Εντονη ήταν η φημολογία στο χώρο των Οικολόγων Πράσινων, λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος απηύθυνε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, πρόταση προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Ν. Χρυσόγελο για να αναλάβει υπουργός Περιβάλλοντος. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠαΣοΚ, το όνομα του κ. Χρυσόγελου περιλαμβανόταν στη λίστα των προσώπων στα οποία ο κ. Βενιζέλος επρόκειτο να κάνει κρούση για υπουργοποίηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σκεπτικό του να είναι στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος ο κ. Χρυσόγελος, βασίστηκε στην προσπάθεια να τονισθεί η οικολογική διάσταση στις πολιτικές της νέας διακυβέρνησης ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν σχετίζεται και με το πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Βενιζέλου όσον αφορά στην ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς και ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας. Από τη μια θα έδινε ένα σήμα και προς την κοινωνία ότι περιβαλλοντικές αξίες είναι μέρος της λύσης για την έξοδο από την κρίση και από την άλλη, προς το εσωκομματικό πεδίο του ΠαΣοΚ για την ενεργοποίηση πολιτών και στελεχών με οικολογικές ευαισθησίες στην προοπτική ανασυγκρότησης της παράταξης.

Οι αναφορές στον κ. Χρυσόγελο μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για το ΥΠΕΚΑ συνδέονται και με το προφίλ του «μετριoπαθούς» και «ανοιχτού» οικολόγου και αλλά και με τη στάση που κράτησε κατά την προεκλογική περίοδο. Είχε εστιάσει στην προσαρμογή των όρων του μνημονίου στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη χρονική παράταση μέχρι το 2016 για την επίτευξη της οικονομικής εξυγίανσης και σε ένα συνεκτικό πράσινο επενδυτικό σχέδιο για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων και την κοινωνική συνοχή.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, ύστερα από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και το χαμηλό ποσοστό που έλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ο κ. Χρυσόγελος με δήλωσή του άσκησε έμμεση κριτική σε επιλογές της ηγετικής ομάδας του κόμματός του και μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του οικολογικού χώρου, με «μια ξεκάθαρη, πράσινη, ευρωπαϊκή, κοινωνική ταυτότητα». Μάλιστα, επισήμανε ότι ο οργανωμένος πράσινος πολιτικός χώρος πρέπει «να συγκλίνει με τις απαιτήσεις και πράσινες αξίες ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας», τονίζοντας ότι οι πράσινες πολιτικές αφορούν χιλιάδες ενεργούς πολίτες και αποτελούν προϋπόθεση για την επίλυση των δημοσιονομικών κι οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

Πάντως, φαίνεται ότι στην επιλογή του ΠαΣοΚ να τον συμπεριλάβει στα ονόματα που «παίζουν» για τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος μέτρησε και η καλή σχέση του κ. Χρυσόγελου με τον συμπρόεδρο της Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι στο ΠαΣοΚ δεν ξεχνούν ότι προεκλογικά, κατά την παρέμβασή του ο κ. Κον Μπεντίτ, στις 23 Μαΐου από το Στρασβούργο , αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με το «πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς» και του ΣΥΡΙΖΑ… Αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στους κόλπους των Οικολόγων Πράσινων στην Ελλάδα και συνδέθηκε εν είδει… παρενέργειας με τη ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 11 Ιουνίου επίσκεψής του στη χώρα μας.

Σε επικοινωνία του «Βήματος», περί τις 15.30 της Πέμπτης, το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, σημείωνε ότι το κόμμα δεν είχε δεχθεί καμμία κρούση.

Διαβάστε τη δήλωση του κ. Ν.Χρυσόγελου