Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κοπανατζήδες από την υπηρεσία τους, οι κρατικοί λειτουργοί που συμπεριφέρονται απρεπώς στους πολίτες και εν γένει οι υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε σοβαρές παραβιάσεις του Υπαλληλικού Κώδικα, ο αριθμός των οποίων μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 10.000 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα είναι οι πρώτοι που θα πάρουν το εισιτήριο εξόδου μέσω της αξιολόγησης του προσωπικού από το Δημόσιο.
Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει να επιτύχει με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Να αρχίσει αφενός μεν να εκπληρώνει τον στόχο για την απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων ως το τέλος του 2015, που αποτελεί και δέσμευση έναντι της τρόικας, και αφετέρου δε να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι τελειώνει οριστικά το καθεστώς της ατιμωρησίας των δημοσίων υπαλλήλων. «Πιστεύουμε ότι η κοινωνία είναι ώριμη να αποδεχθεί αυτή την πρωτοβουλία» επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Δεν μπορεί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν υποπέσει σε «σκαστές» υποθέσεις διαφθοράς να παραμένουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο Δημόσιο».
Μόνον ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής και μόλις σε διάστημα ενός έτους απέπεμψε 1.900 αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων για ισάριθμες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων στους οποίους είχαν επιβληθεί μικρές ποινές. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο γενικός επιθεωρητής στην ετήσια έκθεσή του, εντοπίστηκαν 12 κρατικοί λειτουργοί με καταθέσεις 25 εκατ. ευρώ και αρκετά ακίνητα που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» τους, ενώ δικαστική λειτουργός είχε καταθέσεις 8 εκατ. ευρώ!
Απόφαση της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση αυτών των υπαλλήλων να πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού από την οποία θα προκύψει και η πρώτη «δεξαμενή» για την εργασιακή εφεδρεία, χωρίς μάλιστα να είναι αναγκαία η ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Αρκεί και μόνον η πιστή τήρηση του υφιστάμενου Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, στον οποίο ενσωματώθηκε το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και ο οποίος παραβιάζεται συστηματικά λόγω της κακώς εννοούμενης «συναδελφικής αλληλεγγύης». Για αυτό τον λόγο θα ανοιχτούν απλώς οι ατομικοί φάκελοι στους οποίους καταγράφεται η υπηρεσιακή συμπεριφορά και οι πειθαρχικές ποινές στις οποίες έχουν υποπέσει οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Με την ίδια διαδικασία αναμένεται να απολυθούν από το Δημόσιο και οι υπάλληλοι οι οποίοι από την εξέταση των ατομικών τους φακέλων αποδεικνύεται ότι είναι συστηματικοί κοπανατζήδες, αποφεύγουν να χτυπούν κάρτα κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους, κάνουν χρήση πλασματικών αδειών με την προσκόμιση μάλιστα πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων, έχουν κάνει χρήση πιστοποιητικών-«μαϊμούδων» για την αναγνώριση τίτλων σπουδών ή σε βάρος των οποίων υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για άρνηση εξυπηρέτησή τους.
«Η αξιολόγηση είναι εκτός των άλλων και μία ευκαιρία για να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι» λένε στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή με βάση και την υφιστάμενη νοοτροπία, ελλοχεύει κινδύνους ολοκληρωτικής παράλυσης τού έτσι κι αλλιώς υπολειτουργούντος δημόσιου τομέα.
Η αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις: Αρχικά οι υπάλληλοι θα υποβληθούν μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας σε ένα τεστ πολλαπλών επιλογών υπό την άμεση ευθύνη του ΑΣΕΠ. Ακολούθως, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας που θα λάβουν στο τεστ, θα εξεταστούν οι ατομικοί φάκελοι κάθε υπαλλήλου ξεχωριστά, όχι μόνο για να διαπιστωθεί αν έχουν υποπέσει σε πειθαρχικές παραβιάσεις, αλλά και για να προσδιοριστούν οι δεξιότητές τους. Ανάλογα με τ’ αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, δηλαδή ανάλογα με τις δεξιότητές τους, οι υπάλληλοι θα κληθούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες οι οποίες, με βάση την αξιολόγηση των δομών του κράτους που θα έχει προηγηθεί, διαπιστώνεται ότι εμφανίζουν κενά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ