Αποστολή στο Στρασβούργο

Για ανευθυνότητα και κωλυσιεργία στην προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων όπως π.χ ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός του τραπεζικού τομέα, κατηγόρησαν τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της εμφάνισης ενώπιον της Ολομέλειας του σώματος στο Στρασβούργο του Χέρμαν βαν Ρομπάι και του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δικαιολογήσουν τα όσα συνέβησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής γύρω από το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωζώνης με αφορμή την ενδιάμεση Έκθεση Ρομπάι για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Επεφύλαξαν δε τα κλασικά λόγια συμπαράστασης για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής, χωρίς όμως να ξεφύγουν από την πεπατημένη. Για αυτό και στην παρέμβασή της η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Άννυ Ποδηματά είπε ότι «χρειαζόμαστε ταχύτητα στις αποφάσεις, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, με σεβασμό στη δημοκρατία και συνέπεια στην εφαρμογή».

Υπογράμμισε ότι «η συνέπεια στην εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι μια αρχή που πρέπει να ισχύει και στο εθνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο» και απευθυνομένη προς τους κκ. Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα δεν αρκούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για να υπάρξει συνέπεια και επιτυχία στην εφαρμογή. Πρέπει να πειστούν οι πολίτες ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο. Η Ένωση μπορεί να βοηθήσει αν από τη δική της πλευρά είναι συνεπής στις εξαγγελίες για ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και προστασία της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί αυτές οι αρχές να ισχύουν κατά περίπτωση και πάντως δεν μπορεί να μην ισχύουν για τις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής».

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν διάχυτος ο προβληματισμός από την αδυναμία λήψης γρήγορων αποφάσεων από τους ηγέτες. Ωστόσο, οι δύο άνδρες τόνισαν ότι ανοίγει ο δρόμος για πιο ουσιαστικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες, αν και ο κ. Βαν Ρομπάι αναγνώρισε ότι η ΕΕ ίσως να έχει «υποεκτιμήσει την έκταση και το βάθος της κρίσης σε ορισμένα κράτη – μέλη». Υπάρχουν όμως «κάποια ταμπού που πρέπει επιτέλους να σπάσουν» πρόσθεσε.

«Είδαμε και πάλι μερικά χαρούμενα πρόσωπα μετά από αυτή τη Σύνοδο. Αυτό δεν είναι όμως αρκετό για εμάς. Αντί να συζητάμε για έναν σούπερ επίτροπο επί νομισματικών υποθέσεων, πρέπει να αναλάβουμε δράση. Η Ισπανία και η Ιρλανδία χρειάζονται τη βοήθειά μας σήμερα, όχι το 2015 ή στο μακρινό μέλλον» τόνισε ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών που επισκέπτεται επίσης την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Σβόμποντα σχεδιάζει μάλιστα να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλ. Τσίπρα.

Σε ακόμη πιο επιθετικό τόνο, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε τη σφοδρή αντίθεσή του με την πρόταση που περιέχεται στις προτάσεις της «Ομάδας των Τεσσάρων» υπό τον Χέρμαν βαν Ρομπάι για υπογραφή διμερών συμβολαίων μεταξύ των κρατών – μελών και της Επιτροπής ώστε να υπάρχουν καλύτερες διασφαλίσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η Ευρώπη είναι μία πολιτική ένωση βασιζόμενη σε κοινές πολιτικές και δεσμευτική νομοθεσία, όχι σε συμβόλαια» είπε ο πάντοτε γλαφυρός κ. Φέρχοφσταντ επί μίας πρότασης που αρέσει μεν στο Βερολίνο αλλά όχι και σε στενούς του συμμάχους όπως η Ολλανδία.

Το ντέρμπι του προϋπολογισμού

Την ίδια στιγμή και αν δεν συμβεί εν τω μεταξύ κάποιο θαύμα, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020 θα είναι ντέρμπι για γερά νεύρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίζεται αποφασισμένο να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να επιμείνει σε αυξήσεις στους τομείς των υποδομών και της έρευνας και τεχνολογίας αλλά και σε διατήρηση της οροφής των κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη Συνοχή στα επίπεδα της περιόδου 2007 – 2013.

Πέραν αυτού, οι ευρωβουλευτές θέλουν να θεωρηθεί ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (Financial Transaction Tax – FTT) ως «ίδιος πόρος» ώστε όσα κράτη τον εφαρμόζουν να έχουν μείωση στο ποσό που καταβάλλουν στον προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι 11 χώρες – μέλη αποφάσισαν την υιοθέτηση του φόρου βάσει του κανόνα της ενισχυμένης συνεργασίας.

Όλα αυτά προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλη μάχη με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που με ηγέτιδα τη Γερμανία θέλουν έλεγχο των δαπανών του προϋπολογισμού ώστε να μην ξεπερνούν τον ρυθμό του πληθωρισμού, αλλά και τη Βρετανία που τηρεί γενικότερα πλέον, επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον, πολύ σκληρή στάση στο ζήτημα.

Εντύπωση προκαλεί, όπως εκτιμούν πηγές του Ευρωκοινοβουλίου, η πολύ συντηρητική στάση της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου επί του προϋπολογισμού. Η κυπριακή προεδρία αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει σαφέστερες προτάσεις για την κατανομή των πόρων, αλλά όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου Αλέν Λαμασούρ, που ουσιαστικά μέμφθηκε τη Λευκωσία ότι κινείται με βάση τη Συμφωνία του Φοντεναιμπλώ του 1984 (τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε πει το αλησμόνητο «Θέλω πίσω τα λεφτά μου»), το κλίμα είναι βαρύ για αυτήν.