήνας γιατί είχε διαπιστωθεί ότι σχεδόν όλοι συμμετείχαν σε τοπικούς εκβιασμούς. Τέτοιου είδους ζητήματα είχαν ανακύψει και με τρεις οργανώσεις της Πελοποννήσου που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μια άλλη επίσης στην Πελοπόννησο άλλαξε αμέσως σύνθεση όταν τα μέλη της άρχισαν να παρουσιάζουν διασπαστικές τάσεις και να θέλουν να κάνουν αυτόνομες εκλογές…».
«Το Βήμα» επικοινώνησε με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ανέφεραν ότι «έχουμε από διάφορες πηγές πληροφορίες για τη μετατροπή του ακροδεξιού κόμματος σε παραστρατιωτική οργάνωση. Δεν έχουμε όμως τεκμηριώσει οτιδήποτε. Εχουμε συνδέσει τα μέλη της Χρυσής Αυγής με 31 επιθέσεις και παράνομες πράξεις και έχουμε ενδείξεις ότι κρύβονται πίσω από δεκάδες άλλες. Ακόμη το αρμόδιο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής έχει συντάξει άλλες 31 δικογραφίες για επιθέσεις εναντίον λαθρομεταναστών. Με σχεδόν πλήρη όμως αδυναμία απόδειξης ή χωρίς τη δυνατότητα να στοιχειοθετηθούν σοβαρές ποινικές ευθύνες. Πριν από μερικούς μήνες είχε συλληφθεί υψηλόβαθμο μέλος της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας γιατί είχε προσκληθεί από έναν ημεδαπό σε επίθεση εναντίον Αλβανών. Τελικά του ασκήθηκε δίωξη μόνο για αντιποίηση αρχής! Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση της επίθεσης κατά των στελεχών του ΚΚΕ στο Πέραμα ασκήθηκε δίωξη εναντίον τεσσάρων ιδιωτών, χωρίς να τεκμηριωθεί σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα αρχικά ως κατηγορούμενο είχαμε και έναν Αλβανό, για τον οποίο διαπιστώσαμε εκ των υστέρων ότι ήταν φυλακισμένος στον Κορυδαλλό. Εκτιμώ όμως ότι με την έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για το κακούργημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και με τη συνολική επαναδιερεύνηση όλων των επιθέσεων θα αλλάξουν πολλά. Πλέον έτσι θα μπορεί να ζητηθεί η άρση απορρήτου επικοινωνιών υψηλόβαθμων στελεχών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο της Χρυσής Αυγής ή να χρησιμοποιηθούν και άλλες τεχνικές μέθοδοι για να προσδιορίζονται οι συνωμοτικές, αόρατες κινήσεις των οργανωτών επιθέσεων».