Στην επιμονή του υπουργού Υγείας κ. Αν. Λοβέρδου να μην κάνει πίσω, προσέκρουσαν οι προσπάθειες που κατεβλήθησαν ακόμη και ενδοκυβερνητικά ώστε να μην επιμείνει στην ψήφιση τώρα της επίμαχης διάταξης για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν έως την ύστατη στιγμή να μεταπείσουν τον κ. Λοβέρδο προκειμένου να μην εμμείνει στην θέση του, αλλά φέρονται να εισέπραξαν την σθεναρή άρνησή του. «Ή εγώ ή η ρύθμιση», ήταν η αμετακίνητη θέση του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Την ίδια στάση τήρησε και στην Ολομέλεια όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και παράγοντες του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, του πρότειναν να φέρει την διάταξη άμεσα σε επόμενο νομοσχέδιο: «Με τίποτα δεν δέχομαι να πάρω πίσω μια ρύθμιση που βοηθάει και δεν βλάπτει», είπε, διευκρινίζοντας ότι η μόνη υποχώρηση που θα μπορούσε να κάνει ήταν να μην συμπεριληφθεί και η προσθήκη της τελευταίας στιγμής που έκανε πριν την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας, πυροδοτώντας τις γνωστές αντιδράσεις. Ωστόσο, παρά τις διαμαρτυρίες ήταν αποφασισμένος να μην υποχωρήσει παρά το προσωπικό πολιτικό ρίσκο που ανελάμβανε.

Η εξέλιξη είναι γνωστή. Τριάντα βουλευτές του ΠαΣοΚ επέλεξαν το «παρών» και εννέα καταψήφισαν την διάταξη, ενώ η ΝΔ δήλωσε «παρών» και ο ΛΑΟΣ καταψήφισε, όπως άλλωστε και τα κόμματα της Αριστεράς. Έτσι επί συνόλου 253 ψηφισάντων επί του επίμαχου άρθρου 29 μόλις 101 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 65 «κατά» και 87 «λευκά», με αποτέλεσμα να μην περάσει και ο κ. Λοβέρδος να υποστεί πολιτική ήττα.

Βενιζέλος: «Δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό»

Ήταν τέτοιο το κλίμα που δημιουργήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είτε καταψήφιζαν είτε δήλωναν «παρόντες» κατά την ονομαστική ψηφοφορία που είχε προκαλέσει το ΚΚΕ επί των έντεκα άρθρων του πολυνομοσχεδίου, που ο κ. Λοβέρδος έφυγε από την αίθουσα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. προκλήθηκε μεγάλη αμηχανία και εκνευρισμός μεταξύ των υπουργών που παρευρίσκοντο. Η πιο δραματική στιγμή ήταν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος πλησιάζει το προεδρείο όπου βρίσκονται οι ψηφολέκτες και ακούγεται στο επίμαχο βίντεο να λέει: «Δώστε μου το αποτέλεσμα να ενημερώσω τον πρωθυπουργό να ξέρει τι θα κάνει, αν έχει πλειοψηφία ή δεν έχει»!

Μάλιστα μετά από ένα-δυο λεπτά, ενώ συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, όρθιος δίπλα στα υπουργικά έδρανα ακούγεται η φράση: «…υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί», χωρίς ωστόσο να γίνεται κατανοητό σε ποιον αναφέρεται.

Η επίμαχη διάταξη

Ποια ήταν όμως η επίμαχη διάταξη και η νομοτεχνική προσθήκη της που κατατέθηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Αν. Λοβέρδο και καταψηφίστηκε; Την περασμένη εβδομάδα κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, προστέθηκε διάταξη η οποία προέβλεπε η εξής προσθήκη στο σχετικό άρθρο 36 του ν.3918/2011: «Φαρμακοποιοί, οι οποίοι κατόπιν επιλογής τους, εργάζονται πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».

Πριν την ψηφοφορία ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε στην παραπάνω διατύπωση τις φράσεις: «κατόπιν επιλογής τους», «επιθυμούν να», καθώς και την φράση «όπως αυτό προσδιορίζεται από τη νομοθεσία και την εκάστοτε ισχύουσα υπουργική απόφαση». Έτσι η παράγραφος διαμορφώθηκε ως εξής: «Φαρμακοποιοί οι οποίοι, κατόπιν επιλογής τους, επιθυμούν να εργάζονται πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη. Με την υποβολή της δήλωσης, νομιμοποιείται αυτοδικαίως η πέραν του καθοριζόμενου ωραρίου εργασία, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη νομοθεσία και την εκάστοτε ισχύουσα υπουργική απόφαση, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου και της οικείας περιφέρειας».

Η παρέμβαση Καστανίδη

Κατά την επεισοδιακή συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Χ. Καστανίδης εισηγήθηκε να αφαιρεθεί η λέξη «αυτοδικαίως» και να προστεθεί «μετά από απόφαση του οικείου περιφερειάρχη η πέραν του καθοριζομένου ωραρίου εργασία, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη νομοθεσία και την εκάστοτε ισχύουσα υπουργική απόφαση». Όπως είπε, αιτιολογώντας την πρότασή του, ο οικείος περιφερειάρχης εμφανίζεται έτσι να δίδει με την εγγύηση του κράτους την πρόταση για ωράριο πέραν του καθοριζομένου και όχι να νομιμοποιείται μόνο με την δήλωσή του ο φαρμακοποιός να ανοίγει το φαρμακείο του όποτε θέλει.

Μάλιστα, όπως έλεγαν βουλευτές που δεν στήριξαν την επίμαχη διάταξη, η πρόταση Καστανίδη θα βοηθούσε να ξεπεραστεί η διελκυστίνδα που προκλήθηκε, ενώ δεν έκρυβαν ότι με την αρνητική ψήφο τους έστειλαν και ένα «προσωπικό μήνυμα» προς τον κ. Λοβέρδο. Υποστηρίζουν δε ότι αν ο υπουργός Υγείας επαναφέρει την διάταξη ως έχει, «τότε και πάλι δεν θα την στηρίξουμε».