Σε σειρά ρυθμίσεων που διασφαλίζουν πλήρως την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος κατά το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών προχωρά η κυβέρνηση.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, εισηγήθηκε τις αναγκαίες συμπληρώσεις του άρθρου 6 του ν.3864/2010 προκειμένου να ρυθμιστούν τα προκύπτοντα ζητήματα από τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πιστωτικών ιδρυμάτων, στα πλαίσια ανακεφαλαιοδότησης των τελευταίων, κατ´ εκτέλεση της από 15/3/2010 συναφθείσης Συμβάσεως Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης με το ΕΤΧΣ (EFSF) και, μέχρι την ολοκλήρωση της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου.
Ειδικότερα ορίζονται:
· Οι σωρευτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου το Ταμείο να προκαταβάλει την εισφορά του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
· Η προκαταβαλλόμενη εισφορά (η οποία συνίσταται σε τίτλους του EFSF) κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που παρακολουθείται μέσω του Συστήματος Άυλων Τίτλων που τηρείται στην ΤτΕ.
· Ορίζεται ότι η θεσπιζόμενη διαδικασία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση της ΤτΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρ. Επιτροπής, της ΕΚΤ και του EFSF.
· Παρέχεται εξουσιοδότηση για τους ειδικότερους όρους των συμβάσεων προεγγραφής μεταξύ ΤΧΣ, ΕΤΧΣ (EFSF) και πιστωτικού ιδρύματος.

«Διευκολύνσεις» 250 εκατ.στη ΔΕΗ

Το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ενέκρινε επίσης απόφαση, με βάση την οποία δίδεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να καθυστερήσει την απόδοση στο Δημόσιο ποσώων της τάξεως των 250 εκατ. από την είσπραξη του εκτάκτου τέλους ακινήτων, προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα προσβλήματα ρευστότητας και υποχρεώσεων της εταιρείας.

Σε αντίστοιχο πνεύμα και προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της ΠΝΟ, το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ρύθμιση, βάσει της οποίας η εφορία θα αναστείλει την παρακράτηση της κρατικής επιδότησης προς χρεωμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες της άγονης γραμμής.

Παράλληλα, από το υπουργικό συμβούλιο δόθηκε πράσινο φως στο υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων και να μην βρεθεί η επόμενη η κυβέρνηση με σημαντικές εκκρεμότητες προς διευθέτηση.

«Ελεγχο προόδου» περιμένουν οι υπουργοί

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε του υπουργούς ότι από το γραφείο του θα λάβουν εντός των επομένων ημερών τις αναλυτικές αξιολογήσεις της δραστηριότητάς τους έως το τέλος Απριλίου, κάτι σαν «έλεγχο προόδου».

Με βάση αυτό, οι υπουργοί θα κληθούν να τακτοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες εκκρεμότητες, ώστε να παραδοθεί στην επόμενη κυβέρνηση ολοκληρωμένο έργο, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε κάποια υπουργεία η πρόοδος είναι ικανοποιητική και εμφανίζεται ολοκλήρωση υποχρεώσεων σε ποσοστό 80%, όμως άλλα, υστεροούν σημαντικά και δεν έχουν ολοκληρώσει παρά μόνο το 30% του αναληφθέντος έργου τους.

Κόντρα Χρυσοχοΐδη – Βορίδη

Στο περιθώριο του υπουργικού Συμβουλίου, σημειώθηκε άλλη μία έμμεση σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Υποδομών, κ. Μ. Βορίδη, για το θέμα του στρατοπέδου «φιλοξενίας» της Αμυγδαλέζας, το οποίο πάντως δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η λειτουργία του στρατοπέδου ξεκινά την άλλη εβδομάδα, ενώ ο κ. Βορίδης επανέλαβε πως το υπουργείο του στην ουσία ζητεί κονδύλια για την αντιικατάσταση των εκγαταστάσεων που έχει παραχωρήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οχι στην παρακράτηση
Να μην παρακρατείται από την εφορία το 70% της επιχορήγησης που δίνεται στις ναυτιλιακές εταιρείες για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της υπουργού Ανάπτυξης Άννας Διαμαντοπούλου.

Ως προϋπόθεση τέθηκε τα ποσά αυτά να διατίθενται για την μισθοδοσία των πληρωμάτων και την καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.