«Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ικανότητα μας να κουβεντιάζουμε χωρίς προκαταλήψεις. Χωρίς να απολυτοποιούμε την αντίθετη άποψη, χωρίς να αναζητάμε κάποια ιστορική δικαίωση σε κάθε μας επιχείρημα, χωρίς να θεωρούμε απαραίτητο κάθε συζήτηση να ξεκινά και να καταλήγει στην αναπαραγωγή περιχαρακώσεων», σημείωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας την Πέμπτη το απόγευμα, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Μητρόπουλου, σε μια σαφή αναφορά του στα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος, τα οποία αποκαλύπτονται εν οψει συνεδρίου.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στα βασικά σημεία έχει δικαιωθεί από την ανάλυσή του για τη κρίση και οτι «τα έχει πει και τα έχει περιγράψει όλα και εγκαίρως».

Προσεθεσε ωστοσο, σε εναν υπαινιγμό που προξένησε αίσθηση, ότι «αν θέλεις βέβαια να είσαι σοβαρός, απόλυτα έτοιμος δεν είσαι ποτέ για το ραντεβού με την ιστορία. Οι προκλήσεις έρχονται πρώτες, και το ζήτημα είναι αν θα τολμήσεις κι αν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς.Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι άλλο από το αν είσαι αποφασισμένος να ανταποκριθείς στις ιστορικές προκλήσεις ή αν κάθε φορά ψάχνεις να βρεις θεωρητικές δικαιολογίες για να τις αποφύγεις», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «και δεν ξέρω αν η αριστερά ήταν έτοιμη να ερμηνεύσει ή να αντιτάξει ένα εναλλακτικό σχέδιο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑήταν και συνεχίζει να είναι αποφασισμένος να αναλάβει τις προκλήσεις και τις ευθύνες που αναλογούν».