Με πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την πρώτη κοινοβουλευτική τους σύγκρουση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση, απαντά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας στις απόπειρες της κυβέρνησης να διαμορφώσει το νέο πακέτο μέτρων.

Τη στιγμή που ολοκληρώνεται το πρώτο ραντεβού με την τρόικα και καθώς εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα τα οποία περιγράφονται ως βασική προϋπόθεση για την παραμονή ή μη στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν την δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου διαρκείας και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον κ. Σαμαρά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, με την οποία καλεί τον κ. Σαμαρά να απαντήσει στα εξής:

– Αν έχει συμφωνήσει σε νέες επώδυνες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και το ετήσιο πλαφόν 1.500 ευρώ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
– Αν εξακολουθεί να επιμένει στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος εκ μέρους της χώρας, ακόμη και μετά την ομολογία του κ. Π. Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ γνώριζε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει παταγωδώς.
– Αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις ηγεσίες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μεταξύ των άλλων, μία από τις σκοπιμότητες της ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να αναδείξει από την συζήτηση με τον Πρωθυπουργό την απόσταση που χωρίζει όσα προεκλογικά υποχόταν η ΝΔ (και δευετερευόντως το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ). Και όλα αυτά με φόντο την προσπάθεια των δύο κυβερνητικών εταίρων (των κκ. Κουβέλη και Βενιζέλου), να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι περικοπές θα αποφευχθούν και η βελτίωση του «πακέτου» θα επιτευχθεί.
«Εκτελεστικοί λογιστές»
Παράλληλα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε αυτή τη φάση επιλέγει τη σκληρή γραμμή προς την κυβέρνηση και τις τρεις κομματικές ηγεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο σχόλιο της Κουμουνδούρου έπειτα από την συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη την Πέμπτη, οι τρεις αρχηγοί χαρακτηρίζονταν «ετελεστικοί λογιστές», οι οποίοι «αφού προηγουμένως είχαν πάρει την έγκριση της τρόικας, απεργάζονται τα νέα μέτρα κοινωνικού σφαγιασμού και ισοπέδωσης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλεί ούτως ή άλλως ότι επίκειται νέο κύμα μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, μιλά για «ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου», διάλυση της παιδείας, της υγείας και των δημόσιων αγαθών.
Εκτιμά παράλληλα ότι η επιδιωκώμενη επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ισοδυναμεί και με επιμήκυνση της λιτότητας, ενώ επιμένει πως «επαναδιαπραγμάτευση» και «ισοδύναμα μέτρα» είναι φράσεις κενές περιεχομένου.
Με βάση αυτά, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπροτείνει την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, την επιδίωξη για ευρωπαϊκή συμφωνία διαγραφής μέρους του χρέους και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και προστασία των δημοσίων αγαθών.