Πυκνώνουν οι αυστηρές προειδοποιήσεις για πιστή τήρηση του μνημονίου και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της ΕΕ όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών και οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων.

Τα μηνύματα έχουν φθάσει τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στους αρχηγούς του ΠαΣοΚ και της ΝΔ και αποτυπώνουν τη βαθιά ανησυχία των εταίρων μας για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Αντ. Σαμαράς είναι σε γνώση των συζητήσεων που αναπτύσσονται κυρίως στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και σε άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ασχέτως των προεκλογικών αψιμαχιών, σε ιδιωτικές συζητήσεις τους δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χώρας με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις να ενισχύονται μολονότι παραμένουν πολυδιασπασμένες.

Οι κκ. Βενιζέλος και Σαμαράς σκέπτονται τις περιπλοκές που θα υπάρξουν αν τα δύο μεγάλα κόμματα μείνουν σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά, οπότε ακόμη και μια κυβέρνηση συνεργασίας θα συνιστά μια αδύναμη κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορεί να υλοποιήσει τα μέτρα του Ιουνίου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική στην προεκλογική περίοδο: τα πρώτα δείγματα γραφής από τον κ. Αντ. Σαμαρά δείχνουν ότι πρώτιστη επιδίωξή του είναι να κατακτήσει την πρωθυπουργία, ενώ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, έχοντας περάσει από το «καμίνι» του υπουργείου Οικονομικών, προετοιμάζει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης το οποίο προσδοκά ότι θα δώσει το κίνητρο για να πάνε περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ενδεικτική των σκέψεων και εκτιμήσεών τους είναι η φράση που φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε έλληνα συνομιλητή του: «Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κυβερνήσει και ο ελληνικός λαός δεν θέλει να κυβερνηθεί».

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένο: αν δεν κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Οι Γερμανοί εμφανίζονται να έχουν εξαντλήσει την υπομονή τους με την Ελλάδα, αλλά σε αυτή τη φάση η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν η Ισπανία και η Ιταλία.
Το προηγούμενο διάστημα τρεις υπουργοί, οι κκ. Τ. Γιαννίτσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ταξίδεψαν σε ισάριθμες «δύσκολες» χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία) προκειμένου να εξηγήσουν στα κοινοβούλια, σε δημοσιογράφους και σε επιχειρηματίες τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα.
Δύο εβδομάδες προτού επισκεφθεί τη Φινλανδία, ο κ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε στο Βερολίνο για το πρόγραμμα «Ηλιος» και συναντήθηκε με τον κ. Σόιμπλε. «Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία» του είπε χωρίς περιστροφές ο γερμανός υπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις είναι εκτός συζήτησης.
Στο Οσλο ο υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Γίρκι Κατάινεν, την υπουργό Οικονομικών κυρία Γιούτα Ουρπιλάινεν και μίλησε σε τέσσερις επιτροπές της Βουλής. Οι συνομιλητές του τού μετέδωσαν το ίδιο μήνυμα: «Κάντε εκλογές αλλά φροντίστε να μη σας οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. Τα πράγματα είναι πολύ οριακά για εσάς».
Στη Χάγη, όπου ο κ. Γιαννίτσης μίλησε στο Κοινοβούλιο αλλά και σε εκπροσώπους του Τύπου, το βασικό θέμα της συζήτησης αφορούσε την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των εκλογών και συνοδευόταν από το αναπόφευκτο ερώτημα αν θα μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα να υλοποιήσει το πρόγραμμα και να δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Η κυρία Διαμαντοπούλου αντιμετώπισε στο Βερολίνο το πιο δύσκολο και το πιο ενημερωμένο ακροατήριο, το οποίο γνώριζε λεπτομέρειες όχι μόνο για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας και για τις δημοσκοπήσεις, αλλά και για την πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος. «Αν δεν πάνε καλά οι εκλογές στην Ελλάδα και υπάρξει πολιτική αστάθεια, τι θα γίνει με τα χρήματα που σας δώσαμε;» ήταν το ερώτημα που ακολουθούσε επίμονα την κυρία Διαμαντοπούλου σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις της στο Βερολίνο, με εξαίρεση το κοινοβούλιο, όπου γερμανοί βουλευτές εξέφρασαν την κατανόησή τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Οι εταίροι βολιδοσκοπούν τους έλληνες πολιτικούς και για τον κ. Λ. Παπαδήμο, αν δηλαδή έχει πρόθεση να παραμείνει στον ρόλο του εφόσον του γίνει σχετική πρόταση από τα κόμματα, κρίνοντας θετική την παρουσία του. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο έχει εκφράσει σε συνομιλητές του την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτική και ο επικεφαλής της να διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να ψηφίσει και να υλοποιήσει τα μέτρα που απαιτούνται από το μνημόνιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Αυτά τα καθήκοντα πιστεύει ότι ανήκουν στο κόμμα ή στα κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος για την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η χώρα έπειτα από τις εκλογές εμφανίζεται ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μοιράζεται τις ανησυχίες του με έναν ευρύτερο κύκλο προσώπων καθώς πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να απευθυνθεί στις προοδευτικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα όμως πρέπει να αναδιοργανώσει τον ξεχαρβαλωμένο μηχανισμό του ΠαΣοΚ προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές. Η στρατηγική του να ανοίξει το παιχνίδι σε όλους τους κορυφαίους, να διοργανώνει κλειστές συσκέψεις, με συγκεκριμένη και αποκλειστικά πολιτική ατζέντα, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Αυτό όμως δεν αρκεί.

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το ΠαΣοΚ και ως δεύτερο κόμμα θα κληθεί να συνδιαχειριστεί την κατάσταση, καθώς η αυτοδυναμία που επιδιώκει η ΝΔ δεν φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να είναι εφικτή. Αρα θα επιδιώξουν να λάβουν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εκλογές ώστε να είναι καθοριστικός ο ρόλος τους στο μετεκλογικό τοπίο, εξ ου και το σύνθημα «Η νίκη στις εκλογές είναι εφικτή».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, όπως μεταδίδεται από συνομιλητές του, πιστεύει ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης. Η στάση του κ. Αντ. Σαμαρά δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Σε κλειστή σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στην Ιπποκράτους με κορυφαία στελέχη του κόμματος συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο.

Κοινή ήταν η άποψη ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί απ’ όλα όσα τη συνδέουν με την κυβέρνηση συνεργασίας, θα μοιράζει υποσχέσεις και όπου μπορεί θα φλερτάρει με τους αντιμνημονιακούς, μήπως περιορίσει τις διαρροές προς το κόμμα του κ. Π. Καμμένου. «Ο Σαμαράς», λένε στελέχη του ΠαΣοΚ, «στα λόγια θα νοιάζεται για τη σωτηρία της χώρας και στην πράξη θα χαϊδεύει αφτιά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ