Οι αστάθμητες παράμετροι που ενδέχεται να προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές εξελίξεις και πολιτικές ανακατατάξεις, αποτελούν πλέον βασικό αντικείμενο μελέτης, σε κάποιους κύκλους περί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εντός του σχηματισμού.

Δεδομένης της χρονοτριβής που διαπιστώνεται καθημερινώς στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και βάσει των αρνητικών προβλέψεων και της πίεσης με την οποία καλείται να αποδεχθεί η Ελλάδα τους όρους της νέας συμφωνίας με τους δανειστές της, στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρείται μία όσο το δυνατόν ακριβέστερη εκτίμηση του πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφισης των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, το αδιέξοδο του προγράμματος είναι απολύτως δεδομένο, και το ζητούμενο πλέον είναι ο χρόνος εκδήλωσης μίας μαζικής αντίδρασης και οι πολιτικές της επιπτώσεις.
Η επιστροφή στο κίνημα και το «σχέδιο Β’»
Στο πλαίσιο αυτό, κυρίαρχες συνιστώσες του συνασπισμού τάσσονται απερίφραστα υπέρ της ενίσχυσης του κινηματικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, με ενεργό πολιτική συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στα Ιωάννινα περιέγραψε ως βασική προτεραιότητα της περιόδου την δημιουργία κοινωνικών αντιστάσεων.
Παράλληλα και δειλά δειλά, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να συζητείται πάντως σε διαφορετική βάση και η μελέτη του «Σχεδίου Β’», βάσει του οποίου η χώρα ενδέχεται να βρεθεί είναι από «ατύχημα», είτε και αναγκαστικά, εκτός ευρωζώνης.
Πρόκειται για θέση που έχει εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Αλαβάνος, η οποία όμως σταδιακά κερδίζει έδαφος και σε κάποιες συνιστώσες περί την Κουμουνδούρου.
«Σύντομα θα επιβάλουμε τις εκλογές»
Οσο οι διαδικασίες σε όλα τα παραπάνω επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας ξεκινά μία σειρά ομιλίες ανά την Ελλάδα, Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν την Δευτέρα τα Ιωάννινα, όπου μεταξύ των άλλων επισκέφτηκε την «Δωδώνη» και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κληθεί να κυβερνήσει, θα επανεξετάσει την νομιμότητα της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας από την Αγροτική Τράπεζα.
Σε ομιλία του το βράδυ στα Ιωάννινα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως αυτή τη στιγμή προέχει «η σωτηρία της κοινωνίας από τη λαίλαπα που ζούμε» και το «να μην περάσουν τα νέα μέτρα». Τόνισε δε πως θα ζητήσει εκλογές «όταν θα είμαστε σε θέση να τις επιβάλουμε και θα αυτό θα γίνει πολύ σύντομα»,