Για μία περίοδο εντάσεων, εν μέσω Ιουλίου, προετοιμάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ θα πρέπει να τρέξει πολύ γρήγορα και να εφαρμόσει συνολικά ό,τι έχει συμφωνήσει με την τρόικα.
Παρά το γεγονός ότι από τους πιστωτές δόθηκαν οι απαραίτητες ανάσες, λόγω και των γερμανικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου, και δεν ελήφθησαν δημοσιονομικά μέτρα, εν τούτοις η κυβέρνηση έχει να υπερπηδήσει πολλά και σημαντικά εμπόδια, ενώ τα μέτωπα είναι αρκετά.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς από το εάν θα εφαρμοστούν ή όχι τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα κριθεί εν πολλοίς και η χρηματοδοτική αιμοδοσία της χώρας το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ήδη διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι άλλη ανοχή δεν θα υπάρξει.
Οι πιστωτές έχουν αποφασίσει ότι άλλη πίστωση χρόνου δεν μπορεί να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχοντας λάβει τα ανάλογα μηνύματα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει τη στήριξη της τρόικας και να διαφυλάξει ως κόρην οφθαλμού τον δείκτη εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που κατάφερε να κερδίσει με πολύ κόπο και «αίμα» επί έναν χρόνο.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο θέλει άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα και έχει διαμηνύσει και στους νέους υπουργούς ότι δεν χωρούν καθυστερήσεις και δεν θα γίνει δεκτή η όποια δικαιολογία εάν παρατηρηθεί στασιμότητα στην προώθηση των συμφωνηθέντων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει… να τρέχει στον σωστό δρόμο και στον σωστό χρόνο και στηρίζουν πολλά σε υπουργούς όπως οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Αδ. Γεωργιάδης (Υγείας) και Ι. Μιχελάκης (Εσωτερικών). Ειδικά από τον κ. Μητσοτάκη αναμένει πολλά ο κ. Σαμαράς και μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ καλή εικόνα, με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να εκφράζονται θετικά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, θεωρώντας ότι έχει την ευκαιρία να πετύχει.
Το ζήτημα όμως για τη δικομματική κυβέρνηση είναι κατά πόσο θα μπορέσει να διαβεί το δύσκολο μονοπάτι του Ιουλίου, ώστε να φθάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες στον Σεπτέμβριο, όπου είναι και η κρίσιμη περίοδος.
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν ότι η κυβερνητική συνοχή θα δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό, αφού τα μέτωπα, εκτός της ΕΡΤ, είναι πάρα πολλά. Και οι δύο όμως λένε με ένταση ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει και δεν υπάρχει ούτε σκέψη για πισωγύρισμα. «Είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να σκεφθώ ότι μπορεί να υπάρξει υποχώρηση. Θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη χώρα» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός.
Το κρίσιμο στοίχημα για τη δικομματική κυβέρνηση είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα μέτωπα που έχουν ανοίξει, όπως αυτό στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι έχουν βάλει λουκέτο λόγω των απολύσεων και της διαθεσιμότητας και η κατάσταση είναι έκρυθμη, ενώ εκρηκτικό είναι το κλίμα και στον χώρο των εκπαιδευτικών, όπου είναι αιτία πολέμου οι αναγκαστικές μετατάξεις εκατοντάδων καθηγητών από γυμνάσια και λύκεια σε δημοτικά. Παράλληλα, ένταση υπάρχει και για την πρόθεση να αναδιαρθρωθούν άμεσα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ενώ σύγκρουση υπάρχει και για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Η προσοχή της κυβέρνησης θα στραφεί και στο κοινοβουλευτικό πεδίο, όπου θα κλιμακωθεί η ένταση, καθώς αναμένεται να κατατεθεί, πιθανότατα την Τρίτη το απόγευμα, το νομοσχέδιο-«σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπολογίζουν ότι το μέτωπο ΝΔ και ΠαΣοΚ θα είναι αρραγές, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Ιουλίου 2013

HeliosPlus