Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρουσιάζει μια νέα αντίληψη για την Ευρώπη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, υποδεχόμενος τον υποψήφιο του SPD για τη γερμανική καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ. Ο γερμανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο για να πετύχει τους στόχους της.

«Η συντηρητική Ευρώπη ήταν για μας ο μόνιμος συνομιλητής μας, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Δεν υπάρχει όμως και καλύτερο ιστορικό πλαίσιο από το ευρωπαϊκό. Μέσα στην Ευρώπη θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για αυτό επιμέναμε στη στρατηγική αυτή, που είναι η μόνη που υπάρχει» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Στάινμπρουκ υπογράμμισε ότι η κρίση δεν έχει μόνο οικονομική πτυχή, έχει και μια κοινωνική πτυχή και αφορά το πώς ακριβώς θα κρατηθεί η συνοχή της κοινωνίας, μετά την κρίση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα. Και πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτή τη χώρα. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι άκρως απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Ελληνες αλλά και από το εξωτερικό. Γιατί απλά και μόνο η παγίωση του προϋπολογισμού, η λιτότητα δεν επιφέρει αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα τα καταφέρει.

Οι δηλώσεις του Στάινμπρουκ μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του κ. Στάινμπρουκ μετά τη συνάντηση που είχε και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά καθοριστικής σημασίας θα είναι η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας. Να υπάρξει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ιδίως να μειωθεί η ανεργία των νέων και τελικά να υπάρξει φως στο τούνελ για τους πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να μην έχουν την αίσθηση ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες» όπως δήλωσε.

Πιο αναλυτικά ο υποψήφιος καγκελάριος είπε:

«Χάρηκα – όπως είπε και ο κ. υπουργός – που τελικά υπάρχουν και καλές κατευθύνσεις. Είναι παρά πολύ σημαντικό που, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόοδος, κυρίως με το ισοζύγιο πληρωμών, σε σχέση με τα επιτόκια, τα spreads, και με το ετήσιο έλλειμμα. Ολα αυτά αποτελούν δείκτες ότι τουλάχιστον η Ελλάδα στην νομισματική πτυχή του προϋπολογισμού πορεύεται σωστά. Καθοριστικής σημασίας, βεβαίως, θα είναι η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, όπως την ονομάζουμε. Να υπάρξει ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ιδίως να μειωθεί η ανεργία των νέων και τελικά να υπάρξει φως στο τούνελ για τους πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να μην έχουν την αίσθηση ότι οι θυσίες τους πάνε χαμένες.

Τα ερωτήματά μου είχαν δύο κατευθύνσεις. Ουσιαστικά πώς μπορεί να υπάρξει παγιοποίηση των δαπανών και πώς μπορεί να βελτιωθεί η είσπραξη των εσόδων. Τόσο ο υπουργός, όσο και οι συνεργάτες του, μου έδωσαν μια αρκετά εμπεριστατωμένη εικόνα όλων των ενεργειών τους. Από αυτό προκύπτει πραγματικά, εάν το θέλετε, ότι υπήρχαν και αρκετές εκκρεμότητες που έπρεπε να επιλυθούν. Στον τομέα της φορολόγησης υπήρχαν πολλά προβλήματα που αφορούσαν τη συλλογή στοιχείων και ότι αποτελούσε σχεδόν έργο «ντετέκτιβ» να διαπιστώσει κανείς π.χ. ποιος είχε μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του στο εξωτερικό.

Στον τομέα των δημοσίων δαπανών με εντυπωσίασε το γεγονός ότι υπάρχει πλέον σχεδόν αυτοματισμός και όταν οι δείκτες δείχνουν πιθανή υπέρβαση του προϋπολογισμού αυτομάτως χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών γνωρίζω τη δύσκολη θέση που κατέχει ο κ. Στουρνάρας. Η αίσθησή μου, ωστόσο, είναι ότι έχει συγκροτήσει μια πολύ ικανή ομάδα, που με πολλές καλές προσπάθειες προσπαθούν το πλοίο που λέγεται Ελλάδα να το κάνουν να περάσει τον κάβο, στον οικονομικό τομέα. Εύχομαι καλή επιτυχία από καρδιάς.
Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει επανειλημμένα, ότι η χώρα μου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακάμψει η Ελλάδα και να υπάρξει θετική εξέλιξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας».