Από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων καταδεικνύεται ότι οι κυπριακές εκλογές πάνε στον δεύτερο γύρο με τον κ. Αναστασιάδη να λαμβάνει το 45,46%, ο Μαλάς ξεκαθαρίζει τη δεύτερη θέση και λαμβάνει το 26,91% και ο κ. Λιλλήκας το 24,93%.

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι «η πορεία τώρα αρχίζει», συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη, ανέφερε ότι θα τιμήσει την ψήφο που του έδωσαν οι πολίτες και θα στηρίξει κάθε πολιτική που προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα ενώ πολιτικές που εκχωρούν που εκχωρούν τον πλούτο της Κύπτου «θα μας βρουν μπροστά τους» και ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ που τον στήριξε.

Ηδη ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε τον κ. Λιλλήκα να συνεργαστεί με τον υποψήφιο που υποστήριξε το ΑΚΕΛ κ. Μαλα «σε κοινούς αγώνες για να ανατρέψουμε την εκλογική νίκη του κ. Ανααστασιάδη» όπως είπε. Κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά στο δεύτερο γύρο γιατί η αποχή ευνοεί τον κ. Αναστασιάδη. Ο τελευταίος ωστόσο παραμένει ο νικητής του πρώτου γύρου παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή.

Από τις πρώτες δηλώσεις που έγιναν στα επιτελεία των κομμάτων, η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ που στήριξε τον κ. Λιλλήκα. επιτέθηκε στην ηγεσία του δημοκρατικού κόμματος (ΔΗΚΟ) που στήριξε τον κ. Αναστασιάδη. Υπενθυμίζεται ότι μέρος του ΔΗΚΟ αγνόησε την επίσημη γραμμή του κόμματος και τάχθηκε υπέρ του κ. Λιλλήκα. Σημειώνεται ότι στα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί στην Ελλάδα η συμμετοχή ήταν χαμηλή.

Τα κυπριακά exit polls στην Κύπρο

Αναλυτικότερα:

ΑναστασιάδηςΜαλάςΛιλλήκας
ΡΙΚ49,6%-52,6%25,8%-28,8%17%-19%
Ant148%-52%23,5%-26.5%19.5%-22,5%
Σίγμα49%-52.2%24%-27%19%-22%
Mega49%-52%23.5%-26%20%-22.5%

Η συμμετοχή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε το 82,84%, μικρότερη κατά 6,5% σε σχέση με την αναμέτρηση του 2008, αλλά μεγαλύτερη από τις βουλευτικές του 2011.

Η οικονομία και το επερχόμενο μνημόνιο επικράτησαν στην προεκλογική αναμέτρηση επισκιάζοντας ίσως ακόμη και το μεγάλο ζήτημα του Κυπριακού.

Ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την διάσωση των τραπεζών, με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, τους όρους και τις προϋποθέσεις να παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Κεντρικό ζήτημα έγινε και η διαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά του νησιού, τα προσδοκώμενα κέρδη των οποίων να ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανοιχτό προφανώς παραμένει και το Κυπριακό, καθώς επί προεδρίας Χριστόφια είχαν γίνει αρκετές συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στα πλαίσια του ΟΗΕ, με την άμεση παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, Μπαν Γκι-Μουν.

Πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του ΔΗΣΥ
Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί μέσα και έξω από το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΔΗΣΥ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls για τις προεδρικές εκλογές της Κυπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, συγκεντρώνοντας περίπου 50% των ψήφων, βάσει των exit polls.

Εφόσον, οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και ο κ. Αναστασιάδης συγκεντρώσει τουλάχιστον 50% + 1 ψήφο, θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές από τον α’ γυρό.

«Αναμένουμε την επίσημη καταμέτρηση, αλλά από τις ενδείξεις, φαίνεται σαφέστατα ότι ο κυπριακός λαός έχει αποφασίσει να γυρίσει σελίδα και να κάνει μια νέα αρχή. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αναστασιάδη.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νίκης από τον α’ γύρο, ο κ. Μουτσόπουλος δήλωσε αισιόδοξος, αλλά τόνισε ότι το κόμμα αναμένει τα επίσημα αποτελέσματα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του από τον α’ γύρο, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πρώτες δηλώσεις του ηγέτη του ΔΗΣΥ, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου.

Ο στόχος για ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα επιτεύχθηκε, τονίζει το ΔΗΚΟ
Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών της Κύπρου εξέφρασε το ΔΗΚΟ, που υποστήριξε την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.

Όπως τόνισε το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ κ. Θεοδώτου, ο στόχος του κόμματος για σχηματισμό ευρύτερου πλειοψηφικού ρεύματος επιτεύχθηκε.

Όπως είπε, το προβάδισμα του Ν.Αναστασιάδη είναι νίκη «ελπίδας και αλλαγής» και ο ηγέτης του ΔΗΣΥ έχει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου τμήματος του κυπριακού λαού.

Αισιοδοξία στο επιτελείο του ΑΚΕΛ για δεύτερο γύρο
Αισιοδοξία επικρατεί στο επιτελείο του ΑΚΕΛ για τα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΚΕΛ εκτιμούν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί σε β’ γύρο και ότι αντίπαλος του Ν.Αναστασιάδη θα είναι ο Σταύρος Μαλάς.