Αυτές τις ημέρες ο κ. Αλ. Τσίπρας στρέφεται και πάλι προς τα αριστερά· αναγκαστικά. Η ατυχής (και για τον ΣΥΡΙΖΑ) εξέλιξη στην Κύπρο και η έλευση της τρόικας στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου εκ των έσω και ειδικότερα από την Αριστερή Πλατφόρμα, οδηγούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια φραστική αναδίπλωση και μια νέα αναζήτηση.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συμβιβάσει τις θέσεις του για το ευρώ με τη διατήρηση του συνόλου του εκλογικού ακροατηρίου του κόμματός του και παράλληλα να φτάσει υπό αυτές τις συνθήκες στο συνέδριο του κόμματός του χωρίς να διακινδυνεύσει μετωπικές συγκρούσεις και τραυματισμούς στη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρόσφατα φλερτ με την καραμανλική Δεξιά και τα ταξίδια σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον φαντάζουν ως μια παρένθεση, η οποία κατά πολλούς έχει ήδη κλείσει, καθώς ο ρους των εξελίξεων ήδη έχει παρασύρει τον κ. Τσίπρα και πάλι σε μια ακραία ρητορική, μακριά από αυτό που είχε ονομαστεί «ρεαλιστική στροφή».

Χαρακτηριστική των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανάγκη που αισθάνθηκε η ηγετική του ομάδα να διοργανώσει δύο συνεντεύξεις Τύπου σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Στην πρώτη είχε πανηγυριστεί το «όχι» της Κυπριακής Βουλής. Στη δεύτερη, «διορθωτική», κυριάρχησε η παραδοχή πως το «όχι» προς την Ευρώπη δεν διατυπώθηκε υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις –εξ ου και έπεσε στο κενό.
Με βάση αυτά, στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν οι αναδιατυπωμένες θέσεις για την προσεχή περίοδο. Μεταξύ αυτών:
–«Ο ευρωσκεπτικισμός θα γίνει απολύτως πλειοψηφικό ρεύμα».
–«Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Οχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία».
–«Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι ριζοσπαστικά αριστερή αυτή η κυβέρνηση».
Οι… κομψές αυτές αναδιπλώσεις κρίθηκε από την ηγετική ομάδα πως ήταν αναγκαίες στην τρέχουσα συγκυρία. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τα όσα εξακολουθούν να διαμηνύουν πρόσωπα και στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας και του Αριστερού Ρεύματος, γίνεται σαφές ότι η επίδραση της νέας παρέμβασης του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να έχει μόνιμο και ριζικό χαρακτήρα. Η εσωκομματική αμφισβήτηση δείχνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πίεση για μια μετακίνηση προς τα αριστερά θα συνεχιστεί και πιθανώς με μεγαλύτερη ένταση.
«Αυτά που είπε ο Αλέξης είναι «κάτι», είναι σημαντικά, αλλά δεν αρκούν. Είναι σαφές πλέον ότι δεν μπορεί να περιοριζόμαστε σε κατ’ ανάγκη αναδιπλώσεις και προσαρμογές, αλλά απαιτείται μια συνολικότερη, τεκμηριωμένη και ειλικρινής επανατοποθέτησή μας απέναντι στις εξελίξεις» σημείωνε στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας. Και συνέχισε με την επισήμανση ότι ούτε η Κεντρική Επιτροπή της επόμενης εβδομάδας ούτε και το Συνέδριο που πιθανώς θα γίνει το καλοκαίρι θα είναι ένας «περίπατος στην εξοχή» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.
Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ανεκτά» πλαίσια την αμφισβήτησή του για το ευρώ, οι διαθέσεις βουλευτών του κόμματός του μοιάζουν πολύ πιο άγριες. Στις συζητήσεις στη Βουλή οι περισσότεροι δηλώνουν ότι «η μπάλα έχει χαθεί» και ότι «πρέπει να καθήσουμε και να συζητήσουμε σοβαρά τι λέμε στον κόσμο».
Κάποιοι δε εξ αυτών τοποθετούνται και δημοσίως με μεγάλη σαφήνεια. «Οπως δήλωσε στη Γαλλία ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με πρωτοπόρο τρόπο για την ευρωπαϊκή Αριστερά, ανάμεσα σε μια Ευρώπη που σέβεται την κυριαρχία των λαών και σε μια Ευρώπη του μερκελικού ευρώ μπορούμε να επιλέξουμε και κατά του ευρώ» γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος και της επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ», κ. Στ. Κοντονής, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr.
Αλλοι δε, όπως ο κ. Ι. Τόλιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί από το ίδιο βήμα ακόμη και θεμελιώδεις θέσεις, όπως η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του χρέους: «Ποιοι θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Αλλοι, ουδέτεροι διαπραγματευτές, ή μήπως αριστερές κυβερνήσεις; (…) Εκτός κι αν εννοούμε ότι το «οικονομικό επιτελείο» του ΣΥΡΙΖΑ θα πείσει τους εκπροσώπους του χρηματιστικού κεφαλαίου για το «δίκαιο» και το «λογικό» της ρύθμισης του χρέους σε όφελος των λαών και των εργαζομένων!..», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Το πεδίο που φαίνεται –έστω κι αν ομολογείται με πολύ προσεκτικό τρόπο –ότι προξενεί έντονες ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ως παράμετρος που μπορεί να προξενήσει ασύμμετρες πολιτικές εξελίξεις, είναι το τραπεζικό.
Ειδικότερα η εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης και ενοποίησης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αναδεικνύει πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αισθάνεται πολύ άνετα μπροστά σε μια «εμπλοκή» που κατά πολλούς θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονα κρίση.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου να εμμένει στην εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο με το σημερινό ευρωπαϊκό καθεστώς και τις συμφωνίες, βάσει των οποίων γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση. Χαρακτηριστικός ήταν όμως ο τρόπος με τον οποίο παρενέβη στο σημείο εκείνο ο κ. Ι. Δραγασάκης, για να υπογραμμίσει ότι «εμείς δεν έχουμε καμία θεσμική ενημέρωση ότι υπάρχει θέμα αλλαγής των νόμων και των αποφάσεων, ανεξάρτητα αν εμείς συμφωνούμε ή διαφωνούμε» και πως «αν υπάρχει θέμα, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Πού παίρνονται οι αποφάσεις; Και πότε θα ενημερωθούμε κι εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάτι αλλάζει απ’ αυτά που ξέρουμε ότι έχουν αποφασιστεί;». Ο κ. Τσίπρας πάντως δήλωσε «ιδιαίτερα προβληματισμένος μετά τις τελευταίες εξελίξεις» και τις διαθέσεις της τρόικας και υπογράμμισε: «Δεν είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αυτή η ραγδαία αλλαγή στρατηγικής. Και ότι θα περάσουμε σε ένα νέο στάδιο, το στάδιο της διαδικασίας διάσωσης μέσα από τα κουρέματα των καταθέσεων, κάτι το οποίο ειλικρινά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι θα συμβεί και μάλιστα σε τόσο σύντομο διάστημα».
Προβληματισμοί
Οι δίαυλοι με τον Περισσό και το «Σχέδιο Β»

Η μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ που ασπάζεται τις «αντιευρωπαϊκές» θέσεις παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις σε δύο άλλα μέτωπα της Αριστεράς –στα οποία η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου αποφεύγει πλέον να αναφέρεται.
Κατ’ αρχάς στο ΚΚΕ και στον εσωτερικό διάλογο εν όψει του συνεδρίου, ασκώντας έντονη κριτική στην κυρία Αλέκα Παπαρήγα και στη λογική περιχαράκωσης και άρνησης συνεργασιών. Δευτερευόντως στη νέα πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος ιδρύοντας το κόμμα «Σχέδιο Β», με σημαία την έξοδο από την ευρωζώνη και την επίθεση στην Κουμουνδούρου για απόπειρα παραπλάνησης των πολιτών όταν λέει ότι επιδιώκει λύση εντός της ευρωζώνης.
Μεταξύ των δύο, κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρούν καθοριστικής σημασίας τις εξελίξεις στον Περισσό. «Αυτή η συζήτηση που γίνεται εκεί είναι πολύ σημαντική. Δεν ξέρω αν θα οδηγήσει σε διασπάσεις, μεγαλύτερες ή μικρότερες, και δεν ξέρω αν η Αλέκα έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις. Ομως οι άνθρωποι που της ασκούν κριτική είναι σημαντικοί και μπορεί να παίξουν ρόλο σε μια αναδιάταξη της Αριστεράς ή στη δημιουργία ενός ευρύτερου, πιο αξιόπιστου και πιο μαχητικού μετώπου» τόνισε στο «Βήμα» ένα από τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με προέλευση από το ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία Αλαβάνου, αυτό στο οποίο προσδίδουν μεγαλύτερη σημασία οι περισσότεροι είναι το αν εν τέλει θα συνεργαστεί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπό ποίους όρους. Κάτι τέτοιο το θεωρούν καθοριστική παράμετρο, καθώς η διευρυνόμενη πλέον απόσταση μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποβεί μοιραία σε μία εκλογική αναμέτρηση, με την έννοια απομείωσης της εκλογικής δύναμης της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ