Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για την στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό 2013.

«Ακολουθήσατε το κρυφό πρόγραμμά σας, του καλού και υπάκουου μαθητή. Όμως δεν πέρασαν λίγες ώρες από την υπερψήφιση του πιο σκληρού πακέτου μέτρων και ο καλός μαθητής δεν παίρνει τη βάση, μένει μετεξεταστέος για τον Δεκέμβρη και βλέπουμε» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε: «Μας κατηγορείτε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Εσείς τι θα κάνετε αν δεν σας δώσουν τη δόση, κύριε Σαμαρά;»

«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση, είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία» διατράνωσε στην καταληκτική συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2013, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως οι πιστωτές χρησιμοποιούν την «υπάκουη» παρούσα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν ό,τι προλάβουν, πριν την λαϊκή έκρηξη που αναπόφευκτα και σύντομα θα έρθει.

«Πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Γιατί τότε ναι, – θα υπάρξει διαπραγμάτευση! Για συνολική ευρωπαϊκή λύση, αναδιάρθρωση του χρέους, και αποπληρωμή του εναπομείναντος χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη με την Γερμανία το ’53» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το κλειδί για να βγούμε απ’ την κρίση, αλλά ένα τέτοιο σχέδιο αδυνατείτε να πραγματοποιήσετε».

Τι θα γίνει, εάν οι πιστωτές δεν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν συνεχίσουν την χρηματοδότηση; «Το διευκρινίσαμε προεκλογικά: Αλλαγές στη φορολογία που θα ισοσκελίσουν δημόσια έσοδα και δαπάνες – αλλά ακόμα και αν αιφνιδιαζόμασταν, τα μέτρα που θα λαμβάναμε θα ήταν ύψους 2,5 δις και όχι 13,5 δις. Αλλά τέτοια μονομερής από πλευράς δανειστών αθέτηση, δεν θα μείνει αναπάντητη και οι δανειστές θα ξέρουν πως θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους με τα ομόλογά τους…».

Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε τα παραπάνω, στο πλαίσιο μιας ανάλυσης που θέλει την κρίση πανευρωπαϊκή, και την διαιώνισή της, επιλογή της Άγγελα Μέρκελ. «Η κυρία Μέρκελ θέλει την Ελλάδα αποικία χρέους – και τον ευρωπαϊκό Νότο, Ειδική Οικονομική Ζώνη φθηνής και ανασφάλιστης εργασίας» υποστήριξε. «Οι πάντες καταλαβαίνουν πως το ευρωπαϊκό μνημονιακό πείραμα δεν βγαίνει – με εξαίρεση την κα Μέρκελ και την τρικομματική κυβέρνηση, που τηρεί την στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή».

Η τακτική αυτή της κυβέρνησης, δεν αποδίδει. «Σκεφτήκατε πως «αφού είμαστε αδύναμοι, ας πάμε πλάι στον ισχυρό για να έχουμε την εύνοιά του, να ζητήσουμε άφεση αμαρτιών και να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φτιαχτεί άξονας των χωρών του Νότου». Δεν καταλάβατε, πως ακόμα και αν σας αγαπούσε η κα Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να κάνει για σας κάτι, που δεν θα ζήταγε η καταρρέουσα Ισπανία και η Ιταλία που έχει χρέος 2 τρισεκ. ευρώ. Τώρα ο καλός ο μαθητής, δεν παίρνει τη βάση. Την δόση δεν φαίνεται πως θα την πάρουμε…».

Ο κ. Τσίπρας, επισκόπησε στη συνέχεια τις δυσμενείς προβλέψεις που είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς πριν αλλάξει στρατηγική – προβλέψεις που, όπως υπογράμμισε, επιβεβαιώνονται. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εκβιαστική τακτική απέναντι στην κοινωνία και την διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Απ’ την συνέντευξή μου στην γερμανική εφημερίδα, δεν σας ενόχλησε που αντιταχθήκαμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Σας ενόχλησε που είπα στο γερμανικό κοινό την αλήθεια – πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, και πως το πλιάτσικο θα αποτραπεί» ανέφερε.

«Πριν 5 μήνες, καταφέρατε «στο παρά πέντε» να αποσοβήσετε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά, δεν θα έρθει με οριακή πλειοψηφία, ούτε ως άθροισμα συνιστωσών, αλλά ως κορμός της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ακόμα και αν αναδιατάξετε την ΝΔ παίρνοντας μέρος του ΠαΣοΚ, δεν σώζεται η παρτίδα. Το έχουν καταλάβει και οι πιστωτές σας και προσπαθούν να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, για να καταστήσουν δυσχερέστερη την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάταιος ο κόπος. Η λαϊκή αξίωση για ανατροπή θα γίνει ποτάμι που θα ματαιώσει τα σχέδιά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση κυριαρχίας και αξιοπρέπειας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα