Στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ξορκίζουν ένα ιδιότυπο ερώτημα που αιωρείται τις τελευταίες ημέρες μετά την άρνηση του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη να αποδεχθεί ρυθμίσεις για τα εργασιακά: «Ποιος έχει ρίξει ποιον στο πολιτικό καναβάτσο;». Υπό την πίεση του χρόνου προκειμένου να κλείσει το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ και υπό την απειλή κυβερνητικού ρήγματος, η ηγετική ομάδα επιλέγει αντί απάντησης να προβάλει το όφελος για τη χώρα αν η κυβέρνηση αξιοποιήσει, για αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ, τη δυναμική που προέκυψε από τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ.
Οι κάθετες διατυπώσεις του κ. Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να ψηφίσει τις εργασιακές αλλαγές όπως έχουν προταθεί από την τρόικα προκάλεσαν μεγάλη δυσκολία στην Αγ. Κωνσταντίνου, καθώς δεν είναι εύκολο πλέον να κάνει πίσω. Η πίεση ήταν ασφυκτική από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα ως τετελεσμένο ότι το νομοσχέδιο για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα έρθει στη Βουλή ως πακέτο με τα εργασιακά. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το βράδυ της Πέμπτης η ΔΗΜΑΡ όμως εξέφρασε ομόφωνα την άρνησή της να αποδεχτεί τις προτάσεις της τρόικας και ζήτησε την απόσυρσή τους, απευθυνόμενη μάλιστα στους ευρωπαίους εταίρους.

Ταυτότητα και δράμα
Το δράμα της ΔΗΜΑΡ είναι ότι δίπλα σε όλα αυτά προστίθεται η προσπάθειά της να κρατήσει «ζωντανά» στοιχεία της «αριστερής της ταυτότητας». Και το ζήτημα των εργασιακών αποτέλεσε το πεδίο που επέλεξε να δώσει τη μάχη. Χαρακτηριστικές ήταν οι διατυπώσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδη, ο οποίος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο αδιεξόδου σημειώνοντας ότι «θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά ζητάμε και τον σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες».
Πόσο όμως μπορεί να αντέξει να τεντώνει το σχοινί η ΔΗΜΑΡ με δεδομένο ότι, όπως είπε την περασμένη Πέμπτη και το κορυφαίο στέλεχός της κ. Δ. Χατζησωκράτης, «εμείς την κυβέρνηση δεν θα τη ρίξουμε με τίποτα»; Ετσι, η ΔΗΜΑΡ ξεκίνησε ζητώντας την αποσύνδεση των εργασιακών από την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, προχώρησε στην πρόταση απόσυρσης όλου του πακέτου των εργασιακών από τη διαπραγμάτευση και κατέληξε στο αίτημα αν έρθουν στη Βουλή εργασιακές ρυθμίσεις με τις οποίες διαφωνεί να κατατεθούν ξεχωριστά ώστε να μπορέσει να ψηφίσει το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων με τα οποία συμφωνεί.

Περιθώρια συζήτησης
Μετά την Πέμπτη, η «γραμμή» γίνεται πιο ευέλικτη και συνοψίζεται στο ότι «αυτό που ζητεί η ΔΗΜΑΡ είναι να μην υπάρχει περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και να αξιοποιηθεί η δυναμική της θέσης της κατά τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη».
Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος εμφανίζεται δεκτικό να εξετάσει ένα άλλο σχέδιο πρότασης για τα εργασιακά. Δύο είναι τα κομβικής σημασίας ζητήματα στα οποία ζητεί βελτιώσεις προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της. Αντιδρά σφόδρα στην κατάργηση της καθολικότητας της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στη θεσμοθέτηση από το κράτος του κατώτατου μισθού, περιλαμβανομένης της κατάργησης του επιδόματος γάμου (ισοδυναμεί με μισθολογική μείωση 10% για μεγάλο ποσοστό εργαζομένων). Με άλλα λόγια, προσπαθούν να πείσουν ότι οι ενστάσεις δεν αφορούν τις αποζημιώσεις ή επιμέρους εργασιακές ρυθμίσεις, αλλά το συνολικό πλέγμα βάσει του οποίου καταργείται η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Βέλη εκ των έσω
Την ίδια ώρα, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται «δικαιωμένα» όσον αφορά την επιμονή τους να προειδοποιούν ότι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά θα οδηγούσε σε πολιτικό αδιέξοδο. Μάλιστα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ κ. Αν. Νεφελούδης επέλεξε να κάνει σχόλιο για τη «σουρεαλιστική πολιτική κατάσταση της ΔΗΜΑΡ». Σκιαγράφησε μια ΔΗΜΑΡ που «εκλιπαρεί» να έρθει για ψήφιση στη Βουλή το πακέτο των μέτρων με δύο ξεχωριστά νομοσχέδια, ώστε να συνεχίσει «να στηρίζει μια κυβέρνηση μη έχοντας ψηφίσει τα εργασιακά, για να βοηθήσει με τη στήριξή της… στην εφαρμογή τους». Μάλιστα, μιλά για την ηγεσία του κόμματος που έφερε τη ΔΗΜΑΡ σε αδιέξοδο και επιρρίπτει ευθύνες για «τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα» στους διαπραγματευτές της ΔΗΜΑΡ και στους υπεύθυνους πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, αναφέροντας ονομαστικά τους κ. Δ. Χατζησωκράτη, Σάκη Παπαθανασίου και Ν. Μπίστη.
Από την πλευρά του ο κ. Μπίστης διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή που ζητούσε να έρθουν ξεχωριστά για ψήφιση από τη Βουλή τα μέτρα. Μιλώντας στον Βήμα FM επεσήμανε ότι το σπάσιμο στα δύο θα οδηγούσε την κυβέρνηση «σε αργό θάνατο» και με ισχυρό το ενδεχόμενο κατά την ψηφοφορία στη Βουλή να μην ψηφιστούν ακόμη και τα δημοσιονομικά μέτρα που υποτίθεται έχουν συμφωνηθεί…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ