Χοντρό παιχνίδι παίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς από το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας κρίνεται αν ο έλεγχος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας παραμείνει σε ελληνικά χέρια ή περάσει σε ξένους. Η τρόικα παραμένει αμετακίνητη από τη θέση της ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, στο οποίο καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Απριλίου. Ως τότε όσες τράπεζες έχουν καταφέρει και έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες επιχειρηματικές πράξεις θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, που είναι η υλοποίηση των αυξήσεων κεφαλαίων, δηλαδή θα τους δοθεί μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων. Οι υπόλοιπες θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η Εθνική ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να έχει ολοκληρώσει ως τις 30 Απριλίου όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συγχώνευση με τη Eurobank. Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της διοίκησης της τράπεζας για να δοθεί η απαιτούμενη παράταση, καθώς η νομική συγχώνευση εκτιμάται ότι θα έχει όλοκληρωθεί ως τα μέσα Ιουνίου, η τρόικα επιμένει στις παραπάνω ημερομηνίες. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι οι πιστωτές μας εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι έχουν δοθεί απανωτές παρατάσεις και είναι αποφασισμένοι να βάλουν ένα τέλος. Αναφέρουν μάλιστα ότι η Εθνική γνώριζε ότι θα βγει εκτός χρονοδιαγράμματος όταν αποφάσιζε τη συγχώνευση με τη Eurobank.
Την ίδια στάση με την τρόικα τηρεί τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Από την πλευρά της Εθνικής πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι δύο τράπεζες ξεχωριστά σε ταυτόχρονες αυξήσεις κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα της επιλογής αυτής αμφισβητείται από κύκλους της αγοράς, οι οποίοι θεωρούν ότι δύσκολα οι επενδυτές θα ανταποκριθούν θετικά σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα της Εθνικής να παραμείνει εκτός ΤΧΣ θεωρείται δύσκολη υπόθεση. Τα απαιτούμενα κεφάλαια είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται αρκετά υψηλό να συγκεντρωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν τελικά η Εθνική καταλήξει στο ΤΧΣ, τότε από τη στιγμή που η αύξηση δεν θα γίνει με μετατρέψιμα ομόλογα, τα λεγόμενα Cocos, το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην πώληση της τράπεζας με διεθνή διαγωνισμό.
Μια τράπεζα του μεγέθους της Εθνικής με ενεργητικό 180 δισ. ευρώ και ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια και στην Τουρκία θεωρείται ότι θα προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον. Ηδη ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει καναδικά κεφάλαια. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για την Εθνική θα ενδιαφέρονταν και μεγάλοι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί όμιλοι, όπως η Deutsche Bank.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν με θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη επειδή μέσω της Εθνικής όχι μόνο μπαίνουν για τα καλά στην επιχειρηματική ζωή του τόπου, αλλά και διότι στην τραπεζική ένωση που σχεδιάζουν θεωρούν ότι η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στις περιφερειακές αγορές θα σπάσει τον φαύλο κύκλο αλληλεξάρτησης μεταξύ κεφαλαιακά ανεπαρκών τραπεζών και υπερχρεωμένων κρατών.
Οσον αφορά τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες που προχωρούν σε αυξήσεις κεφαλαίου, η Alpha Bank ήδη από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε τις διαδικασίες και εκτιμάται ότι ως το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Στόχος είναι να συγκεντρώσει από ιδιώτες ως 550 εκατ. ευρώ. Για την Τράπεζα Πειραιώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μεθαύριο Τρίτη ξεκινά και αυτή τις διαδικασίες τις οποίες αναμένεται να ολοκληρώσει εντός της προθεσμίας. Οι δύο αυτές τράπεζες φαίνεται ότι είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε η διοίκηση να παραμείνει στους ιδιώτες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ