Να ρίξει τους τόνους στο θέμα των πρόσφατων εθνικιστικών δηλώσεων του Αλβανού πρωθυπουργού Σάλι Μπερίσα επιχειρεί τώρα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Εξηγήσεις για το θέμα προσπάθησε να δώσει ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών στον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι προσέγγισε, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών φέρεται να απάντησε ότι τέτοιες δηλώσεις επιβαρύνουν σοβαρά το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και δημιουργούν ερωτήματα για την προσήλωση της Αλβανίας στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγονται, όσο και εάν γίνεται αντιληπτό ότι επηρεάζονται από το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Αλβανία, όπου δυστυχώς κυριαρχεί ο λαϊκισμός.

Παράλληλα, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του κ. Παναρίτι, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ανέφερε:

«Έχει δίκιο ο κ. Παναρίτι να λέει ότι είναι εκτός λογικής και αφελές να μιλάει κανείς για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας.

Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι ο Αλβανός ΥΠΕΞ κάνει δημόσια συστάσεις στον πρωθυπουργό του, ο οποίος, ακούγοντας τις σειρήνες του εθνικισμού, μίλησε για αλβανικά εδάφη από την Πρέβεζα μ έχρι το Πρέσεβο, όσο κι εάν στη συνέχεια ανασκεύασε».