Να βρουν κοινό σημείο επαφής και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, επιχείρησαν το απόγευμα της Δευτέρας, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, προσπάθησαν να κλείσουν διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν, ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικας στις αρχές Ιουνίου.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έγινε προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός στη διαμάχη των τελευταίων ημερών για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προκαλεί τριγμούς και δυσλειτουργία στο κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, ο κάθε αρχηγός επιχείρησε να βάλει και τη δική του ατζέντα, καθώς παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική, από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι παραμένει χωρίς απώλειες ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ, ενώ οι άλλοι δυο εταίροι, εμφανίζουν πάρα πολλά προβλήματα και δεν κερδίζουν – ειδικά το ΠαΣοΚ – από την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, μετά από περίπου ένα μήνα – λόγω του Πάσχα και των ταξιδιών στο εξωτερικό των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου – θεωρείται κρίσιμη, διότι υπάρχουν αρκετά ανοικτά θέματα για τα οποία πληθαίνουν οι αντιπαραθέσεις.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε το περασμένο Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, έθεσε το ζήτημα των δυσλειτουργιών στο κυβερνητικό σχήμα και γνωστοποίησε, ότι αυτό θα συζητηθεί στη σύσκεψη, ενώ έκανε λόγο για συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων.

Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Κουβέλης που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθεί η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι υπουργοί, αγνοώντας και την οδηγία του Πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, προχωρούν σε κινήσεις και σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να ενημερώνουν κανέναν.

Στην κορυφή της σύσκεψης, αναμένεται να βρεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Αντ. Ρουπακιώτη, το οποίο στηρίζουν, τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ, που ζητάνε την άμεση κατάθεση και ψήφισή του, ως έχει και χωρίς αλλαγές.

Στην άλλη πλευρά, η ΝΔ είναι αρνητική για να υπάρξει νέος νόμος και επικαλείται νόμο του 1979, ενώ πάρα πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της εμφανίζεται διατεθειμένος να καταψηφίσει το νομοσχέδιο εάν κατατεθεί με τη σημερινή του μορφή.

Το νομοσχέδιο είναι το βασικό σημείο τριβής των κυβερνητικών εταίρων το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρείται πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Η ΝΔ επιμένει ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται καλύπτεται από την υπάρχουσα νομολογία, ο κ. Βενιζέλος που θα συναντήσει το μεσημέρι της Δευτέρας τον κ. Ρουπακιώτη, θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο αντιρατσιστικό νόμο επί τη βάση των προτάσεων του ΠαΣοΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επιμένει ότι πρέπει «να προωθηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης η οποία όπως είπε- πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως σε επίπεδο Βουλής».

Ενδεικτικό είναι ότι σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία των δυο στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, του γ.γ. της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκου και του βουλευτή Επικρατείας κ. Χρ. Λαζαρίδη, το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «ιδιώνυμο» απορρίφθηκε, ενώ η άποψη που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πως πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Το ζητούμενο στη σύσκεψη είναι πως θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν φέρεται διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη συνοχή και την ενότητα της κυβέρνησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά θα επισημάνει ότι και η ΝΔ έχει ιδεολογικούς προβληματισμούς και δεν μπορεί εύκολα να υποχωρήσει.

Ως εκ τούτου, κεντρικό ερώτημα παραμένει σε ποιο σημείο θα επέλθει συμβιβασμός και ποια «φόρμουλα» θα βρεθεί, ώστε και οι τρεις πλευρές να είναι ικανοποιημένες και να μην υπάρξει διαιώνιση της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης που πλήττει επικοινωνιακά και την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο και άλλα ζητήματα

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν θα είναι μονοθεματική και αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως οι εξελίξεις στην οικονομία και οι κυβερνητικές προτεραιότητες, ενόψει και της έλευσης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα.

Στο τραπέζι θα βρεθούν οι αποκρατικοποιήσεις, ο τελικός κατάλογος με τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, η οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου (ο φόρος επί της ακίνητης περιουσίας είναι το μείζον), οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κ.α.

Η ατζέντα αναμένεται να είναι ανοικτή και θεωρείται πολύ πιθανό να συζητηθεί και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος πλέον – με βάση τα νέα δεδομένα και εάν δεν υπάρξει κάτι συγκλονιστικό – τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου, αφού προηγηθεί το συνέδριο της ΝΔ, το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου.