«Ελάτε στη Βουλή. Θα σας δει ο πρόεδρος και θα μιλήσετε». Η πρόσκληση ήταν για τους βουλευτές της ΝΔ για το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο εντευκτήριο της Βουλής. Η λαϊκή ρήση λέει «ο φόβος φυλάει τα έρμα» και στην ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν θέλουν να ζήσουν μια επανάληψη της γενικευμένης ανταρσίας του περασμένου Φεβρουαρίου. Η νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου, η αποκαλούμενη και «γαλάζια νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου», είναι καταγεγραμμένη στο υποσυνείδητο της ηγεσίας, καθώς ο κ. Αντ. Σαμαράς διέγραψε 20 βουλευτές που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μια χαλαρή συζήτηση («κλειδί» η φράση «αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος») με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, λίγη ώρα μετά το «ναυάγιο» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ ετοιμάζονται και συναντήσεις του με τους βουλευτές ανά περιφέρειες.

Το πολιτικό… μασάζ κρίνεται απαραίτητο στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί με συναντήσεις του Πρωθυπουργού να αποφύγει απρόοπτες εξελίξεις και ειδικά διαρροές κατά την ψήφιση του πακέτου μέτρων.
Στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό εντάσσεται και η σύγκληση εντός των επόμενων ημερών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο κ. Σαμαράς θα θέσει και τους βουλευτές της ΝΔ προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές και πάνω απ’ όλα είναι το εθνικό καθήκον.

Επαφές σε προσωπικό επίπεδο με βουλευτές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως οι κκ. Δ. Σταμάτης (υπουργός Επικρατείας) και Κ. Μπούρας (διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου), ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, οι γραμματείς κκ. Αθ. Μπούρας (ΚΟ) και Εμμ. Κεφαλογιάννης (Πολιτικής Επιτροπής), αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης.
Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές έγινε κατανοητό ότι υπάρχει δυσκολία να πειστεί μια μεγάλη ομάδα βουλευτών που έχει αντιρρήσεις σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς όμως να διαφοροποιούνται από το γενικό πακέτο.
Οι επιθέσεις φιλίας προς τους βουλευτές κρίνονται απαραίτητες, μετά και τη διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Ν. Σταυρογιάννη, ο οποίος δήλωσε ότι η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να ψηφίσει τα μέτρα.
Ο Πρωθυπουργός με τη συγκεκριμένη κίνηση θέλησε –τιμωρώντας πρόθεση και όχι πράξη –να σταλεί αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και να εξουδετερώσει κάθε ανάλογη κίνηση εν τη γενέσει της.
Αρκετοί βουλευτές, εκ των οποίων αρκετοί νεοεκλεγέντες, εμφανίζονται προβληματισμένοι εν όψει της ψηφοφορίας, αν και δεν προβλέπεται ότι θα επιλέξουν τη ρήξη και την καταψήφιση.Αίσθηση προκάλεσε προχθές η στάση του κ. Ν. Κακλαμάνη που ουσιαστικά συντάχθηκε με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, προτάσσοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετεί με άξονα την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ, και ζήτησε να έχει η Βουλή καθοριστικό ρόλο και λόγο για την κάθε αποκρατικοποίηση ξεχωριστά.
Νωρίτερα, 60 βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία, ζητώντας να τεθεί πλαφόν στις αμοιβές των «golden boys», την οποία τελικά έκανε δεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Οι συζητήσεις είναι έντονες στο παρασκήνιο και στις συνάξεις που γίνονται πολλοί διατυπώνουν επιφυλάξεις, προβληματισμό και ενστάσεις, όπως μεταξύ άλλων οι κκ. Κακλαμάνης,Ι. Μιχελάκης, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Κασαπίδης, Β. Πολύδωρας,Ακ. Γεροντόπουλος, Γ. Βλάχος,Αλ. Κοντός,Κ. Κοντογεώργος, Κ. Κουκοδήμος,Α. Κουτσούμπας,Γ. Ορφανός,Γ. Καρασμάνης, Αθ. Δαβάκης, Θ. Σολδάτος,Ι. Καράμπελας, Εμμ. Κόνσολας, Μ. Ταμήλος, Ν. Ταγαράς, Δ. Κυριαζίδης, Σ. Αναστασιάδης, Ηλ. Βλαχογιάννης, Π. Βογιατζής, Αλ. Δερμεντζόπουλος και Ευστ. Κωνσταντινίδης.
«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο». «Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος και εμείς το μόνο που του δίνουμε είναι φόρους και περικοπές». «Δεν δίνουμε ελπίδα στον κόσμο». «Εχει γονατίσει και η μεσαία τάξη που μας στήριζε». «Σε λίγο δεν θα βγαίνουμε στα καφενεία και στις πλατείες». «Μας φοβίζει μήπως έχουμε την τύχη του ΠαΣοΚ».Αυτέςείναι μερικές από τις φράσεις των βουλευτών που πυκνώνουν τις επαφές τους τις τελευταίες ημέρες.
Προ ημερών τρεις βουλευτές της ΝΔ ετοίμασαν και διακινούσαν κείμενο-επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία το κύριο αίτημα ήταν να διακοπούν οι συζητήσεις με την τρόικα, αλλά τελικά, λόγω απροθυμίας άλλων να το υπογράψουν, το απέσυραν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ