Γέφυρες με το πανίσχυρο Εβραϊκό λόμπι επιχειρεί να στήσει ο κ. Αντ. Σαμαράς με την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ, η οποία αρχίζει σήμερα το πρωί, σε μια περίοδο που οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις διανύουν μια πολύ καλή εποχή.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και τα εθνικά μας θέματα και εν μέσω έντονων γεωπολιτικών διεργασιών και εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα προσπαθήσει να ενισχύσει το ήδη καλό κλίμα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.

Με τις επαφές του ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επενδύσει στην πίεση που μπορεί να ασκήσει το Εβραϊκό λόμπι υπέρ των ελληνικών θέσεων, όχι μόνο στο Σκοπιανό, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά στο Κογκρέσο, αλλά και για την οικονομική κρίση.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον καλό λόγο που μπορεί να πει το Εβραϊκό λόμπι στην αμερικανική πολιτική ηγεσία σε περίπτωση που διαβεί το κατώφλι του Μέγαρο Μαξίμου ως Πρωθυπουργός.

Για την ιστορία, μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του κ. Κ. Μητσοτάκη, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. τον Απρίλιο του 1990, ήταν η de jure αναγνώριση του Ισραήλ, με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Σαμαρά.

Επενδύει στην ισχύ του Εβραϊκού Λόμπι
Δεν είναι τυχαίο, ότι ως προς τις γέφυρες προς το Ισραήλ, υπάρχει διακομματική σύμπνοια, αφού τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και η Ν.Δ. προσβλέπουν στην παρέμβαση του Εβραϊκού λόμπι στα κέντρα οικονομικής ισχύος στην Ουάσινγκτον, στο ΔΝΤ και στους οίκους αξιολόγησης.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς που έχει επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης, έχει «σύμμαχό» και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, που κινήθηκε παρασκηνιακά πριν μήνες ώστε να μετριαστεί η εκστρατεία υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Συγκεκριμένα το πρωθυπουργικό μήνυμα ήταν προς τα στελέχη της Standard & Ρoor΄s, που θεωρείται ο οίκος αξιολόγησης με τη μεγαλύτερη εμβέλεια επιρροής. Όπως είχε αποκαλύψει πριν καιρό το Βήμα, ο κ. Νετανιάχου είχε ζητήσει προσωπικά, από δύο κορυφαίες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, την Αmerican Jewish Committee και την ΑntiDefamation League, να παρέμβουν υπέρ των ελληνικών θέσεων προς τους οίκους αξιολόγησης.

Επίσης ο κ. Νετανιάχου είχε κινηθεί, μέσω προσωπικών διαύλων σε παρέμβαση και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χαλαρώσουν οι αντιρρήσεις για την αποδέσμευση των χρημάτων που πρέπει να καταβάλει το Ταμείο στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πέμπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.
Η βοήθεια του Ισραήλ
Για πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το διπλωματικό παρασκήνιο, η ηγεσία του Ισραήλ, το προηγούμενο διάστημα, παρενέβη ενεργά σε ανώτατο επίπεδο, εκφράζοντας την ανάγκη για στήριξη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, σε συνομιλίες με την ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, λίγο πριν από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν και από παράγοντες της εβραϊκής διασποράς στις ΗΠΑ.

Ενισχυτικό στοιχείο στις καλές σχέσεις της Ν.Δ. με την Ισραηλινή πολιτική ηγεσία, θεωρείται και η προ εβδομάδων παρουσία του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών κ. Π. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Αναλύσεων, τάχθηκε υπέρ «άξονα φιλίας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ», που θα υπερασπίζεται τα «δυτικά συμφέροντα» στην περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, που θα συνοδεύει τον κ. Σαμαρά, είχε χαρακτηρίσει «κρίσιμη» τη «συμμαχία» Ελλάδας-Ισραήλ, παρόντος και του Ισραηλινού πρέσβη Άριε Μέκελ.
Οι συναντήσεις Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγού κράτους, αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα με τον κ. Νετανιάχου, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, θα επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο, αλλά και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Γιαντ Βασέμ).

Επίσης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν που ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο.
Το βράδυ ο κ. Σαμαράς θα δειπνήσει με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, που συνάντησε προ ημερών τον Ρώσο Πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ θεωρείται και «κόκκινο πανί» για την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Ο κ. Αγιαλόν είναι επιφορτισμένος με ένα ιδιόμορφο έργο: έχει αναλάβει, από την πλευρά της κυβέρνησής του, την ευθύνη να λειτουργήσει ως ένα είδος «ομπρέλας» για το σύνολο των θεμάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο τραπέζι» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αύριο το πρωί θα επισκεφτεί τη Βουλή του Ισραήλ (Κνεσέτ) όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Σώματος Ρ. Ρίβλιν και την αρχηγό της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό στρατηγικών υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν.
Τα πεδία συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ
Αυτή την περίοδο, πέντε θεμελιώδεις τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ: η ενέργεια, η άμυνα, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και, φυσικά, οι ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεών του το θέμα της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως έπραξε και στο ΕΛΚ.
Στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μασσαλία την προηγούμενη εβδομάδα, εντάχθηκε ως τροπολογία στο ψήφισμα το θέμα της ΑΟΖ με την εξής επισήμανση, που είναι θετική για Ελλάδα και Κύπρο: «Η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη στην άσκηση των σχετικών κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών. Εξάλλου, ο κ. Νετανιάχου είχε προτείνει στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου την κατασκευή αγωγού από το Ισραήλ στην Κρήτη για τη μεταφορά αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν.

-Τουρισμός: Αναμένονται περίπου 400.000 ισραηλινοί τουρίστες
-Ενέργεια: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου
-Αμυνα: Οι Ισραηλινοί «γλυκοκοιτάζουν» τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΒ, ΕΑΣ)

-Εβραϊκό λόμπι: Προσπαθεί να επηρεάσει αμερικανικά οικονομικά κέντρα υπέρ των ελληνικών θέσεων
-Περιβάλλον: Ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αφαλάτωση και διαχείριση υδάτων