Σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, σημείωσε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να συγκληθεί άμεσα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και μετά να προκηρυχθούν εκλογές. «Τα ψέματα τελείωσαν είναι ώρες ευθύνης.

Η πρόταση μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου

«Το μέλλον της χώρας κρέμεται από μια κλωστή. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών άλλαξαν άρδην τα δεδομένα και απαιτούν άμεσο και σαφή επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων και της στρατηγικής όλων μας.

Η κυβερνητική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη δε πρέπει να καταλήξει σε εθνική κρίση. Γι αυτό τον λόγο χρειάζεται η συστράτευση όσο το δυνατόν περισσοτέρων κοινοβουλευτικών δυνάμεων προκειμένου άμεσα να διασφαλισθούν :

1. Η επιβεβαίωση της αδιαμφισβήτητης παρουσίας της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη και φυσικά της παραμονής μας στην ευρωζώνη.

2. Η οριστική ματαίωση του δημοψηφίσματος.

3. Η κύρωση του πλαισίου συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου από την υφιστάμενη Βουλή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

4. Η εξασφάλιση της επιβίωσης της χώρας με την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για αυτό τον λόγο θεωρούμε απαραίτητη την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα αναλάβει την εκπλήρωση των εθνικών επιδιώξεων και στη συνέχεια θα οδηγήσει τη χώρα το συντομότερο δυνατόν και με ασφάλεια σε εθνικές εκλογές».