Σε μία από τις κεντρικές παραμέτρους των πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύεται, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η δίκη του πρώην υπουργού κ. Α. Τσοχατζόπουλου.
Στην Κουμουνδούρου είναι φανερό ότι «βλέπουν» τη δίκη ως μία εξέλιξη που θα προκαλέσει πολιτικές παρενέργειες και ειδικότερα εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στο ΠαΣοΚ θα είναι καταλυτικές –εξ ου και αφήνουν να διαρρεύσουν εκτιμήσεις περί του πολιτικού αποστελέσματος της διαδικασίας.
Είναι προφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπουν» μία, έμμεση έστω, περαιτέρω φθορά του ΠαΣοΚ κατά την πορεία της ακροαματικής διαδικασίας, ακόμη κι αν θεωρούν ότι αυτό θα προκύψει από την ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χθες να εκδώσει μία «άτυπη ενημέρωση» (non paper) με τις πολιτικές εκτιμήσεις της για την δίκη που ξεκίνησε την Δευτέρα, με κατηγορούμενο, μεταξύ άλλων τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΠαΣοΚ.
Στο non paper αυτό, αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι «ο Τσοχατζόπουλος υπήρξε «διαπρεπές» μέλος εκείνου του μέρους του πολιτικού συστήματος (ΠαΣοΚ, ΝΔ, τα ΜΜΕ της διαπλοκής, κλπ.) που φέρει την ευθύνη για την χρεοκοπία της Ελλάδας και την εξαθλίωση ενός μεγάλου και συνεχώς διευρυνόμενου τμήματος του ελληνικού λαού» και προστίθεται: «Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν απλό μέλος του ΠαΣοΚ. Ήταν επί σειρά ετών κορυφαίος υπουργός των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ, υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μάλιστα να υιοθετεί την λογική της πολιτικής συν-ευθύνης και αναφέρει επίσης ότι «ο Τσοχατζόπουλος δεν θα μπορούσε να δρα μόνος του, χωρίς να γνωρίζουν, να ανέχονται, ακόμη και να συμμετέχουν και άλλα μέλη των κυβερνήσεων ή/και κομματικοί-κυβερνητικοί παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι η ποινική τιμωρία (έστω και για μέρος μόνο των επιλήψιμων πράξεων, αφού οι περισσότερες από αυτές έχουν διαγραφεί –σ.σ.: παραγραφεί) ενός παροπλισμένου πρώην πολιτικού δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την διαφθορά και την διαπλοκή στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής εξουσίας».
Τονίζει, δε η αξιωματική αντιπολίτευση στο non paper για την δίκη Τσοχατζόπουλου: «Η πολιτική διαφθορά και διαπλοκή όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται σήμερα αποτελεσματικά, αλλά, απεναντίας, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται, ενδεχομένως ενισχύονται».