Έξω πάει καλά. Στο συνέδριο των γερμανών Πράσινων στο Κίελο ο Γιώργος Παπανδρέου επισκίασε τη νύχτα της Παρασκευής με την ομιλία του τα μεγάλα πράσινα αστέρια, όπως τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και την Κλάουντια Ροτ. Ανάλογα θετικά ήταν και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά:

«…Στις 21:30 κάνει την εμφάνισή του και ο ‘γκεστ σταρ’ της συζήτησης για την Ευρώπη: Οι Πράσινοι είχαν προσκαλέσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Κίελο – όσο ήταν ακόμα Πρωθυπουργός» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της ZEIT. «»Άλλοι μιλούν μόνο για την Ελλάδα, εμείς μιλάμε με τους Έλληνες», δηλώνει περήφανος ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμίρ. Ο Παπανδρέου, με ‘σικ’ σκούρο μπλε κοστούμι, εισέρχεται τόσο ήσυχα στην αίθουσα, παρά την τεράστια κουστωδία ΜΜΕ, ώστε οι σύνεδροι αρχίζουν να χειροκροτούν μόνον όταν ήδη εκείνος βρίσκεται στο ‘πόντιουμ’.

Και στη συνέχεια, όλα γίνονται πολύ ανθρώπινα: Ο πρόεδρος των Πρασίνων Εζντεμίρ φωνάζει συγκινημένος στα Ελληνικά «Καλησπέρα, Γιώργο» και ο Παπανδρέου ανταπαντά στη γλώσσα του και ευχαριστεί τον ‘dear friend Cem’.

Ακολούθως, ο Παπανδρέου απευθύνεται σε άριστα Αγγλικά στους ενθαρρυντικούς συνέδρους. Κολακεύει τους Πράσινους, τους ευχαριστεί για την αλληλεγγύη τους και τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική μόνο με πράσινη τεχνολογία και “green economy”. Αλλά και ο Εζντεμίρ χρησιμοποιεί συμφιλιωτικούς τόνους στην εναρκτήρια ομιλία του. Ασκεί κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όσα λέει αφορούν και το κόμμα του: «Ούτε εμείς τηρούμε τα κριτήρια σταθερότητας. Το χρέος πρέπει να μειωθεί, και στη Γερμανία», τονίζει.

»Στο τέλος, αγκαλιάζονται, ο Γιώργος, η Κλαούντια (Ροτ) και ο Τζεμ. Ωραία σκηνή για τους φωτογράφους, εικόνες παθιασμένων, αληθινών Ευρωπαίων. Οι πρόθυμοι να κυβερνήσουν Πράσινοι χαίρονται και δεν το κρύβουν».

Με τίτλο «Όλοι κατά των Μερκοζί» η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού STERN γράφει:

«… Την πιο συγκινητική ομιλία εκφώνησε χθες βράδυ κάποιος, που ακριβώς λόγω των αυστηρών μέτρων (λιτότητας) έχασε ήδη σχεδόν τα πάντα: ο έλληνας πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Με πάθος υποστήριξε μια νέα, ισχυρότερη Ευρώπη, πάνω στα θεμέλια που έθεσαν στο βασικό τους ψήφισμα και οι Πράσινοι.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της απόφασής του, που τότε προκάλεσε έκπληξη και επικρίθηκε έντονα σε όλη την Ευρώπη, να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει με την ψήφο του για τα μέτρα λιτότητας και την παραμονή στην Ευρωζώνη. Αναζήτησε – όπως είπε – αυτόν τον τρόπο, επειδή οι παλιές πολιτικές και οικονομικές ελίτ, φοβούμενες μη χάσουν τα προνόμιά τους, του κήρυξαν όλες μαζί τον πόλεμο, δήλωσε ο Παπανδρέου. Μέσα σε αυτή την κατάσταση πόνταρε στην κρίση του λαού. «Αν δεν εμπιστευόμαστε τον λαό μας, τότε ποιον θα εμπιστευτούμε; Αν δεν φτιάξουμε την ΕΕ για τους πολίτες μας, τότε για ποιον θα τη φτιάξουμε;»

Ο Παπανδρέου, που στην ομιλία του δεν ευχαρίστησε μόνο μια φορά τους Πράσινους για την αλληλεγγύη τους, αλλά αναφέρθηκε πολλές φορές και στη φιλία του με τον «Τζεμ», χειροκροτήθηκε ένθερμα από τους συνέδρους πολλές φορές κατά τη διάρκειά της…»

«Οι Πράσινοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη – Ο Παπανδρέου υπέρ της πράσινης επανάστασης» είναι ο τίτλος στους Financial Times Deutschland:

«… Ο Παπανδρέου, όπως και οι Πράσινοι, ζήτησε κολλεκτιβοποίηση του χρέους μέσω ευρωομολόγων. Τόνισε ότι για την έξοδο από την κρίση χρέους και την κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη μια πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση»…

Εκτενές είναι και το ρεπορτάζ του Spiegel-Oline με τίτλο: «Ο Παπανδρέου προειδοποίησε για την αποδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης»

«Χθες βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, είναι επιτέλους και πάλι ώρα για ‘σόου’. Στην αίθουσα του συνεδρίου των Πρασίνων στο Κίελο μπαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο τέως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πολλοί άνδρες ασφαλείας, νευρικοί βοηθοί, δύο συνεργάτες του προεδρείου των Πρασίνων τον συνοδεύουν. Οι Πράσινοι τον προσκάλεσαν στο Κίελο όταν ακόμα ήταν στην εξουσία και τότε κανείς δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί στο συνέδριο. Ο Παπανδρέου είναι όμως τώρα πράγματι εδώ, ακόμα και ως πρώην πρωθυπουργός. Εδώ παραμένει ακόμα ‘σταρ’.

Εκτός αυτού, ποιος θα μπορούσε να μιλήσει στους Πράσινους για την Ευρώπη με καλύτερη γνώση των πραγμάτων από τον άνθρωπο, ο οποίος θυσίασε το αξίωμά του ειδικά για την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση; Ο Παπανδρέου είναι κάτι σαν ζωντανή απόδειξη του ότι την πολιτική πρέπει να την ασκεί κανείς πλήρως και απολύτως. Κι αυτό αρέσει στους Πράσινους.

Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι ‘κόκκινος’, και μάλιστα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν πειράζει. Τη στιγμή μάλιστα που ο άνδρας από την Αθήνα είναι τόσο ευγενής, ώστε να κολακεύει πολλαπλά τους προσκεκλημένους του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιούργκεν Τριτίν χτυπά φιλικά στον ώμο τον Παπανδρέου χαιρετώντας τον και η πρόεδρος του κόμματος Κλαούντια Ροτ τον αγκαλιάζει.

Αλλά τώρα ο Παπανδρέου πρέπει να πάρει θέση στο ‘πόντιουμ’ του προεδρείου και να ακούσει τον φίλο του Τζεμ Εζντεμίρ, τον έτερο πρόεδρο των Πρασίνων. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά, ο Ετζντεμίρ προετοίμασε άλλωστε την εμφάνιση Παπανδρέου. Ο πρόεδρος παρουσιάζει το ψήφισμα των Πρασίνων για την Ευρώπη, ζητά καθαρή πολιτική γραμμή από την καγκελάριο, τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων και ο Εζντεμίρ ολοκληρώνει την ομιλία του με μια έντονη παρομοίωση: Αν η Ευρώπη ήταν κρουαζιερόπλοιο, τότε εμείς οι Ευρωπαίοι θα βρισκόμασταν προ πολλού στα κάγκελα του καραβιού να κάνουμε εμετό, επειδή η κυρία Μέρκελ κάθε εβδομάδα στριφογυρίζει το τιμόνι σε άλλη κατεύθυνση“. Ο Παπανδρέου βάζει κι αυτός τα γέλια, ακούγοντας τη μετάφραση της διερμηνέως.

Έπειτα του δίνεται ο λόγος. Ο Παπανδρέου, με σκούρο μπλε κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μωβ γραβάτα, μιλά άπταιστα Αγγλικά με αμερικανικό ιδίωμα, αφού γεννήθηκε και σπούδασε στην Αμερική. Γι’ αυτό η εμφάνισή του θυμίζει ίσως λίγο τον αμερικανό πρόεδρο. Δεν έχει τις ρητορικές ικανότητες του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά έχει τον ‘τόνο’ του, το ίδιο βασικό λεξιλόγιο. Φράσεις, όπως «περισσότερη δημοκρατία“, «ενότητα“, «σεβασμός“. Για πρώτη φορά όμως, ο Παπανδρέου ευχαριστεί τη Γερμανία για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και λέει ότι οι Γερμανοί δεν θα το μετανιώσουν. Η επένδυση στην Ελλάδα είναι «επένδυση στις μελλοντικές ελπίδες των Ελλήνων“, λέει.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά χώρα που για πολλά χρόνια κακοδιοικούνταν. Και, όπως παραδέχεται, αυτό δεν μπόρεσε να το αλλάξει ούτε το δικό του υπουργικό συμβούλιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, τονίζει ο Παπανδρέου. Ωστόσο, αυτό μπορεί η χώρα του να το κάνει μόνον ως μέλος της Ευρωζώνης. Οι δημοσιονομικές περικοπές συνέβαλαν σημαντικά σ’ αυτό, «αλλά δεν αρκεί αυτό“.

Αυτό που υποστηρίζει ο Παπανδρέου είναι ότι: Δεν πρέπει να αναδομηθεί μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, «μέσα από μια πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση“. Να γιατί τον χειροκροτούν πανηγυρικά οι περίπου 850 σύνεδροι. Πρώτα και κύρια για το αίτημα που διατυπώνει σχετικά με την καθιέρωση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενός τραπεζικού φόρου και των ευρωομολόγων. Σε όλα αυτά συμφωνεί με τους Πράσινους. Ακόμα και η προειδοποίησή του βρίσκει καλή ανταπόκριση, ότι η Ευρώπη πάσχει από «δημοκρατικό έλλειμμα“. Μιλά για «κίνδυνο για τη δημοκρατία“. Οι αποφάσεις λαμβάνονται όλο και συχνότερα από λίγους ισχυρούς παράγοντες, λέει ο Παπανδρέου. Και χειροκροτείται έντονα, γιατί πολλοί από τους παρευρισκόμενους σκέφτονται αμέσως τη μη αγαπητή καγκελάριο.

Και τελικά μιλάει στην ψυχή των Πρασίνων έτσι όπως δεν θα μπορούσαν δύο Κλαούντιες Ροτ. Όχι – αναφωνεί ο Παπανδρέου – «η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι μια βρώμικη λέξη“. Το χειροκρότημα δυναμώνει. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνον όταν αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του καθενός, προσθέτει».

Στην εμφάνιση Παπανδρέου στο συνέδριο των γερμανών Πράσινων αναφέρεται και ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού ARD με τίτλο: «Επιθέσεις στην πολιτική Μέρκελ για το ευρώ».

«Στην ομιλία του ο προσκεκλημένος πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστό κύκλο, τα μέτρα τα αποφασίζουν λίγοι ισχυροί παράγοντες και όχι η κοινότητα των κρατών, τόνισε. Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να ελεγχθούν καλύτερα και οι χρηματαγορές.

Ο Παπανδρέου τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μεγαλύτερου ελέγχου των οίκων αξιολόγησης. Μια πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Παπανδρέου και εισέπραξε γι’ αυτό δυνατό χειροκρότημα από τους συνέδρους».