«Οι εικόνες που έχει εκπέμψει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι αναμφίβολα εικόνες αρνητικές και ενθαρρύνουν όλους αυτούς που επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα εναντίον της Ελλάδος». Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τα αποψινά επεισόδια στην Αθήνα. «Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί σήμερα σκηνές βίας και έντασης. Η ελληνική κοινωνία βιώνει την αγωνία της και θέλω να ελπίζω ότι στην αίθουσα αυτή ομονοούμε όλοι γύρω από ορισμένες θεμελιώδεις παραδοχές. Η πρώτη από αυτές, είναι πως η δημοκρατία είναι απολύτως συνταυτισμένη με το κράτος δικαίου και με το σεβασμό της νομιμότητας. Αν δεν γίνει αυτονόητη η θεμελιώδης αυτή αρχή τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε τον ιστό της πολιτείας και της κοινωνίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Η καταδίκη της βίας, η επιβολή του νόμου, ο σεβασμός δημοκρατικών αξιών και αρχών, δεν είναι μια ρητορική στάση αλλά μια ανάγκη, καθώς διανύουμε μια περίοδο βαθιάς, μοναδικής και θέλω να ελπίζω και ανεπάναληπτης κρίσης. Οι εικόνες που έχει εκπέμψει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο σήμερα είναι εικόνες αναμφίβολα αρνητικές δεν προσλαμβάνει κανείς το καθαρό μήνυμα ενός Έλληνα εργαζόμενου, επιχειρηματία, φοιτητή, αγρότη, άνεργου που είναι θύμα της κρίσης. Προσλαμβάνει την εικόνα μιας πολιτείας που δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό της και τους πολίτες της πως πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από μια εθνική στρατηγική».Και στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε: «Σήμερα ενθαρρύνουμε όλους αυτούς που επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα εναντίον της Ελλάδος. Που ρωτούν υποκριτικά πολλές φορές αν η Ελλάδα έχει πράγματι την εθνική βούληση και την εθνική ικανότητα να ανασυγκροτηθεί, να ανορθωθεί.Αυτό δεν αφορά την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος στήριξης της ελληνικής κοινωνίας ενός συγκεκριμένου μνημονίου. Αυτό αφορά την βαθύτερη ιστορική ανάγκη η χώρα αυτή να αναπνεύσει, να αποβάλει την συλλογική της θλίψη να αποκτήσει ξανά αισιοδοξία να νιώσει ασφαλής να αποκτήσει ξανά μια στοιχειώδη αυτοπεποίθηση».

Την απερίφραστη καταδίκη της Βουλής για τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, αξίωσε σε παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως αποτελούν «προϊόν μιας μακράς ανοχής των κουκουλοφόρων εκ μέρους του πολιτικού συστήματος».

Την συνέχεια έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, υπενθυμίζοντας το πλέγμα μέτρων (ποινικοποίηση της «κουκούλας», κάμερες κλπ.), που είχε περάσει το καλοκαίρι του 2009 η Νέα Δημοκρατία, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των υπολοίπων κομμάτων. «Τις κάμερες δεν τις ψήφισε ούτε το ΛΑΟΣ. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου είναι απολύτως υπεύθυνη για το χάος δημόσιας ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα – και βεβαίως τεράστιες είναι οι ευθύνες Παπουτσή, που ήταν και παραμένει υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας» ανέφερε ο κος Δένδιας.

Από πλευράς του, ο Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε την «προαναγγελθείσα κόλαση στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, παρακρατικά κέντρα με ισχυρή κάλυψη στην Αστυνομία και σε μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού, οργάνωσαν ένα σχέδιο καταστολής, προκειμένου να διαλύσουν την ειρηνική κοσμοπλημμύρα και να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό. Τα παρακρατικά κέντρα με τους ισχυρούς θύλακες στην ΕΛΑΣ και τα ΜΑΤ, βρήκαν αφορμή τους προβοκάτορες κουκουλοφόρους, για να εξαπολύσουν αυτήν την τρομοκρατική επίθεση βίας και καταστολής και να τροφοδοτήσουν με εικόνες αποπροσανατολισμού και φόβου τα τηλεοπτικά μέσα τρομοκρατίας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αξιώνοντας διευκρινίσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, παρατήρησε πως «η έκταση των επεισοδίων σημειώθηκε μετά την πορεία, η οποία ήταν μεγάλη, ειρηνική, την χαιρετίσαμε, και είμαστε εδώ να εξηγήσουμε γιατί είμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να πιέζουμε κόσμο. Επειδή όμως κάνατε αναφορά στην σύνθεση των ομάδων που δημιουργούν τα επεισόδια, θα παρακαλούσα να καταθέσετε τα στοιχεία αυτά, αν τα έχετε, να τα καταθέσετε στο Σώμα. Γιατί με την ίδια ευκολία, θα μπορούσαν και άλλοι να κάνουν αντίστοιχες εκτιμήσεις σε άλλη κατεύθυνση».

«Κάνατε επίσης αναφορά στην τρομοκρατία στην τηλεόραση. Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να είχε διαμαρτυρηθεί για τρομοκρατία, επί δύο χρόνια; Η μόνη μη ευνοημένη κυβέρνηση ήταν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Ε όχι και ότι βοηθά η τηλεόραση να περάσει η σύμβαση!» κατέληξε ο κ Οικονόμου.

Την δυσφορία του εξέφρασε στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε πως «οι εικόνες που έχει εκπέμψει η Ελλάδα, είναι εικόνες αναμφίβολα αρνητικές. Δεν προσλαμβάνει κανείς το καθαρό μήνυμα ενός εργαζόμενου, ενός έλληνα επιχειρηματία, ερευνητή, αγρότη, άνεργου, που είναι θύμα της κρίσης, αλλά την εικόνα μιας Πολιτείας, που δεν μπορεί να πείσει τον εαυτό της και τους πολίτες της, πως πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από μία εθνική στρατηγική. Σήμερα ενθαρρύνουμε όλους αυτούς που επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα εναντίον της Ελλάδος, που ρωτούν υποκριτικά εάν η Ελλάδα έχει βούληση και ικανότητα να ανασυγκροτηθεί, να αναμορφωθεί» ανέφερε ο υπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί αμαυρώνουν τις απόλυτα νόμιμες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δεν έχουν θέση σε μια Δημοκρατία. Κάνω έκκληση για ψυχραιμία και καταλαγή. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων. Οφείλουμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας ως συντεταγμένη κοινωνία και όταν έρθει η ώρα, ο κυρίαρχος λαός θα εκφραστεί».

«Η βία δεν στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης αλλά επηρεάζει και πλήττει τους κανόνες της Δημοκρατίας. Πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και την Δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στα επεισόδια που εκδηλώνονται, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως η κοινωνία χρειάζεται δημοκρατικούς κανόνες. Σχετικά με τις καταστροφές σε γραφεία βουλευτών ο κ. Πετσάλνικος τόνισε πως η κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι εκπρόσωποί της δεν πτοούνται και δεν τρομοκρατούνται, «η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

«Τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας πλήττουν την ίδια την Ελλάδα πληγώνουν όλους τους Έλληνες. Βλέπουμε σκηνές από ένα αύριο που πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί. Ζητώ από όλους σωφροσύνη, πατριωτισμό, ψυχραιμία και ενότητα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς για τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε «το κρατικό σχέδιο καταστολής και τρομοκράτησης του λαού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» καθώς και ότι «διάφοροι μηχανισμοί πυρπολούν κτήρια για να διαμορφωθεί το σκηνικό της καταστροφής που φέρνουν στο λαό. Λίγο πριν τα ΜΑΤ και κουκουλοφόροι έδρασαν συντονισμένα ενάντια στις μεγαλειώδεις λαϊκές διαδηλώσεις για να τις διαλύσουν». «Χρησιμοποιούν το ψέμα, τον εκβιασμό, την καταστολή και την προβοκάτσια, με στόχο να υποτάξουν το λαό. Αυτά είναι τα όπλα τους. Είναι όμως ανήμποροι, αν μπροστά τους βρουν ένα λαό αποφασισμένο και οργανωμένο να τους αντιμετωπίσει, να παλέψει για το δίκιο του και να το κατακτήσει. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα λήψης αυταρχικών μέτρων».

Νωρίτερα, και η γγ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγααπό το βήμα της Βουλής, κατήγγειλε ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί. Καθαρά πράγματα. Και αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν όταν υπάρχει 200.000 κόσμος και δεν υπάρχουν ΜΑΤ. Ακριβώς ήταν τόσος ο κόσμος σήμερα απ’ την Ομόνοια ως το Σύνταγμα και απ’ το Σύνταγμα στην Ομόνοια, που δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση από τα σώματα ασφαλείας, απ’ τα ΜΑΤ, καμία περιφρούρηση. Οι 50 κουκουλοφόροι δεν θα έκαναν τίποτα στο Σύνταγμα. Αυτά τα κάνουν όταν υπάρχουν ΜΑΤ και όταν υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί που θα λειτουργήσει ο σχεδιασμός. Και δεν θα παρασύρονταν ενδεχομένως και παιδιά, που νομίζουν ότι με το να ρίξουν μολότοφ στον αστυνομικό ρίχνουν το σύστημα».

Για παρακρατικές δυνάμεις έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ανενόχλητοι παρακρατικοί έκαψαν την Αθήνα. Ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί για να διεκδικήσει τη λαϊκή κυριαρχία που του στερείται, την ανεξαρτησία του. Κανένα συγχωροχάρτι» δήλωσε. «Δεν θα πτοηθεί ο ελληνικός λάος, τα σχέδια της προβοκάτσιας θα επιστραφούν, ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί» πρόσθεσε.

Την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησε με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣΓιώργος Καρατζαφέρης. Ο κ. Καρατζαφέρης καλεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο ανασχηματισμό να ασχοληθεί πρώτα με το συγκεκριμένο υπουργείο. Επίσης καλεί τους πολίτες να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και να απομονώσουν «τα εξτρεμιστικά στοιχεία απ’ όπου κι αν προέρχονται».

H Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε «τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων. Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει». Και ο πρόεδρος κ. Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι «η διαδήλωση και η αγανάκτηση του κόσμου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις βιαιότητες, ακρότητες βανδαλισμούς και καταστροφές».

«Ως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται επιθέσεις κουκουλοφόρων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής ΣυμμαχίαςΝτόρα Μπακογιάννη. «Σήμερα η Αθήνα ζει άλλη μία εφιαλτική βραδιά. Ως πότε το ελληνικό κράτος θα ανέχεται επιθέσεις κουκουλοφόρων που προσπαθούν να καπηλευτούν μία γνήσια λαϊκή αγανάκτηση και καίνε όλη την Αθήνα; Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας κοινωνίας η οποία ανέχτηκε αυτά τα φαινόμενα όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα πλέον είναι η ώρα να αφήσει στην άκρη τους λαϊκισμούς και να αντιδράσει όπως ο ελληνικός λαός το απαιτεί. Αυτό το οποίο σίγουρα δεν έχουμε είναι η αντίδραση η οποία οφείλει να υπάρχει σε μία τέτοια κατάσταση. Σήμερα καταστράφηκαν περιουσίες σε αυτή την πόλη. Καταστράφηκε η Αθήνα και η εικόνα αυτή μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι ντροπή για όλους εκείνους που θα έπρεπε εδώ και καιρό να αφήσουν στην άκρη τους λαϊκισμούς και να αντιδράσουν για να βγάλουν επιτέλους αυτούς τους κουκουλοφόρους από τη μέση».

«Περιουσίες πολιτών, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα ιστορικά κτίρια αλλά και η αξιοπρέπεια και η αισθητική της πόλης παραδόθηκαν στην εγκληματική τους μανία. Αν το πολιτικό σύστημα δεν ακολουθήσει το δρόμο της ευθύνης και της εφαρμογής των νόμων, η κοινωνία θα είναι έρμαιο στους λαϊκισμούς των ψευτοεπαναστατών και στις διαθέσεις των κουκουλοφόρων», δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρώην δήμαρχος ΑθηναίωνΝικήτας Κακλαμάνηςτόνισε: «Όσοι, στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα, καίνε και καταστρέφουν, για μία ακόμη φορά, την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και περιουσίες πολιτών, δεν είναι «αντιμνημονιακοί». Είναι αντιδημοκράτες και ανθέλληνες. Οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου είναι τεράστιες. Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης οφείλουν να σκεφθούν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πριν να είναι πολύ αργά».