Την ευγνωμοσύνη του για τις θυσίες των Ελλαδιτών στους αγώνες των Κυπρίων, εξέφρασε ο κ. Ν. Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: «Κανένας δεν παραγνωρίζει ότι υπάρχουν αδερφοί Ελληνες που άφησαν και το αίμα, αλλά και τα κόκαλα τους στην Κύπρο για να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κύπριος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέσα από τον ειρηνικό διάλογο μία διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης, «έτσι ώστε να επιτύχουμε με ειρηνικό τρόπο μία λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα πόλων ανεξαίρετα των κατοίκων, αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή».
Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε το Κυπριακό ως υψίστης εθνικής προτεραιότητας θέμα για την Αθήνα, τονίζοντας ότι: «Θα εμβαθύνουμε τον συντονισμό των προσπαθειών μας και των διαβουλεύσεων, ώστε να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα επανένωσης που δεν υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί και θα είναι μια μεγάλη μάχη του για τον Ελληνισμό, γιατί η μάχη που δίνει ο κυπριακός λαός είναι μάχη του ελληνισμού».
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συμβολή της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση να τιμήσει και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και σημείωσε: «Δεν διανοούμαι πως θα ήταν δυνατόν αν εξευρεθεί μία λύση χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη».