Η κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα να συζητηθεί η τροπολογία για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που συνεπάγεται και κλείσιμο της ΕΡΤ, που κατέθεσαν το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχώρησαν από την Ολομέλεια, καταγγέλλοντας τόσο τη ΝΔ για μεθοδεύσεις, όσο και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για πολιτικά τερτίπια προκειμένου να μην πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Νίκος Τσούκαλης, αντέτειναν ότι η θέση τους είναι ξεκάθαρη και στηρίζεται στην κοινή πρόταση νόμου που κατέθεσαν για κατάργηση της ΠΝΠ, ενώ επιτέθηκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα ότι θέλουν να προκαταλάβουν τη διαβούλευση των τριών πολιτικών αρχηγών, που είναι σε εξέλιξη.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, υποστήριξαν ότι η τροπολογία δεν μπορεί να συζητηθεί στη Βουλή, καθώς έχει δημοσιονομικές συνέπειες και δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως προβλέπουν και ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΚΚΕΘανάσης Παφίλης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ΠΝΠ, με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ και δίνεται η δυνατότητα να απολυθούν εν μια νυκτί και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε πάρα πολλούς δημόσιους οργανισμούς.

Επίσης, επέρριψε μεγάλες ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη στάση τους, κάνοντας λόγο για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που δημιουργείται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τουΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Παπαδημούλης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τώρα τη στάση της, αποδεχόμενη τη συζήτηση της τροπολογίας, και ζήτησε από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τους οποίους κατηγόρησε για «πολιτικές κωλοτούμπες», να αποσαφηνίσουν «χωρίς ‘ήξεις-αφήξεις’», αν επιμένουν να στηρίζουν την πρόταση νόμου που οι ίδιοι κατέθεσαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τωνΑνεξάρτητων ΕλλήνωνΝότης Μαριάς έκανε επίσης λόγο για τεράστιο πολιτικό ζήτημα και τόνισε ότι με διαδικαστικά τερτίπια η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση της τροπολογίας, από την οποία δεν προκύπτει δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού που έχει ήδη ψηφισθεί.

«Ας σταματήσουμε να κάνουμε πολιτική με επικοινωνιακά τερτίπια. Πρέπει να μιλάμε εδώ τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αλήθειας» αντέτεινε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εξάλλου, μίλησε για πανικό της αντιπολίτευσης μπροστά στο ενδεχόμενο να επέλθει ουσιαστική συμφωνία το βράδυ μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε ότι «η κατάθεση της τροπολογίας είναιπαιχνίδιεντυπωσιασμού», τόνισε ότιΠΑΣΟΚκαι ΔΗΜΑΡ έχουν καταθέσει κοινή πρόταση νόμου για την ΕΡΤ, προσθέτοντας ωστόσο ότι πέραν της πολιτικής υπάρχει και η δικαστική πραγματικότητα μετά την απόφαση του ΣτΕ.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ανοικτή δημόσια τηλεόραση για να μπορέσουμε να την αναμορφώσουμε» κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Η θέση τηςΔΗΜΑΡείναι ίδια με τη χτεσινή. Δεν μπορεί για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, κάποιοι να εξωθούν τα πράγματα σε επίπεδο επικοινωνιακό. Η απόφαση για προώθηση της ΠΝΠ ήταν μονομερής, ήταν μια μονοκομματική ενέργεια, που ωστόσο άνοιξε έναν διάλογο μέσα στην κυβέρνηση, καθώς προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Ακόμα, ο κ. Τσούκαλης μίλησε για «σοβαρή εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί», ενώ ανέφερε ότι ενόψει της διαπραγμάτευσης που γίνεται, όποιος εξωθεί τα πράγματα δεν προσφέρει υπηρεσία στον τόπο.

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει», σχολίασε ο κ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), υποστηρίζοντας ότι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης απέφυγαν χθες, στις δηλώσεις τους, να επαναφέρουν τη θέση τους για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου.

«Δεν μπορεί να ζητάτε αυτοκατάργηση της Βουλής, επειδή θα συναντηθούν οι τρεις αρχηγοί. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να πάρουν θέση και να μην κρύβονται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ. Δεν μπορεί να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας, γιατί διευκολύνετε τον κ. Σαμαρά» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επέμεινε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της συζήτησης της τροπολογίας και επέκρινε τη στάση των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, καλώντας ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ «να μηνπαίζουντις κουμπάρες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης επανέλαβε ότι βάσει των άρθρων του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, όταν από την τροπολογία λείπουν τα βασικά στοιχεία, όπως είναι οι δαπάνες επί του προϋπολογισμού και δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου δεν μπορεί να συζητηθεί.

«Δεν υπάρχει συνταγματική δυνατότητα να συζητηθεί η τροπολογία. Όποιος λοιπόν θέλει συζήτηση έχει τη δυνατότητα από τον κανονισμό της Βουλής να το κάνει με άλλες διαδικασίες. Η εμμονή στη συζήτηση αυτή δεν είναι σωστή», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του κ. Καλαφάτη, ο οποίος σημείωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την πρότασή τους το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ζητούν να καταργηθεί η ΠΝΠ και να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση το θέμα της ΕΡΤ, δηλαδή να δημιουργηθεί δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό και να δοθεί μισθός σε πολλά πρόσωπα.

Η αναφορά αυτή του κ. Καλαφάτη δημιούργησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την Ολομέλεια, κάνοντας λόγο για «παρωδία συζήτησης» και «θέατρο σκιών», στον οποίο δεν μπορούν να συμμετάσχουν.