«Οι βουλευτές κατανοούν τον ρόλο τους και την αποστολή τους και γνωρίζουν καλά τι πρέπει να κάνουν» μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο τρέμουν στην ιδέα των διαρροών κατά την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με τα προαπαιτούμενα για τη δόση μέτρα.

Για τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, η στήριξη του πολυνομοσχεδίου είναι αυτονόητη για τους βουλευτές και ουσιαστικά και οι δυο εταίροι, προσδίδουν χαρακτήρα άτυπης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την δικομματική κυβέρνηση.

Στη σκιά της παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014 που προκάλεσε αναστάτωση στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου να αντιμετωπισθούν οι αντιδράσεις και να αποτραπούν διαρροές κατά την ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μέχρι στιγμής με τον εσωτερικό διάλογο και με συναντήσεις υπουργών με βουλευτών, πριν καταφύγει στον…«βούρδουλα» της κομματικής πειθαρχίας να περιορίσει τουλάχιστον τα εσωκομματικά της προβλήματα και να πειθαναγκάσει τους βουλευτές της να σταματήσουν να διαφοροποιούνται.

Ήδη, χθες έγινε μεγάλη σύναξη στη Βουλή, όπου οι βουλευτές της ΝΔ άκουσαν επί αρκετή ώρα τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Εσωτερικών, κ. Ι. Μιχελάκη, Δικαιοσύνης, κ. Χ. Αθανασίου και Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδη να τους εξηγούν την κυβερνητική γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν και παράπονα βουλευτών, ενώ ήταν πολλές οι ενστάσεις τους για το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.

Αντίστοιχη σύναξη προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, όπου θα συμμετάσχουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές και οι συναρμόδιοι υπουργοί για να δώσουν διευκρινίσεις, ενώ η ηγεσία του κόμματος θα έχει την ευκαιρία να διαγνώσει προθέσεις ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την προσεχή Τετάρτη.

Ο αριθμός των 155 βουλευτών δεν θεωρείται…ασφαλής για την δικομματική κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 10 βουλευτές από τη ΝΔ και από το ΠαΣοΚ που εμφανίζονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους διατεθειμένοι να καταψηφίσουν άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Όλα είναι ανοικτά και κανείς δεν γνωρίζει εάν ο κ. Σαμαράς θα λάβει απόφαση για την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, παρά το γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο διαπιστώνουν ότι οι διαφοροποιήσεις βουλευτών από τις βασικές κυβερνητικές επιλογές αυξάνονται και μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μεδιαρροέςκατά τη διάρκεια κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.
Προληπτικά έχουν αρχίσει και γίνονται τηλεφωνήματα προς τους βουλευτές της ΝΔ και τους επισημαίνεται διακριτικά ότι δεν θα γίνουν ανεκτές διαφοροποιήσεις ή αδικαιολόγητες απουσίες στην κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.