Ως επίθεση κατά του ΠαΣοΚ, το οποίο εγγυάται την πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και ως απόπειρα διάλυσης του θεσμικού ιστού της χώρας ερμήνευσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος τις διαστάσεις που έλαβε η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega θέλησε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα εκκρεμή ερωτήματα και να θέσει τέλος, όπως είπε, στη συνωμοσιολογία και στη φημολογία. Για το λόγο αυτό ζήτησε να παραδοθεί το υλικό στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου τα μέλη της δεσμεύονται με το απόρρητο ώστε να αξιολογήσουν οι βουλευτές το περιεχόμενο της λίστας.
O πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εξήγησε ότι ο κ. Ι. Διώτης, όπως και οι υπόλοιποι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είχαν λάβει ρητή εντολή να κινήσουν όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και πρόσθεσε ότι κάθε εβδομάδα γινόταν έλεγχος της πορείας των υποθέσεων αυτών.
«Μου απαντούσαν ότι κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Είχα το ένα μάτι στη φοροδιαφυγή και το άλλο στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έκανα για τη σωτηρία της χώρας», δήλωσε, λέγοντας ότι είχε δοθεί προτεραιότητα στη λίστα από το Λιχτενσταιν, στα ακίνητα Ελλήνων στο Λονδίνο και στα 70 δισ. ευρώ που μετακινήθηκαν από ελληνικές σε ελβετικές τράπεζες.
Διερωτήθηκε επίσης τι έκαναν οι κκ. Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης στους μήνες που είχαν είχαν τη λίστα στα χέρια τους πριν δοθεί στον ίδιο, χωρίς όμως να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Διώτη με τον οποίο συνεργάστηκε. Αντιθέτως σημείωσε ότι με την πείρα, την ακεραιότητα και τη νομική του υποδομή είναι βέβαιο ότι έκανε ό,τι έπρεπε για το θέμα αυτό. Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ όφειλε να δώσει λογαριασμό στον διαδοχό του και πως η δική του εντύπωση ήταν η υπηρεσία είχε κρατήσει αντίγραφο.
«Το στικάκι βρέθηκε στο αρχείο μου γιατί όλα αποτελούν τμήμα του αρχείου του εκάστοτε υπουργού. Παράνομο στοιχείο είναι αν το ανοίξεις και το δεις. Το αντικείμενο δεν είναι παράνομο», είπε. Και πρόσθεσε ότι «η αίσθηση δημοσίου συμφέροντος με ώθησε να το παραδώσω. Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι δεν το έχω το στικάκι».
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και πολλοί βουλευτές ασκούν κριτική στον κ. Βενιζέλο για λάθος χειρισμούς. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συγκαλεί εκτάκτως την Πέμπτη το μεσημέρι την ΚΟ του κόμματος ώστε να συζητήσει με τους βουλευτές και ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα εξελιχθεί η συνεδρίαση.
Την Τετάρτη αρκετοί βουλευτές ακύρωσαν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους γιατί όπως έλεγαν δεν είχαν τι να πουν, άλλοι ειδοποίησαν ότι δεν θα παρευρεθούν σε εκδηλώσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ορισμένοι όμως ζήτησαν να υπάρξει πλήρης διαφάνεια όπως η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι από τη στιγμή που δεν χάθηκε η λίστα θα πρέπει να πάει στη Βουλή προτού ψηφιστούν τα μέτρα.
Η πρόταση του κ. Βενιζέλου να πάει η λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, θεωρείται ως κίνηση εκτόνωσης της έντασης που υπάρχει στους βουλευτές αλλά και να μην υπάρχουν σκιές για τους πολίτες καθώς και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν είναι η ορθόδοξη διαδικασία αυτά να πηγαίνουν στη Βουλή, αλλά όταν η χώρα καταβυθίζεται στη βαθύτερη πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ηθική κρίση, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και διαδικασίες θεσμικές οι οποίες είναι διαδικασίες κρίσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να πάει στη Βουλή».
Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να βάλει φρένο και στη φημολογία ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι το ζήτημα είναι να σταθεί όρθια η παράταξη για να κρατήσει όρθια την κυβέρνηση και τη χώρα και να καθοδηγήσει την εθνική στρατηγική για να γίνει η καλύτερη διαπραγμάτευση για τα μέτρα. Ωστόσο δεν απέκλεισε να θέσουν θέμα εμπιστοσύνης κάποιοι βουλευτές.
«Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά. Λειτουργούμε δημοκρατικά και συλλογικά. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να μετέχουν στη συλλογικότητά μας, λυπούμαστε πάρα πολύ, η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοιχτή.Εγώ δε διεκδίκησα να είμαι αρχηγός ενός κόμματος γιατί δεν είχα τι άλλο να κάνω, το ξέρετε. Από καθήκον πήγα στο Υπουργείο Οικονομικών, από καθήκον είμαι εδώ, αλλά θα σταθώ εδώ μαζί με τους φίλους μου συντρόφους μου και συναδέλφους μου της παράταξης, όλοι ενωμένοι μία γροθιά και θα αντιμετωπίσουμε τη συντονισμένη επίθεση η οποία αφορά τους θεσμούς, την παράταξη, τη χώρα», είπε.
«Αειπάρθενος» ο Ραγκούσης, «φίλος» ο Λοβέρδος
Αναπάντητη δεν άφησε τη δήλωση του κ. Ι. Ραγκούση ότι φεύγει από το ΠαΣοΚ επικαλούμενος λόγους συνείδησης εξαιτίας των αποκαλύψεων για τη λίστα Λαγκάρντ. «Εάν κάποιοι βιάζονται να βρουν την αφορμή ή την ευκαιρία τώρα που έχουμε μία ένταση να πουν εγώ δεν είμαι ΠαΣοΚ, εγώ φεύγω, δεν έχω σχέση με το κατεστημένο της μεταπολίτευσης», σημείωσε και στην ερώτηση αν εννοεί τον κ. Ραγκούση απάντησε «το λέω για όσους νομίζουν ότι μπορούν να εξαγνιστούν διότι είναι αειπάρθενοι. Εμείς δεν είμαστε αειπάρθενοι, εμείς είμαστε η καιόμενη βάτος της χώρας».

Για τον κ. Α. Λοβέρδο, ο οποίος εκείνη την ώρα παρευρέθηκε σε εκδήλωση φίλων του με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση», και μίλησε για την ανάγκη ρήξεων με το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα που σήμερα ακούμε όλοι το κύκνειο άσμα του, επιφύλαξε διαφορετική μεταχείριση.
«Ο κ. Λοβέρδος έχει πάντα την θέση του ως βουλευτής του ΠαΣοΚ, ως φίλος μου, ως άνθρωπος που με στήριξε για να γίνω πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Πορευθήκαμε μαζί και είμαι βέβαιος ότι θα πορευθούμε μαζί και γι΄ αυτό του πρότεινα να είναι πολύ δίπλα μου, πάρα πολύ δίπλα μου σε όλη αυτή την προσπάθεια κι ελπίζω ότι αυτό θα ευδοκιμήσει, διότι δίνουμε έναν αγώνα εθνικό».
«Να διαπραγματευτούμε και οι τρεις αρχηγοί με τους θεσμικούς εταίρους»

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στους βασικούς άξονες ενός πακέτου πάρα πολύ δύσκολο αλλά η τρόικα δεν συμφωνεί ακόμη κι έτσι δεν υπάρχει η συνολική αφήγηση για να παρουσιαστεί στη Βουλή και στο λαό. «Πρέπει να αποκτήσουμε τη συνολική ιστορία σε σχέση με την προοπτική της χώρας, την ανάπτυξη, την ικανότητά μας να δώσουμε πίσω στο λαό αυτά που πήραμε για να σταθεί όρθιο το έθνος. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία», δήλωσε.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει εντατικές και θαρραλέες επαφές πολιτικού επιπέδου και πρότεινε στον κ. Σαμαρά να πάρει μαζί του στις διαπραγματεύσεις τον ίδιο και τον κ. Φ. Κουβέλη.
Επανέφερε όμως και την πρότασή του για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, γιατί όπως είπε και η αντιπολίτευση ιδίως η αξιωματική του ΣΥΡΙΖΑ έχει κι αυτή τη θέση της στο γήπεδο της εθνικής ευθύνης. «Δεν μπορεί να παρακολουθεί και να επιχαίρει όταν έχουμε προβλήματα και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε το έθνος και το λαό όρθιους», υπογράμμισε.