Μέσω των δικαστηρίων οδηγούνται στην έξοδο ως το τέλος του χρόνου περίπου 1.500 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί «από το παράθυρο» και παρέμεναν ως τώρα στο Δημόσιο. Η απομάκρυνσή τους θα επιχειρηθεί με μια παραλλαγή του σχεδίου Μανιτάκη, περιορίζοντας αλλά όχι απαγορεύοντας την ισχύ των προσωρινών διαταγών που εκδίδουν τα δικαστήρια για συμβασιούχους των οποίων η σύμβαση έχει λήξει.Με επείγουσα νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται ήδη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου και θα κληθεί να εφαρμόσει στη συνέχεια ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, θα αίρεται στο εξής η ισχύς των προσωρινών διαταγών που εκδίδουν τα δικαστήρια για την παραμονή υπαλλήλων στο Δημόσιο, εφόσον παρατηρούνται αναβολές στην εκδίκαση των κύριων προσφυγών τους.

Με βάση την καταγραφή που έχει γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία, ο αριθμός των υπαλλήλων στο Δημόσιο ή στους δήμους που έχουν προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια για να παρατείνουν την παραμονή τους στην υπηρεσία τους, ενώ έχει λήξει η σύμβασή τους, υπερβαίνει τους 1.500, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θα έπρεπε να έχουν ήδη αποχωρήσει. Εφόσον λοιπόν η νέα ρύθμιση τεθεί σε εφαρμογή, η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει με άνεση τον στόχο των 4.000 απολύσεων, αν συμπεριληφθούν σε αυτόν τον αριθμό και οι 2.645 απολυμένοι της ΕΡΤ.

Το σχέδιο είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, προτείνοντας την κατάργηση της διαδικασίας έκδοσης προσωρινών διαταγών από τα δικαστήρια. Είχε όμως αρνηθεί να το προσυπογράψει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης, θεωρώντας το αντισυνταγματικό.
Με τη νέα ρύθμιση που προετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι προσωρινές διαταγές θα εξακολουθήσουν να εκδίδονται κανονικά από τα δικαστήρια, αλλά θα ακυρώνεται η ισχύς τους στην περίπτωση που οι υπάλληλοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη εξακολουθούν να αποφεύγουν την κύρια εκδίκαση των προσφυγών τους, επιδιώκοντας συνεχείς αναβολές. Η μέθοδος αυτή ακολουθείται επί χρόνια από συμβασιούχους υπαλλήλους, που επιτυγχάνουν κάποια στιγμή τη μονιμοποίησή τους.
Παρά τις αντιδράσεις που πιθανότατα θα υπάρξουν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα και να πάρει με το μέρος της την κοινή γνώμη, καθώς πρόκειται για υπαλλήλους που στη μεγάλη τους πλειονότητα έχουν προσληφθεί χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ΑΣΕΠ και για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εποχικών αναγκών του Δημοσίου ή των ΟΤΑ που έχουν πάψει να υφίστανται.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα υπενθυμίσει ότι εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση για την απόλυση 4.000 υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου, τότε, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με την τρόικα, μπορεί αμέσως να προχωρήσει σε ισάριθμες προσλήψεις, με πρώτες αυτές που κρίνονται απολύτως αναγκαίες στο Λιμενικό Σώμα, στα νοσοκομεία και στις νευραλγικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εφόσον η τρόικα πειστεί στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι η δέσμευση για την απομάκρυνση των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου είναι εγγυημένη, θα γίνει πιο ελαστική στην απαίτησή της για την άμεση ένταξη των πρώτων 12.500 υπαλλήλων στη διαδικασία της κινητικότητας από τους συνολικά 25.000 που πρέπει να τεθούν σε αυτό το καθεστώς εντός του έτους.
Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη στο θέμα της κινητικότητας είναι η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού του Δημοσίου προς όφελος του πολίτη. «Πρέπει να καταλάβουν οι υπάλληλοι ότι η κινητικότητα δεν αποτελεί προθάλαμο για την απόλυσή τους» τονίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από την τρόικα παράταση τριών ως πέντε μηνών για να προετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επανατοποθέτησης 1.862 υπαλλήλων της πρώτης κινητικότητας, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, σε θέσεις που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, χωρίς να απολυθεί ούτε ένας υπάλληλος.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να «τρέξει» και τις προσλήψεις νέου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, βάσει συγκροτημένου σχεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Υγεία, η φύλαξη των συνόρων κτλ., και όχι ανταποκρινόμενος σε μεμονωμένα αιτήματα και πιέσεις υπουργών ή άλλων κυβερνητικών παραγόντων!
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα απολύονται στο εξής με συνοπτικές διαδικασίες οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα διαπιστωθεί ότι προσλήφθηκαν χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά σπουδών.
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να διερευνήσει τη διαδικασία πρόσληψης όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων υπαλλήλων για να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση όσων ενδεχομένως εντοπιστούν ότι διορίστηκαν με πλαστά δικαιολογητικά παραπλανώντας το Δημόσιο. Στις περιπτώσεις αυτές, τα υπηρεσιακά συμβούλια θα συγκαλούνται αμέσως και θα προχωρούν στη διακοπή της μισθοδοσίας του υπαλλήλου, απαιτώντας μάλιστα την επιστροφή μέρους των δεδουλευμένων τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ