Ο υποστράτηγος τεθωρακισμένων ε.α. Νίκος Τόσκας ήταν επικεφαλής του Γραφείου του κ. Πάνου Μπεγλίτη από το 2009 ως τον Ιούλιο του 2011. Ηταν ο κύριος συντάκτης του προγράμματος του ΠαΣοΚ για την Αμυνα στις εκλογές του 2009. Γεννήθηκε το 1953. Είναι δύο χρόνια μικρότερος του στρατηγού Φράγκου. Ο κ. Τόσκας είχε παρουσία στο Πολυτεχνείο το 1973. Ηταν εικοσάχρονος εύελπις όταν βοήθησε φοιτητές να αποφύγουν τη σύλληψη από το χουντικό καθεστώς. Ανήκει στο ΠαΣοΚ και θεωρείται «ανδρεοπαπανδρεϊκός» ενώ λέγεται ότι πρόσφατα φλέρταρε ελαφρώς και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τόσκας ήταν δύο τάξεις μικρότερος του κ. Φράγκου στη Σχολή Ευελπίδων και άνθρωποι που γνωρίζουν και τους δύο λένε προς «Το Βήμα» ότι η αντιπαλότητά τους ξεκινάει από τότε.

Ο ίδιος ο κ. Τόσκας φέρεται να έχει παραδεχτεί σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι υποστήριζε την αντικατάσταση του κ. Φράγκου σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανήλθε το ΠαΣοΚ στην εξουσία το 2009. Ο λόγος που λέγεται ότι αναφέρει είναι ότι ο κ. Φράγκος δεν ήταν κατάλληλος για το αξίωμα του αρχηγού ΓΕΣ. Ο κ. Τόσκας αποφεύγει να σχολιάσει οποιαδήποτε φήμη για ελλιπή αφοσίωση του κ. Φράγκου στο δημοκρατικό πολίτευμα – αν και αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ έδειχνε ήδη από τη δεκαετία του ’70 έντονη κλίση προς εθνικοπατριωτικά ιδεώδη. Ο κ. Τόσκας φέρεται να έχει υποστηρίξει σε συζητήσεις του ότι ο κ. Φράγκος υπερβάλλει σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που διατρέχει ή χώρα, ακόμα και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΓΕΣ… «κατασκεύαζε πληροφορίες». Λέγεται ότι έχει υποστηρίξει ταυτόχρονα πως ο κ. Φράγκος έχει ξεχωρίσει στις Ενοπλες Δυνάμεις κυρίως εξαιτίας της καλλιέργειας καλών δημοσίων σχέσεων με πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Η σύγκρουση μεταξύ τους έγινε σφοδρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2009 με αντικείμενο τη νέα δομή δυνάμεων που ο κ. Τόσκας είχε σχεδιάσει. Ο κ. Τόσκας ενημέρωσε προσωπικά τον κ. Φράγκο για το σχέδιό του που περιελάμβανε κατάργηση μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Φράγκος πολέμησε το σχέδιο με σύμμαχο και τον τότε υπουργό Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο. «Ο Τόσκας θέλει να καταστρέψει τον στρατό» φέρεται να έχει πει ο κ. Φράγκος. Οπως απαντά η πλευρά Τόσκα, «επί Φράγκου όχι μόνο δεν έκλεισαν μονάδες, αλλά άνοιξαν και άλλες που τις κλείνει τώρα η τρόικα…».
Ο φόβος από την έξαρση της εγκληματικότητας
Αθήνα η πόλη των 100.000 παράνομων Καλάσνικοφ

Το Καλάσνικοφ είναι πυροβόλο αυτόματο όπλο που σχεδιάστηκε στην τότε Σοβιετική Ενωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1944, από τον Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Θεωρείται αποτελεσματικό και πρακτικό όπλο με χαμηλό κόστος. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1947. Εχει κατασκευαστεί σε πολλές χώρες και υπάρχει στο οπλοστάσιο ενόπλων δυνάμεων, επαναστατικών οργανώσεων, αλλά και παρανόμων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα Καλάσνικοφ πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μετά την άλωση των αλβανικών πολεμικών αποθηκών το 1996-1997. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο αριθμός των παράνομων Καλάσνικοφ στην Ελλάδα ανέρχεται στις 600.000, ενώ άλλοι υπολογισμοί αναφέρουν τον αριθμό των 100.000 παράνομων Καλάσνικοφ στην Αθήνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα» (1.7.2012, «Ετσι πουλάμε Καλάσνικοφ στις συμμορίες») την τελευταία διετία έχουν εξαρθρωθεί περισσότερες από 40 συμμορίες με Καλάσνικοφ. Η Ελλάδα θεωρείται από την Ελληνική Αστυνομία ως η κατ’ εξοχήν «χώρα των Καλάσνικοφ» και σε αυτό το φαινόμενο αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η έξαρση της εγκληματικότητας. Οπλα όπως το Καλάσνικοφ προορίζονται για τα πεδία των μαχών. Οταν χρησιμοποιούνται εντός της πόλης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Οι σφαίρες τους μπορούν να διαπεράσουν τις πανοπλίες και τα γιλέκα των αστυνομικών. Συνήθως «εισάγονται» στην Ελλάδα κρυμμένα μέσα σε φορτηγά με αγελάδες, αφού οι αστυνομικοί στα σύνορα αποφεύγουν να ψάχνουν φορτηγά όπου στοιβάζονται ζώα. Κάθε Καλάσνικοφ πωλείται στη μαύρη αγορά προς 1.200 – 1.500 ευρώ μαζί με δύο γεμιστήρες που έχουν 60 σφαίρες ο καθένας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ