Δραματικούς τόνους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας τη Δευτέρα στη σύσκεψη με τους αρχηγούς της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη.

Σχεδόν με «το καλησπέρα σας» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και δήλωσε πως δεν θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση πληροφόρησε τους αρχηγούς των τριών κομμάτων ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο, ο οποίος του περιέγραψε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στις τράπεζες:

«Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00΄η ώρα που τον πήρα ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατ. ευρώ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογο γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζονται ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ», αφήνοντας τους αρχηγούς προβληματισμένους και τον κ. Φ. Κουβέλη να ρωτά: «Όλα μαζί;».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «τις επόμενες δύο ημέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένα μεγάλος φόβος ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό και ανέφερε ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή». Όλα αυτά βεβαίως κατεγράφησαν επί λέξη στα πρακτικά και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν παντού, τη στιγμή που τα πρακτικά δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο κ. Παπούλιας πάντως δεν έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που του απέστειλε ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, αλλά την έδωσε να την αναγνώσουν απλώς οι αρχηγοί, χωρίς να την διαβάσει προφανώς για να μην γραφτεί στα πρακτικά. Στην επιστολή του αυτή, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρωθυπουργός περιγράφει τις αντοχές της οικονομίας, τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα και τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος.

Στα πρακτικά της περασμένης Δευτέρας, (όπου απουσίαζε αν και είχε κληθεί ο κ. Αλ. Τσίπρας) περιγράφονται οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, οι διαφωνίες που εξέφρασε ο κ. Κουβέλης (θεωρώντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα αποτελούσε πολιτική ήττα), τις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Σαμαράς για να υπάρξει «κοινωνική αποδοχή» στην κυβέρνηση αυτή, και το πράσινο φως που άναψε ο κ. Βενιζέλος. Επίσης γίνεται αναφορά στο περίφημο «Σενάριο Β΄» του κ. Καμμένου, με τον κ. Σαμαρά να επιμένει ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση» για συζήτηση.

Τα πρακτικά της συνάντησης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Τα πρακτικά